Την περασμένη Δευτέρα η μεγάλη Φενέρμπαχτσε νικούσε με 2-0 ήδη από το 29ο λεπτό τη νεοφώτιστη Ερζερούμ για την τουρκική Super Lig. Ολα έδειχναν ότι θα επιστρέψει στις νίκες ύστερα από μία τριάδα αγώνων όπου συγκέντρωσε μόλις έναν βαθμό, έχοντας πλέον μπει για τα καλά στη ζώνη του υποβιβασμού, ούσα στην προτελευταία θέση!
Φευ. Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η Ερζερούμ μείωσε σε 2-1 και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων η φημισμένη ομάδα της Πόλης που ακολουθεί δρόμους αντίθετους με την μπασκετική αδελφή της, την υπερδύναμη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δέχτηκε την ισοφάριση.
Αλλά δεν είναι μόνο η Φενέρμπαχτσε. Το τουρκικό πρωτάθλημα αποδεικνύεται φέτος βατερλό για την παραδοσιακή εγχώρια Big3. Η Γαλατάσαραϊ βρίσκεται στην 5η θέση αγκομαχώντας να γαντζωθεί στις θέσεις των ευρωπαϊκών εισιτηρίων, αγνοώντας και αυτή τη νίκη επί τέσσερα συνεχόμενα ματς!
Η τρίτη μεγάλη ομάδα της Πόλης και της χώρας, η Μπεσίκτας, είναι στο τρίτο σκαλοπάτι της βαθμολογίας (με 26 βαθμούς) δείχνοντας καλύτερη αγωνιστική παρουσία αλλά με μεγάλα οικονομικά προβλήματα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. Την εβδομάδα που φεύγει μάλιστα έγινε γνωστή και η αποχώρηση του βραζιλιάνου σταρ Πέπε, ο οποίος πλήρωσε και κάποιους μισθούς στο απλήρωτο προσωπικό του συλλόγου!
Και, καλά, θα ρωτήσει κάποιος: Αν η Φενέρ είναι προτελευταία, η Γαλατά πέμπτη και η Μπεσίκτας τρίτη, ποιοι είναι στην πρώτη και στη δεύτερη θέση; Και εδώ τα θαύματα συνεχίζονται. Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 34 βαθμούς βρίσκεται η Μπασάκσεχιρ – ένας σύλλογος ηλικίας μόλις 28 ετών (ιδρύθηκε το 1990), ο οποίος προβιβάστηκε το 2007 στη μεγάλη κατηγορία και αποτελεί ιδιοκτησία του υπουργείου Αθλητισμού και Νεολαίας της Τουρκίας! Εχει πολύ λίγους οπαδούς (λογικό) αλλά όπως τονίζει ο Μουσταφά Ερογκούτ, εκτελεστικό μέλος της διοίκησης, «ακολουθούμε μια ακτιβιστική τακτική στην προσπάθεια να φέρουμε κόσμο στο γήπεδο και να συμπαθήσει την ομάδα. Επειδή τα παιδιά γίνονται ό,τι ομάδα είναι οι μπαμπάδες, οι θείοι και οι παππούδες τους, εμείς πάμε και τα βρίσκουμε στα σχολεία. Διοργανώνουμε εκδρομές στο γήπεδο και τους δίνουμε εισιτήρια για τους εντός έδρας αγώνες μας».
Κάτω από την Μπασάκσεχιρ, στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, βρίσκεται μία ακόμα πιο άγνωστη. Ή όχι και τόσο; Η Γενί Μαλάτια μπορεί να μη «λέει» κάτι στους έλληνες φιλάθλους, λέει πολλά όμως το όνομα του προπονητή της. Ο Ερόλ Μπουλούτ, πρώην άσος του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε και σε Ολυμπιακό Βόλου, Βέροια και ΟΦΗ, έχει το τιμόνι ακόμα μιας νεοφώτιστης τουρκικής ομάδας και τα πάει περίφημα έχοντας 28 βαθμούς και μόλις μία ήττα στο γήπεδό της από την αρχή της σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο.
Οπως και να έχει, αυτά που συμβαίνουν φέτος στο τουρκικό πρωτάθλημα έχουν χρόνια να συμβούν. Για την ακρίβεια, από το 2010, όταν η Μπούρσασπορ έσπασε το κατεστημένο των τριών μεγάλων και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Τώρα οι ενδείξεις ότι θα γίνει κάτι παρόμοιο είναι πολλές. Και σίγουρα μαρτυρά και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό: ότι ο ανταγωνισμός στο ποδόσφαιρο της γείτονος είναι έντονος. Ακόμα και η Κασίμπασα, η ομάδα του Ερντογάν, είναι έκτη. Θα μπορούσε να είναι και πιο ψηλά.