Αποφασίζοντας την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να αγνοήσει την (αντίθετη) γνώμη πολλών ανώτατων συμβούλων του. Προκάλεσε παράλληλα έντονη ανησυχία στους δυτικούς του συμμάχους – Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία προειδοποιούν πως, παρά τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος «δεν έχει ακόμα ηττηθεί», «δεν έχει σβηστεί από τον χάρτη», «ακόμα και χωρίς εδάφη παραμένει απειλή», «μένουν πολλά να γίνουν». Εξόργισε ακόμα και κάποιους «δικούς» του, Ρεπουμπλικανούς, που εκτιμούν πως η απόσυρση αυτή ενισχύει τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο βασικούς συμμάχους του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Αφησε επιπλέον έκθετους τους κούρδους μαχητές που πολεμούν το ISIS στη Συρία – με αμερικανική στήριξη – τα τελευταία τρία χρόνια. Και χάρισε μία διπλωματική νίκη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι απειλές του οποίου περί νέας εισβολής στη Συρία, εναντίον των συροκούρδων ανταρτών, απέδωσαν τελικά καρπούς. Το βαρύτερο επιχείρημα εις βάρος της απόφασης αυτής, όμως, ίσως να είναι η αντίδραση του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Ντόναλντ έχει δίκιο, και συμφωνώ μαζί του» δήλωσε χθες.
Στα μάτια του ρώσου προέδρου, αδιαφιλονίκητου άρχοντα του παιχνιδιού στη Συρία, ο Τραμπ έλαβε τη σωστή απόφαση διότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη χώρα παράνομα, αφού δεν προσκλήθηκαν ποτέ από τη συριακή κυβέρνηση, όπως οι ρωσικές δυνάμεις. Μιλώντας βέβαια κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν εξέφρασε σκεπτικισμό: «Δεν βλέπουμε ακόμα σημάδια αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων» δήλωσε. «Πόσον καιρό βρίσκονται οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν; Δεκαεπτά χρόνια; Και σχεδόν κάθε χρόνο λένε πως αποσύρουν τα στρατεύματά τους». Επίσημο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση της αμερικανικής δύναμης των 2.000 ανδρών που βρίσκονται επί του παρόντος στη Συρία, πολλοί από αυτούς μέλη των ειδικών δυνάμεων, δεν δόθηκε. Ανώνυμα, αμερικανός αξιωματούχος μίλησε για ένα διάστημα 60-100 ημερών. Μία ημέρα μετά την πρώτη ανακοίνωση, ωστόσο, αμερικανοί αξιωματούχοι ενέτειναν χθες το σοκ που επικρατεί σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες, αφήνοντας κάτι παραπάνω από ανοιχτό και το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας εναντίον του ISIS στη Συρία.
Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε χθες της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη επί του ISIS και να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία με ένα μπαράζ από tweets, κατά την προσφιλή του συνήθεια. Είπε πως εκπληρώνει μια προεκλογική του υπόσχεση, πως οι ΗΠΑ έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και «είναι καιρός να πολεμήσουν άλλοι τελικά». Την ίδια ώρα βέβαια, οι ΗΠΑ δήλωναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως παραμένουν δεσμευμένες στη «μόνιμη καταστροφή» του ISIS στη Συρία και θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις για την απόσυρση των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων στη χώρα. Καθιστώντας σαφή την ανησυχία της, η Γαλλία, μία χώρα που έχει δεχθεί πολλές τζιχαντιστικές επιθέσεις, δήλωσε πως θα διατηρήσει προς ώρας τις δυνάμεις της στη Βόρεια Συρία. «Το ISIS έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού» προσυπέγραψε το Λονδίνο. «Το ISIS υποχώρησε αλλά η απειλή υπάρχει» συμφώνησε και το Βερολίνο. Η απόφαση αυτή «θα δώσει στην τρομοκρατία… μια ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στην περιοχή» προειδοποίησε από την πλευρά του ο αραβοκουρδικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ISIS. Η (κυρίαρχη) κουρδική συνιστώσα τους, όμως, οι YPG, έχουν ακόμα έναν λόγο να φοβούνται: οι κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία «θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα» δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγύριζε: «Ο Τραμπ αποσύρεται από τη Συρία για τον Ερντογάν» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της εφημερίδας «Yeni Akit».
Πολλοί εκτιμούν πως η στρατηγική του Τραμπ δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη του Ομπάμα: ακριβώς στο ίδιο σημείο της προεδρίας του, ο τελευταίος είχε ανακοινώσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, κάτι που αποτελούσε προεκλογική του δέσμευση. «Στο ζήτημα αυτό υπάρχει συνέχεια μεταξύ του Τραμπ και του Ομπάμα», αναγνωρίζει, μιλώντας στους «New York Times», ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Council on Foreign Relations και ανώτατος αξιωματούχος στην κυβέρνηση Μπους. Η απόφαση του Τραμπ όμως να αποσύρει πλήρως τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία τον ανησυχεί. «Εχουμε χαράξει κόκκινες γραμμές για το πώς θα χειριστούν οι Τούρκοι τους Κούρδους; Εχουμε συνεννοηθεί με τους Ρώσους για τη μορφή της επόμενης κυβέρνησης;». Αν υπάρχουν κάποιοι όροι, κάποια προσπάθεια του Τραμπ να απαλύνει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές της σημερινής εποχής, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δεν το ξέρουν. Και δεν ενημέρωσαν σχετικά τους στενούς συμμάχους της Αμερικής που τηλεφωνούσαν στην Ουάσιγκτον προσπαθώντας να μάθουν τι συμβαίνει.