Η είδηση και η απορία

Είδηση δεν είναι η χθεσινή, που αφορά τη μεταβίβαση 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ (ήτοι του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου) στην κοινοπραξία των εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ τον Απρίλιο του 2018, έναντι του ποσού των 535 εκατ. ευρώ. Ούτε ότι ορίστηκε νέος πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ ο μηχανολόγος μηχανικός το επάγγελμα κ. Θεόδωρος Ζητούνης (τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κατέλαβε ο Ιταλός, μάλλον, την καταγωγή Nicola Battilana έπειτα από σχετική εισήγηση της κοινοπραξίας).

Είδηση κατά τη γνώμη μου δεν αποτελεί ούτε το γεγονός πως ο κύριος Ζητούνης είναι εκλεκτός του υπουργείου Ενέργειας – του κυρίου Σταθάκη προσωπικά.

Κατά την άποψή μου είδηση είναι ότι ο κύριος Ζητούνης είχε μία ευπρόσωπη παρουσία στην Υαλουργία Γιούλα, ως τεχνικός διευθυντής για σχεδόν 10 χρόνια. Διότι ανατρέχοντας στον «ρουφιάνο» της εποχής μας, το Διαδίκτυο, ανακάλυψα ομιλία του κ. Ζητούνη σε ημερίδα ΤΕΕ, τον Νοέμβριο του 2013, με θέμα «Ηλεκτρική ενέργεια, βιομηχανία, ανταγωνισμός, ανάπτυξη».

Οπως διαπίστωσα διαβάζοντας την ομιλία του κ. Ζητούνη (όρεξη που την έχω κι εγώ, χριστουγεννιάτικα…), αυτή ήταν δομημένη γύρω από τη βασική ιδέα «πληρώνουμε ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια, πληρώνουμε ακριβά το φυσικό αέριο, άρα τι ανάπτυξη περιμένετε να κάνουμε εν μέσω κρίσης». Επίσης παρέθετε και μερικά στοιχεία από τα οποία φαινόταν πως στις γειτονικές χώρες Βουλγαρία – Ρουμανία το φυσικό αέριο πωλείται πολύ φθηνότερο από ό,τι διατίθεται εδώ στην εγχώρια βιομηχανία, η οποία στενάζει από το δυσβάστακτο κόστος. Σε ένα άλλο σημείο υποστήριζε ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι σε μερικές περιπτώσεις έως και διπλάσια στην Ελλάδα – φρίκαρα.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου και του άγριου ξύλου που έφαγε χθες στη Βουλή ο υπουργός Σταθάκης για τα κολοσσιαία χρέη της βιομηχανίας ELFE του κυρίου Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ (όπου «έλαμψε» το άστρο του Μανωλάκη Πετσίτη στις προσπάθειες να το κάνουν «αβαβά» το χρέος), έχει ελεγχθεί και «τσεκαριστεί» αν η Γιούλα, της οποίας προΐστατο ώς χθες ο νέος πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ κύριος Ζητούνης, έχει τίποτε χρέη προς τη ΔΕΠΑ;

Μια ερώτηση – περισσότερο ως προειδοποίηση, μήπως βρεθούν μπροστά σε κανένα νέο «Κιτσάκο», κάνω. Τίποτε άλλο. Αλλωστε δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο…

Silver Alert

Περί του Μανωλάκη Πετσίτη τώρα, και του πού βρίσκεται, θρυλούνται πολλά και διάφορα στο μικρο χωριό που λέγεται Αθήνα. Η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι δεν βρίσκεται ανάμεσά μας – προς Θεού μην πάει το μυαλό κανενός στο κακό, όχι, όχι. Εννοώ ότι δεν βρίσκεται στην Ελλάδα – υποστηρίζουν πολλοί και διάφοροι. Ο συμμαθητής, καλός φίλος του Νίκου «λέγε με Λάκη» Παππά, ο «Μανώλης με το παπί», ο Μανώλης για όλες τις δουλειές υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδος. Και εδώ είναι που διχάζονται απολύτως οι φήμες. Οι μισές τον φέρουν να βρίσκεται σε ειδικό κέντρο αναζωογόνησης (για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται) στην Ελβετία (κατά Γενεύη μεριά) και οι υπόλοιπες, ότι «φιλοξενείται» στη Λάρνακα, σε μια ανάλογης δραστηριότητας βίλα.

Οπως και να έχει το πράγμα, είναι εντυπωσιακό ότι ο άνθρωπος των ημερών είναι μακριά από την εστία της φωτιάς. Κάθεται και παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις μαρτυρικές περιπέτειες του «Λάκη», οι οποίες πάντως εν πολλοίς έχουν ως αιτία τον ίδιο…

Απουσίες

Και ποιος είναι εκείνος που πετάει από τη χαρά του για ό,τι συμβαίνει στον «Λάκη» τον Παππά; Μα ποιος άλλος από εκείνον τον Τζανακόπουλο, ο οποίος αισθάνεται δικαιωμένος στην αέναη διαμάχη που έχει με τον Παππά. Τελευταίο επεισόδιο για το ποιες είναι οι σχέσεις τους (οι ανύπαρκτες), αυτό που συνέβη την Πέμπτη το βράδυ σε ένα στέκι όπου μαζεύονται οι συριζαίοι στο Παγκράτι και λένε τον πόνο τους. Ο Τζανακόπουλος έχει καλέσει δημοσιογράφους φίλους του, αλλά και εκείνους που τον «καλύπτουν» ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης ή για ένα ποτό και κουβεντούλα. Αλλά όπως με ενημέρωσε δικός μου φίλος, στο κάλεσμα δεν ανταποκρίθηκε κανείς εκ των «παππικών» δημοσιογράφων – αυτών δηλαδή που αποτελούν την αυλή του Παππά και περνάνε τη γραμμή του στα μέσα ενημέρωσης.

Εικάζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τζανακόπουλος απέφυγε να καλέσει και εκείνον στο event. Η ουσία όμως παραμένει: ουδείς παρών από τους «άλλους».

Σε λίγο, το βλέπω, έρχεται, αυτοί θα περπατούν τοίχο  τοίχο για να μη φάνε καμιά πισώπλατη…

Μεγάλη… επιτυχία

Ευτυχώς που ήταν επιτυχημένη η προ 15ημέρου επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα στη Μόσχα, και οι συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Ευτυχώς!

Ειρωνεύομαι φυσικά, διότι θεωρώ αδιανόητο να πήγε εκεί ο πρωθυπουργός μας, με την τεράστια… επιρροή που διαθέτει, και να βγαίνει χθες ο πρόεδρος Πούτιν και να κάνει λόγο για «τουρκικό πατριαρχείο» αναφορικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και επίσης να αφήνει και υπονοούμενα για δήθεν χρηματισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τους Αμερικανούς προκειμένου να αναγνωρίσει την Εκκλησία των Ουκρανών.

Τρομερά πράγματα δηλαδή, και απίστευτες καταγγελίες σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς, ποιο ακριβώς ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα, αν δεν μπόρεσε να διευθετήσει αυτό το ζήτημα…

Επίσης ώς την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είδα να υπάρχει κάποιου είδους αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Αλήθεια, πώς μπορεί να το αφήνουν αυτό το πράγμα έτσι;

Μπάχαλο

Με τις «δραστηριότητες» στο Facebook τού, πολλά βαρύ και όχι, υπουργού Πολάκη έχω ασχοληθεί κατ’ επανάληψιν. Κατ’ επανάληψιν επίσης έχω επισημάνει ότι αυτό το σύμπτωμα της πολιτικής ζωής της χώρας, που λειτουργεί ως μεγάφωνο του Τσίπρα, στηρίζεται από αυτόν, ενισχύεται και επικροτείται, γιατί πολύ απλά κάνει ό,τι θα ήθελε να κάνει ο Τσίπρας αλλά δεν μπορεί λόγω του θεσμικού του ρόλου. Για τον λόγο αυτόν, ποσώς και ασχολείται μαζί του με το αδιανόητο μπάχαλο του ΕΣΥ, αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές του υπουργείου Υγείας. Ας πούμε εδώ και μήνες γίνεται μια ολόκληρη συζήτηση για τον «οικογενειακό γιατρό» και τη λειτουργία του θεσμού και στην Ελλάδα. Τόσο ο Πολάκης όσο και ο Ξανθός, που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Πολάκη και προΐσταται του υπουργείου Υγείας, είναι φανερό ότι έχουν μπερδέψει άσχημα τα μπούτια τους, και εξ αυτού του λόγου ο θεσμός καρκινοβατεί, και δύσκολα θα πάρει μπροστά.

Από διάφορες πλευρές καταγγέλλεται το δίδυμο ότι είναι αυτό που δημιούργησε το μπάχαλο, αλλά τον Τσίπρα ποσώς τον απασχολεί το θέμα. Σημασία έχει να υπάρχει στη ζωή του, και τη δική μας, ο Πολάκης να υβρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους, να απειλεί και να λασπώνει ανεμπόδιστα. Σιγά να μην τον θυσιάσει για τον οικογενειακό γιατρό. Σιγά…