Το ντόμινο εξελίξεων που άρχισε από το σοκαριστικό συμβάν του ξυλοδαρμού του διαιτητή Θανάση Τζήλου έφερε την αναβολή της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, λόγω αποχής των διαιτητών. Οι διαιτητές ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να απέχουν μέχρι νεωτέρας από τα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος, ως ένδειξη συμπαράστασης στον συνάδελφό τους που έγινε θύμα βάναυσης επίθεσης από αγνώστους, το πρωί της Τετάρτης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που φαινόταν ουσιαστικά από προχθές το βράδυ. Στον χώρο του ποδοσφαίρου και δη σε εκείνο των διαιτητών το περιστατικό με τον Τζήλο είχε προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό και οι πιθανότητες να περάσει… αναίμακτα και να μην επηρεάσει την έκβαση του πρωταθλήματος ήταν εξαρχής απειροελάχιστες. Κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες, με το ζητούμενο να είναι πλέον το τι αναμένεται από εδώ και πέρα.

Ολα δείχνουν πως η Σούπερ Λίγκα θα επιστρέψει πια στη σέντρα από τον νέο χρόνο. Αφού τα χρονικά περιθώρια για να υπάρξει εμβόλιμη αγωνιστική τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν. Κάτι που προφανώς δημιουργεί επιπλοκές στις ομάδες και στον προγραμματισμό τους, που θα κλείσουν όπως όλα δείχνουν τις υποχρεώσεις τους για το 2018 με τα παιχνίδια Κυπέλλου που προηγήθηκαν.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ Μέλο Περέιρα προσπάθησε με προσωπικές επαφές αλλά και τη σύσταση σχετικής επιστολής να αποτρέψει την εν λόγω εξέλιξη, ζητώντας από τους διαιτητές να κατέβουν κανονικά στους αγώνες και να μην υπάρξει αναβολή του πρωταθλήματος. Ωστόσο οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό, μιας και η απόφαση που είχε ληφθεί από τον σύνδεσμο των διαιτητών ήταν ειλημμένη και δεν μπορούσε να αλλάξει, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, τόσο από την πλευρά της  ΕΠΟ όσο και από την πλευρά της Λίγκας. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει… λουκέτο στο πρωτάθλημα για το 2018 και τα επόμενα παιχνίδια θα γίνουν πια το νέο έτος.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύνδεσμος διαιτητών για τα παραπάνω γεγονότα χθες ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: «Οι διαιτητές και βοηθοί της 1ης κατηγορίας μετά την άνανδρη επίθεση κατά του συναδέλφου Θανάση Τζήλου εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους αλλά και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί μετά από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά προσώπων που υπηρετούν τη διαιτησία.

Ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράσταση στον άξιο συνάδελφό μας απέχουμε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες μέχρι νεωτέρας.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο περαστικά, είμαστε όλοι δίπλα του και απέναντι σε όσους προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν».

Η εν λόγω πρωτοβουλία επικυρώθηκε από την ΕΠΟ και τη Λίγκα, που με επίσημες ανακοινώσεις ενημέρωσαν για την αναβολή του πρωταθλήματος, με την αιτιολογία της αποχής διαιτητών και βοηθών.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης

Την ανάγκη να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι της επίθεσης στον Θανάση Τζήλο εξέφρασε η Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA, σημειώνοντας πως είναι ζωτικής σημασίας όλα τα αρμόδια όργανα να αναλάβουν δράση, ώστε να γίνει επιτέλους ένα σημαντικό βήμα για την εξάλειψη των φαινομένων βίας που συνδέονται με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Επιτροπή σημείωσε σε ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί… στενά τις εξελίξεις σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα βρίσκεται σε επαφή με τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της FIFA και, μεταξύ άλλων, θα αναφέρει διαρκώς στη FIFA και την UEFA τις όποιες εξελίξεις. Μια και το συγκεκριμένο συμβάν έχει περάσει τα στενά ελληνικά σύνορα και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κορυφαίων θεσμών του ποδοσφαίρου.

Βγήκε από το νοσοκομείο ο Τζήλος

Εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν πήρε χθες το πρωί ο Θανάσης Τζήλος, με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται ικανοποιητική και τον διεθνή ρέφερι να ανταποκρίνεται εξαιρετικά στις θεραπείες που ακολούθησε, σχετικά με τα τραύματα που έφερε στο κεφάλι και στα κάτω άκρα.