Κάποιοι δεν αντέχουν και αποφασίζουν να αλλάξουν τόπο κατοικίας. Αλλοι υπομένουν σιωπηλά τις «τοξικές» εικόνες στη γειτονιά τους, επειδή φοβούνται να τις καταγγείλουν επώνυμα. Ομως αρκετοί, αγανακτισμένοι πια, φαίνεται ότι ξεπερνούν τον φόβο και εμφανίζονται διατεθειμένοι να δράσουν πιο δυναμικά με την ελπίδα να αλλάξει η καθημερινότητά τους. Εξαρχειώτες που με επιστολές τους έχουν μεταφέρει σε όλες τις αρμόδιες Αρχές (υπουργεία, Εισαγγελία κ.λπ.) την κραυγή απελπισίας των κατοίκων για το «κλίμα τρομοκρατίας και την ανομία» στη «σκοτεινή γωνιά της Αθήνας», διαμηνύουν τώρα ότι είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

«Ζητήσαμε και ξαναζητήσαμε παρέμβαση της οργανωμένης Πολιτείας για όσα τραγικά βιώνουμε. Η κατάσταση χειροτερεύει. Το μόνο που μένει πλέον είναι να βγούμε μαζικά στους δρόμους, να κατακλύσουμε την πλατεία και τα αρμόδια υπουργεία. Γιατί η βία εκ μέρους μας δεν είναι λύση, δεν μπορούμε να πάρουμε τα ρόπαλα και να ξαφνικά να γίνουμε τιμωροί! Υστατη λύση λοιπόν είναι η μαζική αντίδραση» λέει στα «ΝΕΑ» η 64χρονη Ρένα Χάλαρη, γέννημα θρέμμα των Εξαρχείων. «Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή της νομιμότητας. Οι αρμόδιες Αρχές οφείλουν να ξυπνήσουν και να παρέμβουν για να πάψουμε επιτέλους να είμαστε πολιορκημένοι» προσθέτει η 64χρονη Μαρία Αθανασοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματιών «Τα Εξάρχεια».

ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Αλλωστε στην τελευταία οργισμένη επιστολή τους εκατοντάδες κάτοικοι έκαναν λόγο για «σκανδαλώδη ανοχή της Πολιτείας», «παιδιά φυλακισμένα στα σπίτια», «κυριαρχία της τοπικής “εξουσίας”» καθώς και για σοβαρά περιστατικά εγκληματικότητας: κλοπές και διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, καταλήψεις κτιρίων, διαλυμένες ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες, μαφίες Ελλήνων και αλλοδαπών. «Είναι πολλά τα γεγονότα, αφόρητη η κατάσταση. Δεν είναι μόνο οι μολότοφ σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Μέρα μεσημέρι απέναντι από το σπίτι μου μαχαιρώθηκαν Αλβανοί. Φίλος μου γιατρός που τόλμησε να κάνει παρατήρηση σε φασαριόζους έπεσε θύμα ξυλοδαρμού με αλυσίδες» καταγγέλλει η 64χρονη και υποστηρίζει: «Πρώτη φορά ζούμε τέτοιο κλίμα τρομοκρατίας. Μεγαλύτερο φασισμό δεν έχω βιώσει». Οπως περιγράφει, οι δημόσιοι χώροι καταλαμβάνονται από τον οποιονδήποτε – συμμορίες, αντιεξουσιαστές, λαθρέμπορους κ.ά. – και ουδείς επεμβαίνει: «Στο παρκάκι της Τσαμαδού όποιος θέλει και όποτε θέλει κάνει ανεξέλεγκτα ό,τι θέλει: Μουσικές στις πέντε το πρωί, φωνές. Ομάδες κινούνται ανενόχλητες στη λογική “εμείς αποφασίζουμε, να πάτε να πνιγείτε”. Μετά τα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου έγινε κατάληψη σε κτίριο που ήταν σφραγισμένο με απόφαση εισαγγελέα. Μπαχαλάκηδες ξήλωσαν τη σιδερένια πόρτα και τώρα ζουν άνθρωποι εκεί, μέσα σε πέτρες και χώματα, χωρίς τουαλέτα και νερό. Πού είναι οι αρμόδιοι;». Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου «Τα Εξάρχεια» (κάτοικος στην περιοχή από τα 18 της, κατ’ επιλογήν) επισημαίνει ότι «επιμένουν να ζουν στην περιοχή και να παλεύουν για την κανονικότητα μόνο όσοι είναι πεισμωμένοι ή δεν έχουν άλλη επιλογή. Οσοι μπορούν να φύγουν το κάνουν. Νέοι έρχονται και φεύγουν και μένουμε εμείς με τα αποκαΐδια».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΛΟΠΕΣ. Μιλώντας για τα περιστατικά εγκληματικότητας, οι κάτοικοι καταγγέλλουν καθημερινές κλοπές από αυτοκίνητα, ριφιφί σε καταστήματα, διαρρήξεις, εμπόριο και χρήση ναρκωτικών. Εξάλλου η εγκληματικότητα στην περιοχή έχει αποτυπωθεί επίσημα σε στοιχεία της Αστυνομίας. Οπως και η ατιμωρησία. Συγκεκριμένα ο χάρτης της εγκληματικότητας, με δεδομένα της Αστυνομίας για το περασμένο έτος, αποκάλυπτε ότι στα Εξάρχεια των περίπου 30.000 κατοίκων σημειώνονται 105 κλοπές και διαρρήξεις κάθε μήνα. Ή αλλιώς τουλάχιστον τρία περιστατικά καθημερινά (όταν σε περιοχές με πενταπλάσιο πληθυσμό καταγράφονται πολύ λιγότερα αδικήματα)! Παράλληλα όμως το ποσοστό εξιχνίασης τέτοιων υποθέσεων στα Εξάρχεια είναι από τα χαµηλότερα σε όλη την Αθήνα. Οσο για τα ναρκωτικά, Εξαρχειώτες καταγγέλλουν διακίνηση «έξω από σχολεία, σε πεζοδρόμους, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τον λόφο του Στρέφη, την οδό Μεσολογγίου, την πλατεία Εξαρχείων». Προ ημερών επιστημονική έρευνα (που χρηματοδότησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών) αποκάλυψε συγκέντρωση πληθυσμού χρηστών ουσιών μεταξύ άλλων σε δρόμους ανάμεσα σε Πλατεία Βάθη, Ομόνοια και Εξάρχεια. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με τους χρήστες στο κέντρο της Αθήνας αυξάνονται με ρυθμούς που επιβάλλουν λήψη μέτρων.