Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, όχι ως μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, αλλά ως μια αναμενόμενη και εντέλει αναπόδραστη εξέλιξη εκτυλίχθηκε χθες στα ενδότερα του Παναθηναϊκού, με θύμα τον Τσάβι Πασκουάλ, τον οποίο διαδέχεται ένας θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ, ο Αμερικανός Ρίκι Πιτίνο! Δυο χρόνια και δυο μήνες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης, ο καταλανός προπονητής απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με τους (μετά τον Ομπράντοβιτς) προκατόχους του έπειτα από σημαδιακές ήττες: τον Αργύρη Πεδουλάκη (Κάχα Λαμποράλ), τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Ολυμπιακός), τον Σάσα Τζόρτζεβιτς (Λαμποράλ Κούτσα) και ξανά τον Αργύρη Πεδουλάκη (Ολυμπιακός).

Από τον ίδιο θύτη

Αμ το άλλο; Ο δόλιος ο Πασκουάλ χάνει τη δουλειά του για δεύτερη φορά από τον ίδιο θύτη: τον Ιούνιο του 2016 αποχώρησε (έπειτα από οκτώ σεζόν) από την Μπαρτσελόνα, μετά τη χαμένη σειρά τελικών κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στον συμπατριώτη του Πάμπλο Λάσο, που του έσκαψε ξανά τον λάκκο προχθές το βράδυ!

Eδώ πάλι ταιριάζουν γάντι ο τίτλος και δίκην αλληγορίας το νόημα της ταινίας που γύρισε το 1963 ο Γάλλος Φρεντερίκ Ροσίφ…

Οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες με το που ακούστηκε η κόρνα της λήξης του αγώνα και ενώ είχε αποτυπωθεί το 89-68. Ούτως ή άλλως ο Πασκουάλ βρισκόταν υπό αμφισβήτηση και υπό αίρεση τον τελευταίο καιρό και η κατάρρευση στη Μαδρίτη αποτέλεσε όχι την αιτία αλλά την αφορμή του ηχηρού διαζυγίου, που έπειτα από διάφορες διεργασίες εμφανίζεται ως εκδοθέν κοινή συναινέσει. Από το αεροδρόμιο, μετά την επιστροφή από τη Μαδρίτη, ο Πασκουάλ επέστρεψε κατευθείαν στο σπίτι του και δεν ακολούθησε την ομάδα στο γήπεδο για την προπόνηση. Αντ’ αυτού εμφανίσθηκε ως υπηρεσιακός προπονητής ο συνεργάτης του Γιώργος Βόβορας, ο οποίος θα αναλάβει χρέη κόουτς στον αποψινό αγώνα με την Αρμάνι Μιλάνο και πιθανότατα στο κυριακάτικο ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπως είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2016 στα ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Λίγη ώρα αργότερα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με ανάρτησή του στο Instragram ευχαριστούσε θερμά τον Πασκουάλ για όλα όσα πρόσφερε, τον χαρακτήριζε αληθινό gentleman και του ευχόταν καλή τύχη. Την ίδια στιγμή στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΚΑΕ τον χαρακτήριζε ΚΥΡΙΟ (με κεφαλαία γράμματα) και «εξαιρετικό άνθρωπο και επαγγελματία», τον ευχαριστούσε από καρδιάς, του ευχόταν καλή συνέχεια και τόνιζε ότι «θα είναι πάντα ένας φίλος του συλλόγου μας». Νωρίτερα ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός είχε μαζέψει τους παίκτες στο κέντρο του γηπέδου και όχι μόνο τους έθεσε προ των ευθυνών τους, αλλά τους έβαλε κιόλας το μαχαίρι στον λαιμό. «Ο προπονητής δεν είναι πια στην ομάδα όμως αυτό δεν αναιρεί τις δικές σας ευθύνες. Δεν έφταιγε για όλα ο Πασκουάλ» τους είπε και συνέχισε σε έντονο αλλά και απειλητικό ύφος: «Οφείλετε να είστε σοβαροί και να σέβεστε τον κόσμο που σας στηρίζει! Και εγώ σας στήριξα έπειτα από τις ήττες και είστε υποχρεωμένοι να αλλάξετε εικόνα. Επτά μέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, πρέπει να είστε αφοσιωμένοι και να δουλεύετε σκληρά! Η εικόνα σας είναι απαράδεκτη και ξέρετε τι εννοώ. Θα αρχίσω να κόβω συμβόλαια, δεν θα μπορείτε να παίξετε ούτε στο EuroCup»! Τις προηγούμενες ημέρες είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, όπως του Ηλία Παπαθεοδώρου και του Πίνι Γκέρσον, ωστόσο – όπως αποκάλυψε πρώτη η ιστοσελίδα www.gazzetta.gr – εκείνος που θα διαδεχθεί τον Καταλανό είναι ο επιφανής Αμερικανός Ρικ Πιτίνο, ο οποίος αποσύρθηκε στις 5 του περασμένου Σεπτεμβρίου, υπό το βάρος των κατηγοριών για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας παικτών στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Οι προχωρημένες επαφές με τον 66χρονο εξπέρ της άμυνας που έχει θητεύσει τόσο στο NCAA (Μπόστον, Πρόβιντενς, Κεντάκι, Λούιβιλ), όσο και στο ΝΒΑ (Νικς, Σέλτικς) επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο, ο οποίος εμφανίσθηκε ενημερωμένος για την ήττα του Παναθηναϊκού από τη Ρεάλ και μάλιστα είπε ότι «γνωρίζω τον Νικ Καλάθη και επίσης ξέρω ότι η ομάδα θα χρειασθεί ενίσχυση και στην περιφέρεια και μέσα στη ρακέτα».

Ντεμπούτο μάλλον με ΤΣΣΚΑ

Η συμφωνία ενδέχεται να ανακοινωθεί σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα ο Πιτίνο θα ντεμπουτάρει στον εντός έδρας αγώνα της επόμενης Πέμπτης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας!

Μέχρι νεωτέρας πάντως την ευθύνη της ομάδας αναλαμβάνει μια τρόικα αποτελούμενη από τον Γιώργο Βόβορα, τον Διαμαντή Παναγιωτόπουλο και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αργύρη Πεδουλάκη τη σεζόν 2013-14 και οδήγησε τους Πράσινους στην κατάκτηση του τίτλου. «Μας ζητήθηκε από τη διοίκηση να ετοιμάσουμε την ομάδα μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη και τους υπόλοιπους συνεργάτες, για έναν τελικό. Πρέπει να βγάλουμε αντίδραση, να είμαστε προσηλωμένοι, να παλέψουμε για κάθε κατοχή και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε ένα δύσκολο ματς απέναντι σε μία πολύ ταλαντούχα ομάδα» σχολίασε ο Γιώργος Βόβορας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο διαζύγιο με τον Πασκουάλ. «Περάσαμε πολλά μαζί με τον Τσάβι και η αποχώρησή του αποτελεί ένα σοκ, αλλά δυστυχώς στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν χωρούν συναισθήματα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά μας και να κοιτάξουμε το αύριο».

Μαζί με τον Πασκουάλ αποχώρησε και ο εξ απορρήτων και επί σειρά ετών συνεργάτης του Ινιγο Θορθάνο για τον οποίο η καταλανική εφημερίδα «Mundo Deportivo» αποκάλυψε ότι η απουσία του από τους αγώνες με τον ΠΑΟΚ και τη Ρεάλ Μαδρίτης οφείλεται στο γεγονός ότι υπέστη κρίση πανικού και νοσηλεύθηκε μετά τις πολύ έντονες αντιδράσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς την ομάδα λόγω της κακής εμφάνισής της στο ματς με τη Νταρουσάφακα.