Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για να δοθεί λύση στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ, που αργά χθες το βράδυ παρέμενε αποκλεισμένο επειδή πετούσαν drones πάνω από τον αεροδιάδρομο ή σε κοντινή απόσταση από αυτόν. Το χάος που έχει προκληθεί λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το Brexit μοιάζει τώρα να επεκτείνεται και στην καθημερινή λειτουργία της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες επιβάτες παρέμειναν καθηλωμένοι στο δεύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς οι πτήσεις τους άρχισαν να ακυρώνονται από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, οπότε εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο drones. Ο αεροδιάδρομος άνοιξε για λίγο στις 3 το πρωί της Πέμπτης, αλλά έκλεισε και πάλι τρία τέταρτα αργότερα, όταν εντοπίστηκε κι άλλο drone. Ενα τέταρτο drone εθεάθη χθες το μεσημέρι.

Συνολικά ακυρώθηκαν χθες 760 πτήσεις. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς όλους τους επιβάτες που δεν μπόρεσαν να πετάξουν εξαιτίας της δραστηριότητας των drones» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι. «Η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη και εκείνοι που θα συλληφθούν να διαταράσσουν τις πτήσεις αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως πέντε ετών».

Οπως είπε ο Κρις Γούντρουφ, υπεύθυνος για τη λειτουργία του Γκάτγουικ, τα drones δεν μπορεί να καταρριφθούν λόγω του κινδύνου από τις αδέσποτες σφαίρες. Αστυνομικοί του Σάρεϊ ή του Σάσεξ αναζητούσαν έτσι χθες όλη την ημέρα τους χειριστές των drones, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το drone τόσο πιο μακριά μπορεί να είναι ο χειριστής. «Κάθε φορά που θεωρούμε ότι είμαστε κοντά στον χειριστή, το drone εξαφανίζεται» είπε ο Τζάστιν Μπάρτενσοου, συντονιστής της επιχείρησης. «Κι όταν προσπαθούμε να ανοίξουμε πάλι τον αεροδιάδρομο, το drone επανεμφανίζεται. Είμαι έτσι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια να διαταραχθεί η λειτουργία του αεροδρομίου».

Πολλοί επιβάτες παρέμειναν μέσα στα αεροπλάνα για ώρες χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. «Με πήρε ο ύπνος και φανταζόμουν ότι θα ξυπνήσω στη Βαρκελώνη» είπε μια επιβάτις. «Οταν ξύπνησα όμως διαπίστωσα ότι δεν είχαμε μετακινηθεί καθόλου».

Κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικάτα των πιλότων και των μηχανικών κατήγγειλαν ότι οι κανόνες για τα drones πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί, ενώ η Ενωση Πιλότων των Βρετανικών Αερογραμμών ανακοίνωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων γύρω από τα αεροδρόμια.