Η προειδοποίηση της ΝΔ χθες στη Βουλή, ότι θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο για το «καραμπινάτο» σκάνδαλο, όπως το χαρακτήρισε, της ΔΕΠΑ, δεν ερμηνεύθηκε ως αντιπολιτευτικός βερμπαλισμός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος επικρατεί αναστάτωση, παρά την προσπάθεια που γίνεται να πέσουν οι τόνοι.
Η κεντρική γραμμή όμως που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο και στην υπόθεση της ΔΕΠΑ και πολύ περισσότερο στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη. Αυτό επιχειρήθηκε να περάσει και ως βασικό μήνυμα και από τη χθεσινή συζήτηση επερώτησης της ΝΔ στη Βουλή, αλλά μένει να φανεί πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος να ακυρωθεί η κριτική της αντιπολίτευσης.
Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό, γιατί πρέπει να εξουδετερώσει αφενός την πίεση της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της ΔΕΠΑ και την ευρύτερη δράση του Πετσίτη και αφετέρου την εσωτερική γκρίνια που υπάρχει, με το επιχείρημα ότι στον δρόμο προς τις εκλογές δεν χωράει εσωστρέφεια και προφανώς δεν νοείται δημόσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα που αξιοποιούνται από την αντιπολίτευση.
Οι συγκεκριμένες υποθέσεις όμως, ανεξαρτήτως της επιδίωξης του Μεγάρου Μαξίμου, έχουν διαμορφώσει και πολύ βαρύ κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι, στην ομάδα των 53+ επικρατεί η άποψη ότι αυτή η υπόθεση πλήττει το κυβερνών κόμμα και πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει. Από το Μαξίμου ξορκίζουν την όποια συζήτηση επί της ουσίας του θέματος, ενώ ο κεντρικός στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να επικεντρωθεί ο δημόσιος διάλογος σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. στην οικονομική πολιτική.
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί να υπάρξει παρέμβαση της ομάδας των 53+, μέλη της οποίας επιμένουν ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, ενώ κατ’ ιδίαν βάλλουν κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Η μόνη δημόσια παρέμβαση ήταν του Σάκη Παπαδόπο υλου που μίλησε για μηδενική ανοχή σε ό,τι προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, επισημαίνοντας την ευθύνη που έχουν όλοι για τις επιλογές των συνεργατών τους.
Στο παρασκήνιο επέδρασε καταλυτικά και εκτονωτικά, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο, η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, και πείστηκαν να μην κάνουν καμία κίνηση. Βεβαίως, όμως είναι ένα θέμα που συζητείται στην ΚΟ (σ.σ.: από τους ελάχιστους που τοποθετήθηκαν ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης που πήρε σαφείς αποστάσεις ασφαλείας) και γι’ αυτό δεν ήταν τυχαία και η παρέμβαση του Νίκου Φίλη που για τον «βοηθό του Νίκου Παππά», όπως τον είχε αποκαλέσει, σημείωσε πως «εάν αποδειχθούν, χρειάζονται εξηγήσεις για όλα όσα έχουν γραφτεί».
Προβληματισμένος ο Σκουρλέτης. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με συνομιλητές του, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αν και αποφεύγει να αναφερθεί στις συζητήσεις του στο συγκεκριμένο θέμα. Σε αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εξάλλου, καταγράφεται ανησυχία ότι αυτά τα ζητήματα θα αξιοποιηθούν και από τη ΝΔ στον δρόμο προς τις εκλογές. Μάλιστα, όπως λένε ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτήν την υπόθεση επιχειρείται να πληγεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Η θεωρία που αναπτύσσεται και προβάλλεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι ο «παιδιόθεν φίλος» του Νίκου Παππά δεν είναι σε κρατική θέση, και δεν έχει διαχειριστεί δημόσιο χρήμα.
Παράλληλα, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιμένει στο αφήγημα για αλλαγή της σελίδας στη χώρα, με την προ ημερών ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού και βέβαια των διορθωτικών κινήσεων (π.χ. θετικά μέτρα που ψηφίζονται, καταβολή αναδρομικών, κοινωνικού μερίσματος, κ.ά.).