Την επίσπευση της αναθεωρητικής διαδικασίας εξετάζει ο Ζόραν Ζάεφ, θέλοντας να επιταχύνει την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη σκοπιανή Βουλή. Δεν είναι μόνο το «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα». Ο Ζάεφ φιλοδοξεί να βραχυκυκλώσει το VMRO, που επιμένει να τονίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση για να προβεί σε τόσο μεγάλες αλλαγές στο Σύνταγμα. Το κύριο κόμμα της σκοπιανής αντιπολίτευσης αντέδρασε έντονα και στην κατάθεση της τροπολογίας από αλβανούς βουλευτές της συμπολίτευσης, με την οποία διαχωρίζεται η εθνότητα από την ιθαγένεια – μια κίνηση που, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη γείτονα χώρα, έγινε και για να καθησυχαστεί η ελληνική κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Σε μια προσπάθεια να εξευμενιστεί το VMRO και στο πλαίσιο της εθνικής ομοψυχίας που θέλει να περάσει ο σκοπιανός πρωθυπουργός, η κυβέρνησή του κατέθεσε και σχέδιο αμνήστευσης για τα επεισόδια στο σκοπιανό Κοινοβούλιο την άνοιξη του 2017 – σχέδιο που, παρότι το κόμμα χαρακτήρισε ατελές, τελικά υπερψήφισε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος. «Πιστεύω ότι τα δύο Κοινοβούλια θα λειτουργήσουν υπεύθυνα και με θάρρος» ανέφερε ο σκοπιανός πρωθυπουργός (ΕΡΤ).

«Η συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας, τα οποία θα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα, έπειτα από λίγους μήνες, αφού θα έχει κυρωθεί η συμφωνία στα δύο Κοινοβούλια» επισήμανε. Με καλή διάθεση, αναφέρθηκε ακόμα και στην πρόταση για το Νομπέλ Ειρήνης, την οποία μοιράζεται με τον Αλέξη Τσίπρα. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι απευθύνθηκε στους έλληνες πολίτες:

«Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα εκτιμήσει τη συμφωνία, γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο για το πώς να χτίζεις μια φιλία, πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες μας, για τη νέα γενιά, πώς να είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί…» τόνισε ο Ζάεφ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εφαρμογή της συμφωνίας δεν είναι η επικύρωση από τη δική του Βουλή, αλλά από τη Βουλή των γειτόνων του.

Μια δύσκολη εξίσωση. Και όντως η αισιοδοξία του Ζόραν Ζάεφ δεν είναι μεταδοτική στην Ελλάδα. Ακόμα κι αν η συμφωνία των Πρεσπών περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων, η έγκρισή της από την ελληνική Βουλή κρέμεται από μια κλωστή. Με δεδομένη την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ, θα καταφέρει η κυβέρνηση να βρει τις 151 απαραίτητες ψήφους; Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετρούν και ξαναμετρούν, προσπαθώντας να δουν αν «βγαίνουν τα κουκιά».

Το στρατόπεδο του «ναι» έχασε την ψήφο του Χάρη Θεοχάρη μετά την ένταξή του στους κόλπους της ΝΔ – έχασε, όμως, και τον Ιωάννη Σαρίδη της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος, παρότι έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξει άλλη τέτοιου είδους ανταρσία στην περίπτωση των Πρεσπών.

Ο αριθμός των βουλευτών που απομένει να στηρίζει τη συμφωνία, για να φτάσει τον μαγικό αριθμό 151, θα χρειαστεί τις ψήφους των τεσσάρων του Ποταμιού. Είναι διατεθειμένοι να αντέξουν την ευθύνη; Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, ειδικά από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό πως η κάλπη μπορεί να μην είναι μία, αλλά δύο. Κι αυτό γιατί το ελληνικό Κοινοβούλιο θα κληθεί, μαζί με τη συμφωνία, να επικυρώσει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ. Το κείμενο των Πρεσπών, άλλωστε, συνδυάζει τα δύο – καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη μεγάλη χρονική απόσταση της ψήφισης του ενός από το άλλο.