Ξεκινώ σήμερα με ένα παραλειπόμενο από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Σημειωτέον, ήταν η πέμπτη φορά που συναντήθηκαν οι τρεις, κάτι που επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήδη από χθες το βράδυ βρίσκεται στο Βελιγράδι για την τετραμερή Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Κατ’ αρχάς ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη διπλή ιδιότητα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας πως: «Ε, είναι και Πρωθυπουργός είναι και υπουργός Εξωτερικών». Για τον έλληνα Πρωθυπουργό όμως είπε κάτι ακόμη: «Και εκ συμπτώσεως, ορθώς αναφέρεται από κάτω, ότι δεν είναι μόνο ο φίλος Μπενιαμίν, αλλά και ο Αλέξης. Εγώ δυστυχώς είμαι ένας απλός Πρόεδρος, τα υπουργεία τα έχω αναθέσει σε άλλους, κάποιοι άλλοι τα αναλαμβάνουν. Εντός ολίγου ενδεχομένως ο Αλέξης να είναι και Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας» προέβλεψε, αν και το αστείο δεν είμαι βέβαιος πως άρεσε στον Τσίπρα, αφού απάντησε πως «εγώ τουλάχιστον δεν αισθάνομαι και τόσο άνετα με αυτό. Φαντάζομαι και ο Μπενιαμίν για λόγους ανάγκης το κάνει». Ρωτήστε και τον Νίκο Κοτζιά, θα προσέθετα.

Ο καφετζής

Χθες το μεσημέρι έγινε στην Πειραιώς η χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΝΔ. Θα σας πω πρώτα τις ειδήσεις. Μιλώντας στους εργαζομένους του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ανακοίνωσε ότι πέντε γραμματείς της ΝΔ θα είναι υποψήφιοι στις τρεις νέες περιφέρειες της Β’ Αθηνών. Οι Βασίλης Σπανάκης, Ζωή Ράπτη, Τάσος Γαϊτάνης, Νίκος Κωστόπουλος και Βασίλης Ξυπολυτάς. Πριν πάρει τον λόγο, όμως, ο πρόεδρος, τον είχαν πάρει πολλοί άλλοι. Πράκτοράς μου εκεί με ενημέρωσε ότι από βήματος, ας πούμε, ευχήθηκε και ο κύριος Γιάννης ο καφετζής καλή επιτυχία στο κόμμα, στις κάλπες που έρχονται. Να σας επισημάνω ότι ο κύριος Γιάννης είναι ο καφετζής της ΝΔ από την εποχή της Ρηγίλλης. Κατά τα λοιπά, όταν ανέβηκε να μιλήσει ο Σπανάκης άρχισε να λέει «είδα στον ύπνο μου το προηγούμενο βράδυ» κι εκεί πετάχτηκε ο Μητσοτάκης και λέει «ένα γουρουνόπουλο». Φαίνεται κάπως χοντροκομμένο το μητσοτακικό αστείο, άλλα έμαθα πως ο Κυριάκος – γνωστός λάτρης της υγιεινής ζωής – είχε πει στον Σπανάκη ότι πρέπει να χάσει είκοσι κιλά για να τον κατεβάσει υποψήφιο. Κι εκείνος έχασε 24, οπότε ο πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του.

Διαρρύθμιση

Κόσμος και ντουνιάς χθες στο Γαλλικό Ινστιτούτο όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το βιβλίο του «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» με ομιλητές την πρόεδρο του ΣτΕ Κατερίνα Σακελαροπούλου, τον Αντώνη Μανιτάκη, τον Χρήστο Χωμενίδη και τον αναπληρωτή καθηγητή της Νομικής, Αντώνη Καραμπατζό. Ο πράκτοράς μου ξεχώρισε τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Πάνο Πικραμμένο, τον αειθαλή Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, τον Νίκο Αλιβιζάτο και τον Αδωνη Γεωργιάδη. Τι είπε όμως ο πάντα ευθύβολος Βενιζέλος; Πως η Δημοκρατία και η Ιστορία διαρρυθμίζονται από το Σύνταγμα. Και πως αν αντί Σύνταγμα διάλεγε άλλη λέξη, θα έλεγε πως «η σχέση αυτή μπορεί να ρυθμιστεί από την επίγνωση των επιπτώσεων των συγκυριακών επιλογών». Για να το κάνω λιανά: να ξέρεις τι ψηφίζεις. Ο Βενιζέλος όμως είπε και πως «η φιλελεύθερη Δημοκρατία δεν είναι η Δημοκρατία της ήττας, αλλά των μεγάλων ποσοστών».

Ανοδος

Νέα δημοσκόπηση είχαμε χθες από την Pulse για τον Σκάι. Οπως καταλάβατε, η κατάσταση είναι σταθερή. Στην αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει το 33,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 23%. Ο δικομματισμός σαφώς γιγαντώνεται, ενώ στην τρίτη θέση ισοδυναμούν η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής, αποσπώντας το 7%. Μάλιστα.

Το «σπάσιμο» των δήμων

«Η συνένωση των δήμων, όπως και ο γάμος, είναι εύκολη υπόθεση, η διάσπαση των δήμων, όπως και το διαζύγιο, είναι δύσκολη». Με τη φράση αυτή ο Αλέξης Χαρίτσης, στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προανήγγειλε το «σπάσιμο» λίγων δήμων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις εξόφθαλμες αυτές περιπτώσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός, είναι η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Κεφαλονιά και πιθανώς η Χίος, η Ρόδος και η Σάμος. Οσο για το γενικό χωροταξικό των δήμων, αυτό θα έρθει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ευρωπαϊσμός

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος χθες παρουσίασε σε ειδική συνεδρία των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής, παρουσία πάνω από 80 βουλευτών, το rescEU, την πρότασή του για αναβάθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας. Απάντησε στις ερωτήσεις και τα σχόλια που τέθηκαν και υπερασπίστηκε την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία, παρά τις ελλείψεις όπως είπε, είναι το καλύτερο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο. «Είμαι περήφανος που εκπροσωπώ την ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Ραντεβού στη Νότια Αφρική

Ο Τζορτζ Μπίζος είναι ένα εμβληματικό πρόσωπο για τη Νότια Αφρική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε για χρόνια δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα – με τον οποίο συνδέθηκαν στενά – αλλά και του θρυλικού αγωνιστή κατά του απαρτχάιντ Στιβ Μπίκο. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που επισκέφθηκε με την Ευρωβουλή τη Νότια Αφρική, είδε τον Μπίζος στο σπίτι του δεύτερου στο Γιοχάνεσμπουργκ και συζήτησε μαζί του για τους σημαντικότερους σταθμούς της πορείας του στα δημόσια πράγματα της Νότιας Αφρικής, σε μια μακρά πορεία που ξεκίνησε όταν έφτασε στη χώρα ως πρόσφυγας από τη Μεσσηνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέσα σε μια βάρκα µε νεοζηλανδούς στρατιώτες! Μίλησα με τον Ανδρουλάκη και μου είπε πως ο Μπίζος διατηρεί τη μεγάλη επιρροή του στη μακρινή χώρα και πως έχει πλήρη διαύγεια, στα 91 του! Εγραψε και αφιέρωση στο βιβλίο του στον ευρωβουλευτή. Μιλώ για την αυτοβιογραφία του Μπίζος που είχε προλογίσει ο Μαντέλα.