Η χθεσινή συμφωνία των Αλέξη Τσίπρα, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Νίκου Αναστασιάδη για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, θα υπογραφεί και επισήμως τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη. Ομως, μέχρι τότε, η στρατηγική συμμαχία των τριών χωρών στέλνει, μεταξύ άλλων, μήνυμα προς την Τουρκία, που συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συμφωνία έχει τη στήριξη και των ΗΠΑ, όπως έγινε σαφές από την παρουσία του αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες.
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη ροή, τη μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν αποκλείουμε κανέναν, αλλά καταθέτουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που – επαναλαμβάνω – έχει τόσο οικονομική αξία, εμπορική αξία, όσο και γεωπολιτική αξία» επισήμανε, τονίζοντας πως ο «δρόμος της ενέργειας» είναι «δρόμος σταθερότητας και ειρήνης». Ο Νετανιάχου ανέφερε πως ο East Med θα είναι «ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο», ενώ ο Αναστασιάδης προσκάλεσε κι άλλες χώρες να συμμετάσχουν, με την προϋπόθεση τον «σεβασμό του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
Η συζήτηση μεταξύ των τριών ηγετών, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στα ενεργειακά. Στην ατζέντα ήταν τόσο η Συρία, οι σχέσεις Ισραήλ – Παλαιστίνης όσο και το Κυπριακό. Για το τρίτο, που έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Επίσης ζήτησε να υπάρχει «σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, το οποίο, βεβαίως, σημαίνει και σεβασμός στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».