Τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια είθισται να είναι οικογενειακή υπόθεση – και από αυτήν την άποψη πρέπει να μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ας φανταστούμε όμως ένα κεντροαριστερό, πολιτικό τραπέζι. Η Φώφη Γεννηματά μετά τις γιορτές φιλοδοξεί να έρθει αντιμέτωπη με το δίπολο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Και γι’ αυτό επιδιώκει να συσπειρώσει τις δυνάμεις της, με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν εν πολλοίς και το μέλλον του χώρου.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ. Υπό αυτή την έννοια, αν τα Χριστούγεννα ήταν το φόντο μιας μεγάλης κεντροαριστερής σύναξης, καλεσμένα στο τραπέζι θα ήταν όλα τα κεντρικά κεντροαριστερά στελέχη. Τόσο αυτά που τον προηγούμενο καιρό στήριξαν την ηγεσία όσο και αυτά που κράτησαν κριτική στάση. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε τετ α τετ με τους περισσότερους – κυρίως όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Οι δυο τους αποτελούν τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων σχημάτων που μαζί με το ΠΑΣΟΚ απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Κι ενώ ο πρώτος έχει εκφράσει με σαφήνεια την επιθυμία του για εκλογική κάθοδο στην Αχαΐα, οι σχέσεις της ηγεσίας με τη ΔΗΜΑΡ πέρασαν τις δικές τους δυσκολίες με αφορμή το ψηφοδέλτιο της Αρτας. Εξομαλύνθηκαν όμως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με τα θέματα που ζητούν επίλυση να μετατίθενται σε μεταγενέστερο χρόνο. Με τον Γιώργο Καμίνη οι σχέσεις δεν χρειάστηκαν ποτέ εξομάλυνση. Ο Καμίνης, ακόμα και όταν διαφωνεί με τις κεντρικές επιλογές, συζητά απευθείας με τη Γεννηματά – ενώ έχει λύσει την προσωπική του πολιτική αναζήτηση δηλώνοντας από νωρίς ότι προσανατολίζεται να διεκδικήσει μια θέση στις Βρυξέλλες. Καλεσμένος όμως στο τραπέζι θα ήταν και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πολλά στελέχη που στις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας τον στήριξαν, κοσμούν τα ψηφοδέλτια – κατά μια ανάγνωση, ο ευρωβουλευτής έχει αποφασίσει να στηρίξει την προσπάθεια και κατά μια άλλη, η Γεννηματά έχει καταφέρει να καταστήσει σαφές ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την παράταξη στη «μητέρα των μαχών».
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ. Το μενού που θα σερβιριστεί αποτελείται, καταρχήν, από την προεκλογική στρατηγική του φορέα, ο οποίος επιδιώκει να γίνει ο προοδευτικός πόλος απέναντι στα, κατά Χαριλάου Τρικούπη, «δύο πρόσωπα της συντήρησης». Το 2019 ξεκινάει με τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί στο σύνολό του – εκτός, ίσως, από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που θα προσδιορίσει τη στάση του αφότου δει τον τρόπο που το κείμενο θα έρθει στη Βουλή. Η εκτίμηση ότι οι εθνικές εκλογές θα λάβουν χώρα κατά την άνοιξη οδηγεί τη Γεννηματά στο να κλείνει μία μία τις εκκρεμότητες, είτε αυτές αφορούν περιφέρειες είτε πρόσωπα. Η μοναδική εκκρεμότητα που δεν θα κλείσει, ωστόσο, μοιάζει να είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο θα έρθει αργότερα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ίσως είναι το τελευταίο ψηφοδέλτιο που θα ανακοινωθεί. Παράλληλα, οι γιορτές προσφέρονται και για επίλυση της μεγαλύτερης αυτοδιοικητικής «τρύπας», που έρχεται από τον Βορρά. Η Εύα Καϊλή πραγματοποιεί ακόμα επαφές και δεν έχει απαντήσει στην πρόταση της Γεννηματά να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ευρωβουλευτής αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στις αρχές της εβδομάδας, αφότου ολοκληρώσει τις επαφές της στην πόλη, ενώ διαψεύδει τις φήμες που τη θέλουν να «μετακομίζει» στη ΝΔ.