Η ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη εδώ και μερικές ημέρες. Αιτία; Τα «κουκιά» για τη συμφωνία των Πρεσπών. Δεν εννοώ τις ψήφους των συριζαίων. Αυτές είναι δεδομένες: 145. Μιλώ για τη νεότερη εξέλιξη που έχει να κάνει με την αναδίπλωση του Ποταμιού. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ή ο Σταύρος και το κόμμα του, λένε εσχάτως πως αν κρέμεται από αυτούς η επικύρωση της Συμφωνίας, θα είναι χλωμό να την ψηφίσουν. Δεν εννοώ τους Αμυρά και Ψαριανό που δεν θα την ψήφιζαν έτσι κι αλλιώς, αλλά τους Σταύρο, Μαυρωτά και Λυκούδη. Προφανώς δεν μιλώ επίσης για τον Σπύρο Δανέλλη που εμμένει στην ψήφο του υπέρ. Επίσης, μετά τη μεταγραφή του Χάρη Θεοχάρη στην ΚΟ της ΝΔ, και τη στροφή του προς το «κατά» για τη συμφωνία, τα «κουκιά» δυσκολεύουν. Προσθέστε εδώ πως το ΚΚΕ επίσης θα καταψηφίσει και θα παραμείνει στη συνεδρίαση της Βουλής. Πάντως για να σας εξάψω κάπως τη φαντασία, να σας πω πως ψήνεται ένα ειδύλλιο του Μεγάρου Μαξίμου με βουλευτή δεξιού κόμματος που ίσως επισημοποιηθεί με τη θετική ψήφο του για το Σκοπιανό.

Διακομματικό

Επειδή όμως έκανα αναφορά στο Ποτάμι, γενικώς είναι το κόμμα που ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει. Να, ας πούμε, χθες ανακοίνωσε ποιους δημάρχους στηρίζει ανά την Ελλάδα. Το κάνει δε, έτσι διευκρίνιζαν – με βάση τις θετικές αξιολογήσεις των φίλων και των στελεχών του σε όλη τη χώρα, ενώ έκανε ειδική αναφορά πως ο αυτοδιοικητικός χάρτης το βράδυ των εκλογών δεν πρέπει να έχει χρώματα. Εδώ όμως εντόπισα το παράδοξο. Δηλαδή Το Ποτάμι να στηρίζει την ίδια στιγμή τον Ανδρέα Παχατουρίδη για το Περιστέρι και τον Ευάγγελο Σίμο για την Πετρούπολη. Σημειώνω απλώς πως και ο Παχατουρίδης είναι μακριά από την ποταμική θεώρηση, ενώ ο Σίμος είναι του ΚΚΕ. Πάντως Το Ποτάμι στον Πειραιά θα στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μόραλη που μεταξύ μας μου φαίνεται πιο πολιτικά συγγενής του κόμματος.

Σουβλάκια

Στα του Κινήματος Αλλαγής τώρα, σας έχω ένα χαριτωμένο. Στο τελευταίο μπρίφινγκ στο ισόγειο της Χαριλάου Τρικούπη, οι φρούραρχοι του ΚΙΝΑΛ δεν κέρασαν τους δημοσιογράφους σάντουιτς και καφέ όπως πάντα, αλλά σουβλάκια και κρασί. Προφανώς λόγω και εορταστικού mood. Πάντως ο Σταμάτης Μαλέλης είχε έτοιμη τη φαρμακερή ατάκα: «Τα σουβλάκια είναι από του Μπαϊρακτάρη». Ολοι γέλασαν και όλοι έκαναν τους αυτονόητους συνειρμούς.

Προπαίδεια

Χθες στις 18.30 με δόξα και τιμή ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί και επίσημα η υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου για τον Δήμο της Αθήνας. Η τελετουργία ανήκει στη δημοτική παράταξη της Ανοιχτής Πόλης και η εκδήλωση ήταν να γίνει στο πνευματικό κέντρο του δήμου. Πάντως ο ηθοποιός Ρήγας Αξελός, αρχαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της παράταξης, είχε πει από νωρίς πως ο Νάσος θα τα καταφέρει, αφού έχει την «προπαίδεια» της πόλης. Για να δούμε.

Μεταρρυθμίσεις

Εχουν αρχίσει οι ιντερνετικές συζητήσεις πολιτικών. Μια τέτοια οργανώνει με συχνότητα και η κίνηση Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς. Αν δεν σας λέει κάτι το όνομα του φορέα, να σας θυμίσω πως είναι η συνιστώσα του Σπύρου Λυκούδη. Ο ανεξάρτητος βουλευτής είχε καλεσμένο προχθές τον Αντώνη Μανιτάκη με θέμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μου άρεσε κάτι που επισήμανε ο πρώην υπουργός: «Η λέξη “μεταρρύθμιση” και ιδίως στον χώρο της Αριστεράς – πρέπει να το πούμε – έγινε κακόφημη. Δεν τη χρησιμοποιούσε η Αριστερά. Δεν την ενστερνιζόταν. Με τι ειρωνεία υποδέχθηκαν και αντιμετώπιζαν τη βοήθεια της task force. Βέβαια, μετά τη χρησιμοποίησαν, αλλά αποσπασματικά και τυχαία». Σωστός.

Κακαβιά, ατάκες και ευχές

Προχριστουγεννιάτικο γεύμα με κακαβιά στο ομώνυμο εστιατόριο πίσω από το Ωνάσειο, έχει ενδιαφέρον από μόνο του λόγω των νόστιμων πιάτων. Πολύ περισσότερο όταν το διοργανώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους διαπιστευμένους συντάκτες της ΝΔ. Αυτό έγινε χθες το μεσημέρι, στην Κακαβιά πάντα, όπως και πέρυσι – και παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ πάει συχνά και στου Πεζούλα στις Τζιτζιφιές. Εδώ ήταν όλοι. Και το κλίμα θερμό, οι πιο αισιόδοξοι λέγανε πως του χρόνου το ίδιο γεύμα θα έχει πρωθυπουργό τον πρόεδρο της ΝΔ. Ξεκινώ με το μενού, που μου μεταφέρθηκε πως δέσποσε στα πιάτα: ψαρόσουπα, μπαρμπούνια, βραστά λαχανικά, τηγανητές πατάτες. Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου και το επικοινωνιακό επιτελείο ήταν όλοι εδώ. Σοφία Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Νίκος Ρωμανός από την νεότερη γενιά. Ο Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Και βέβαια η κραταιά Μαρία Σπυράκη. Επειδή όμως πάντα με ενδιαφέρει η πολιτική, να σας πω πως ο Μητσοτάκης έλεγε χθες πως μάζεψαν οι κυβερνώντες τις τροπολογίες γιατί απείλησε ότι θα μιλήσει και μόνον, οπότε αυτοσαρκαζόταν ότι δεν χρειάζεται πια να μιλάει καν.