Μία ακόμα «γκρίζα ζώνη» της υπόθεσης ΔΕΠΑ – ELFE αναδεικνύει η μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, στην οποία η ELFE επίσης χρωστάει χρήματα. Σε αυτήν, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, «καταγγέλλεται ο Λαυρεντιάδης για “παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση” με τη δημιουργία εικονικών εταιρειών στην οποία πέρασαν περιουσιακά στοιχεία της ELFE, που έγινε ουσιαστικά κουφάρι εταιρείας για να αποφύγει να πληρώσει τα χρέη της». Ομως, όπως τόνισε, «παρά το καμπανάκι αυτό, της κυβέρνησης συνεχίζει να μην ιδρώνει το αφτί της, πέρα βρέχει!». Ο ίδιος έθεσε και τη διάσταση Πετσίτη, στο όνομα του οποίου πάντως απέφυγαν γενικώς να αναφερθούν οι παριστάμενοι υπουργοί Σταθάκης, Δραγασάκης και Καλογήρου, με εξαίρεση προς το τέλος της συζήτησης τον Φλαμπουράρη που επιχειρώντας να πάρει αποστάσεις δήλωσε ότι «είναι ντροπή σας να λέτε ότι είναι φίλος του Πρωθυπουργού ή του Φλαμπουράρη κάποιος που βρέθηκε το 2015 να είναι δίπλα μας και να βγάζει φωτογραφίες».

Με τη μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank ζητείται να διερευνηθεί εάν η μεταβίβαση της όλης επιχειρηματικής δραστηριότητας της οφειλέτριας εταιρείας ELFE προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD, που εμφανίζονται ως εταιρείες συμφερόντων του ίδιου επιχειρηματία, αποτελεί «συμπαικτική μεθόδευση» που αποσκοπεί στο «να αποκομίζουν και να απομυζούν τα έσοδα» από τη λειτουργία της ELFE σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου οι νέες εταιρείες. Στην αναφορά ζητείται να διερευνηθεί αν σκοπός της όλης μεταβίβασης ήταν «να αφεθεί “το κουφάρι” της ΕΛΦΕ στην Τράπεζα και στο Ελληνικό Δημόσιο που θα κληθεί ως εγγυητής να καταβάλει την οφειλή της ΕΛΦΕ προς την Τράπεζα».

«Ειδικό Δικαστήριο». Πάντως η ΝΔ προειδοποίησε με προανακριτική επιτροπή και Ειδικό Δικαστήριο τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, «είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση», άποψη με την οποία συντάχθηκε και ο βουλευτής Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα τον λόγο έχει το Ειδικό Δικαστήριο, γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απάντησε ότι «λυπάμαι, αλλά δεν μας φοβίζουν Ειδικά Δικαστήρια», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σχολίασε ότι «δικοί μας δεν έχουν περάσει ούτε απέξω από τα δικαστήρια – δικοί σας είναι μέσα από ισόβια μέχρι πέντε χρόνια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «η ανάμειξη Πετσίτη δεν δημιουργεί κάποιο αθωωτικό συμπέρασμα, μάλλον το αντίθετο».

«Καραμπινάτο σκάνδαλο». Ο Χατζηδάκης τόνισε ότι «το σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη δεν είναι ένα εικαζόμενο, αλλά ένα καραμπινάτο σκάνδαλο». «Να καλωσορίσω τους συναδέλφους της ΝΔ στον κόσμο των σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ…» του απάντησε ο Σταθάκης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φαντασιακό σκάνδαλο» αφού, όπως ανέφερε, το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ αυξήθηκε επί ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ επιβαρύνθηκε μόνο κατά 12 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά την ανταλλαγή ακινήτων είπε ότι αυτή δεν διεξήχθη ποτέ διότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον αφού τα ακίνητα ήταν δεσμευμένα. «Δεν υπάρχει θέμα σκανδάλου που να αφορά την κυβέρνηση» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μάλιστα πρότεινε μετά την ομιλία Σταθάκη προς τη ΝΔ να σταματήσει η συζήτηση επί του θέματος καθώς, όπως εκτίμησε, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ για «ζωτική ανάγκη να πάει σε εκλογές με μια λίστα σκανδάλων ώστε να δημιουργήσει μια αντίρροπη εικόνα», ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου καταλόγισε στη ΝΔ ότι «όσο πλησιάζουμε στις εκλογές θα επιχειρεί να αποτυπωθεί ότι όλοι είμαστε ίδιοι».