Την Τετάρτη που πέρασε γιόρτασε τα γενέθλιά του. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έκλεισε τα 32 του χρόνια και προφανώς πολλοί φίλοι και γνωστοί έσπευσαν να του ευχηθούν. Θα είχε ενδιαφέρον όμως να ξέραμε στ’ αλήθεια πότε χτύπησε περισσότερες φορές το τηλέφωνό του. Την ημέρα της… τούρτας ή ένα 48ωρο νωρίτερα. Οταν έγινε γνωστό πως ο Ολυμπιακός στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ βρίσκει απέναντί του την Ντιναμό Κιέβου. Την ομάδα που ακριβώς στο ίδιο σημείο της διοργάνωσης, έναν χρόνο πριν, ο διεθνής μεσοεπιθετικός την αντιμετώπισε φορώντας ακόμη τη φανέλα της ΑΕΚ.

Κάτι σαν déjà vu λοιπόν. Αν ήταν και το αποτέλεσμα διαφορετικό, προφανώς ο Χριστοδουλόπουλος θα το «αγόραζε» δίχως δεύτερη σκέψη. Η ΑΕΚ όμως αποκλείστηκε από τους Ουκρανούς στις μάχες του ΟΑΚΑ (1-1) και του Κιέβου (0-0) που έγιναν 15 και 22 Φεβρουαρίου 2018. Ο Λάζαρος προφανώς θέλει σε αυτές που έρχονται στις 14 (Γεώργιος Καραϊσκάκης) και 21 Φεβρουαρίου 2019 ο επίλογος να είναι διαφορετικός. Να είναι ο Ολυμπιακός η ομάδα που θα συνεχίσει, παίρνοντας το εισιτήριο για τη φάση των 16. Δεν είναι εύκολο, μιας και οι Ουκρανοί προφανώς και είναι το φαβορί. Δεν είναι και απαγορευτικό όμως. Πολλώ δε μάλλον για την ομάδα που ώς τώρα στο φετινό της ευρωπαϊκό ταξίδι κατέβασε από το… τρένο αντιπάλους όπως η Μπέρνλι τον Αύγουστο και η μεγάλη Μίλαν την περασμένη εβδομάδα.

Προϊστορία

Ανάρπαστος λοιπόν ο Λάζαρος σε φίλους και γνωστούς. Ανάρπαστος και στον Ρέντη από τους συμπαίκτες του για αυτό το… παιχνίδι της μοίρας με την Ντιναμό. Τι έλεγε στον Ρέντη λοιπόν; Πρώτα πρώτα για το κρύο τον Φεβρουάριο στο Κίεβο που… κόβει ανάσες! Θυμόταν ακόμη εκείνα τα φάουλ που εκτέλεσε, ένα σε κάθε ματς. Και τις δύο φορές όμως ο πορτιέρο των Ουκρανών, ο Ντένις Μπόικο, κατάφερε με υπερπροσπάθεια να βρει την μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Λες και έβαλε… καρμπόν.

Εκανε δύο τρομερές ματσάρες ο Χριστοδουλόπουλος κόντρα στην Ντιναμό. Στο ΟΑΚΑ ο Χιμένεθ τον έφερε από τον πάγκο και εκείνος έδωσε στον Αϊντάρεβιτς την ασίστ για την ισοφάριση αλλά και επί της ουσίας πήγε να φέρει τα πάνω κάτω. Στη ρεβανς ο άσος του Ολυμπιακού είχε βρεθεί στο αρχικό σχήμα. Και μάλλον ήταν και πάλι ο καλύτερος όλων στα 74′ συμμετοχής του και σε μια βραδιά που η ΑΕΚ πραγματικά το πάλεψε για την πρόκριση.

«Είναι πολύ έμπειρη ομάδα η Ντιναμό. Ξέρει καλά πώς να διαχειρίζεται τέτοιες αναμετρήσεις και πώς να εκμεταλλεύεται κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να βρει στον δρόμο της. Αυτό κάνουν οι καλές ομάδες. Αυτό τις περισσότερες φορές είναι κι ο οδηγός της πρόκρισης. Αυτό έκανε πέρυσι και εκείνη. Εβαλε ένα γκολ στην πρώτη τελική της, κόντρα στη ροή του ματς, στο ΟΑΚΑ. Και αυτό το γκολ τής έδωσε την πρόκριση» έλεγε ο Χριστοδουλόπουλος στους συμπαίκτες του.

Εμπειρία

Ο Χριστοδουλόπουλος το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου θα φτάσει τις 50 συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης όντας φυσικά ο μοναδικός που θα το έχει καταφέρει έχοντας φορέσει και τις τέσσερις μεγάλες φανέλες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε μια διαδρομή που ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2005 και στην εντός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ρεν με το εμφατικό 5-1. Από τότε μέχρι το αντάμωμα με την Ντιναμό θα έχουν περάσει 13 χρόνια και 2 μήνες!

Εμπειροι δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί, αλλά και ο ίδιος. Τόσο που να ξέρει καλά και ο ίδιος κάτι σημαντικότερο από όσα γνωρίζει για την Ντιναμό. Τη βεβαιότητα πως σε αναμετρήσεις νοκάουτ της Ευρώπης έχει μεγάλη σημασία «ποιος» και «πώς» είναι ο αντίπαλος. Αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη «πώς» είναι η δική σου ομάδα. Πόσο έτοιμη (πνευματικά και αγωνιστικά) να διεκδικήσει μια πρόκριση. Καθόλου τυχαία λοιπόν η άλλη ατάκα που φέρεται να είπε στους συμπαίκτες του στον Ρέντη: «Ας είμαστε εμείς όπως πρέπει». Σαφώς είναι φαβορί η Ντιναμό. Είναι και ο Ολυμπιακός όμως ικανός. Και αυτή την ικανότητά του πρέπει να την… ακονίσει ακόμη περισσότερο σε αυτούς τους δύο μήνες που κρατούν μακριά το πρώτο ματς.