Βουτιά πάνω από 40% παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου από τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν είχαν διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας. Πρόκειται για χριστουγεννιάτικο μποναμά για τα νοικοκυριά όλου του κόσμου που βλέπουν τις τιμές των καυσίμων να μειώνονται.

Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους. Στην αγορά του Λονδίνου οι τιμές του μπρεντ έχουν φτάσει τα 55,15 δολάρια το βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του αμερικανικού αργού έχουν σπάσει και το φράγμα των 50 δολαρίων και διαμορφώνονται στα επίπεδα των 46 δολαρίων το βαρέλι.

Κύριοι παράγοντες για την υποχώρηση των τιμών που σημειώνει ο μαύρος χρυσός το τελευταίο δίμηνο είναι η μεγάλη αύξηση της παραγωγής από τους αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου και οι προβλέψεις ότι μπορεί να μπει φρένο στην αύξηση της ζήτησης, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η βουτιά του πετρελαίου των προηγούμενων ημερών καταγράφηκε και στον απόηχο των πιέσεων που δέχτηκαν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Οι πιέσεις αυτές αποδόθηκαν στη νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία κλείνει ακόμη περισσότερο τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος.

Στην Αττική οι μέσες τιμές της αμόλυβδης από τις αρχές του Οκτωβρίου έχουν υποχωρήσει από τα 1,655 ευρώ στα 1,506 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης από 1,145 ευρώ το λίτρο έχουν υποχωρήσει στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές επηρεάζονται σημαντικά λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας που ανέρχεται σε πάνω από το 65% της τιμής των υγρών καυσίμων.

Ο ΟΠΕΚ έχει προσπαθήσει να ανακόψει την πτώση των τιμών προγραμματίζοντας σε συνεργασία με άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, και νέα μείωση της παραγωγής. Ομως οι περικοπές αυτές δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά. Ο ρόλος των ΗΠΑ είναι σημαντικός, καθώς οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στη χώρα δεν συμμετέχουν σε καμία συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Μάλιστα φέτος οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να παραγάγουν περισσότερο πετρέλαιο για εξαγωγές από ό,τι για εσωτερική κατανάλωση, ρίχνοντας περισσότερο προϊόν στην αγορά. Ηδη οι αποθηκευτικοί χώροι μαύρου χρυσού στις ΗΠΑ είναι γεμάτοι με πετρέλαιο που περιμένει νέους πελάτες.