Οι πρωταγωνιστές του 2018. Αχθοφόροι προσωπικών ιστοριών, παιδιά του πολέμου που πάτησαν κορυφή, αθλητές που μουτζούρωσαν τις αμφισβητήσεις, προπονητές που πέταξαν το χρυσάφι του κόσμου κι άλλοι που το σήκωσαν. Ιστορίες που χρωματίζουν το ποδόσφαιρο και το ενώνουν με το παρελθόν του.

ΛΟΥΚΑ ΜΟΝΤΡΙΤΣ

Το παιδί του πολέμου

Κατάφερε να εκθρονίσει ύστερα από μία δεκαετία τους Μέσι και Ρονάλντο από την κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Κατέκτησε όλους τους σημαντικούς τίτλους σε ατομικό επίπεδο, ενώ η νίκη του στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του.

Η επιλογή του φυσικά δίχασε. Πρώτον γιατί πιστώθηκε την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν αυτός που έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεύτερον, γιατί για τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο η νικήτρια ομάδα, αυτή τη φορά η Γαλλία, δεν καταφέρνει να αναδείξει νικητή στη Χρυσή Μπάλα. Από τις επιλογές των συναδέλφων, όπως του Χλιπένκο από την Κιργιζία που ψήφισε κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς τον Τιμπό Κουρτουά και του Κουμπομπάκο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας που επέλεξε ως καλύτερο παίκτη τον Καρίμ Μπενζεμά και δεύτερο τον Νεϊμάρ, μπορεί να γίνει αντιληπτό πως υπάρχει τεράστια διαφορά στην οπτική γωνία από την οποία βλέπει ο κόσμος και φυσικά οι εκλέκτορες το ποδόσφαιρο.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΑΛΑΧ

Ενας Φαραώ  στο λιμάνι

Ο άλλοτε αποτυχημένος της Τσέλσι ανακηρύχθηκε Φαραώ φορώντας τα κόκκινα της Λίβερπουλ. Σε ημερολογιακό έτος, το 2018, έχει πετύχει 40 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Λίβερπουλ και την Εθνική Αιγύπτου. Στη σεζόν 2017/2018 με την κόκκινη φανέλα έφτασε τα 44 γκολ και τις 16 ασίστ. Θα μπορούσε να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τη Χρυσή Μπάλα αν ο Σέρχιο Ράμος δεν κλείδωνε το χέρι του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και τον έριχνε με δύναμη στο χόρτο τραυματίζοντας τον στον ώμο. Ηταν ένα άδοξο τέλος σε μια μεγαλειώδη σεζόν. Η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν για το ονόρε και τους χορηγούς.

ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΕΣΑΝ

Σιδερένια γροθιά σε βελούδινο γάντι

Γεννημένος αρχηγός. Δεν ήταν Ζιντάν ή Πλατινί και οι κακόγλωσσοι τον αποκαλούσαν νεροκουβαλητή. Με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο έχει σηκώσει Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro.

Το καλοκαίρι έγινε ο τρίτος άνθρωπος μετά τους θρύλους Ζαγκάλο και Μπεκενμπάουερ που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ως προπονητής.

Περισσότερο εμπνέει παρά επιβάλλει την πειθαρχία, πιθανόν λόγω του πρότερου ποδοσφαιρικού του βίου. Ο τρόπος που «τελείωσε» από τους Μπλε τον Καρίμ Μπενζεμά για τη γνωστή υπόθεση εκβιασμού του συμπαίκτη του Βαλμπουενά και η διαχείριση του εκρηκτικού Πογκμπά αποκαλύπτουν τη δυνατή πλευρά του χαρακτήρα του. Στο Μουντιάλ έδειξε εμπιστοσύνη σε νέα παιδιά και εντρύφησε μια απίστευτη κυνικότητα στους ποδοσφαιριστές του, πείθοντάς τους για το ορθό του μακιαβελισμού. Αποδείχθηκε πως είχε απόλυτα δίκιο, ανατρέποντας όλη την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που έχτισε με κόπο την τελευταία δεκαετία ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Ντιντιέ Ντεσάν κατέκτησε πανάξια μια θέση στο βιβλίο με τους μεγάλους του αθλήματος.

ΓΙΟΥΛΕΝ ΛΟΠΕΤΕΓΚΙ

Το αυτογκόλ της ζωής του

Ο Λοπετέγκι κατάφερε κάτι μοναδικό στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αναψε ο ίδιος τη θρυαλλίδα για να τινάξει στον αέρα μια λαμπρή καριέρα.

Στις 12 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ρεάλ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον εκλέκτορα της Εθνικής Ισπανίας. Η ομοσπονδία τον πέταξε σχεδόν με τις κλωτσιές εκτός ομάδας με την οποία σημειωτέον ήταν αήττητος και φαβορί για το Μουντιάλ. Τρεις μήνες αργότερα και με το βάρος της αποπομπής του από τη Φούρια Ρόχα απολύθηκε και από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Του έμειναν ως ανάμνηση τα καλά λόγια των παικτών του.

ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ

Ο διάδοχος των θρύλων

«Ή θα υπογράψει μαζί σας συμβόλαιο τώρα ή σε πέντε χρόνια θα πληρώσετε 50 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσετε». Τα λόγια της Φαΐζα Λαμάρι ακούστηκαν με στόμφο. Οπως απέδειξε η πραγματικότητα, ήταν τελικά μετρημένα.

Η μητέρα του Κιλιάν Εμπαπέ, πρώην επαγγελματίας παίκτρια του χάντμπολ, εξοργίστηκε από την Τσέλσι όταν ζήτησε να ξαναδεί τον 13χρονο τότε γιο της πριν τον εντάξει στις ακαδημίες της. Και πολύ καλά έκανε.

Ο Εμπαπέ μας συστήθηκε ουσιαστικά τη σεζόν 2016-2017 ως ένας ακόμα ταλαντούχος παίκτης αγωνιζόμενος με τη Μονακό. Τα άστρο του δεν τρεμόσβησε ούτε λεπτό και στο Μουντιάλ της Ρωσίας ο νεαρός Γάλλος με τις αλγερινο-νιγηριανές ρίζες μας επανασυστήθηκε, αυτή τη φορά όχι ως ταλαντούχος παίκτης αλλά ως φυσικός διάδοχος των Ρονάλντο και Μέσι.

Η κούρσα των 60 μέτρων στον αγώνα με την Αργεντινή, που τον έκανε να μοιάζει με μοτοσικλέτα τη στιγμή που αναπτύσσει ταχύτητα, τα δύο γκολ που πέτυχε εναντίον της Αλπισελέστε και το τέρμα που σημείωσε στον τελικό με την Κροατία τον τοποθέτησαν δίπλα στον μεγάλο Πελέ.

Οι δυο τους είναι οι μόνοι παίκτες που έχουν καταφέρει ως τινέιτζερ να πετύχουν τέτοια κατορθώματα σε Μουντιάλ. «Καλώς ήρθες στο κλαμπ Εμπαπέ: είναι ωραίο να έχεις λίγη συντροφιά» ήταν ένα από τα πολλά μηνύματα που του έστειλε το Μαύρο Διαμάντι.

ΖΙΝΕΝΤΙΝ ΖΙΝΤΑΝ

Ξέρει να λέει αντίο την κατάλληλη στιγμή

Οι μυστικές συσκέψεις στη Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2009 σχεδόν αμέσως μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπαρτσελόνα. Η ηγεσία των Μερένχες έψαχνε εναγωνίως το alter ego στο νέο αστέρι της προπονητικής, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που στην πρώτη του χρονιά στους Μπλαουγκράνα σάρωνε τους τίτλους.

Το όνομα που έπεσε στο τραπέζι ήταν «Ζινεντίν Ζιντάν». Τοποθετήθηκε στο εκκολαπτήριο, στη Β’ ομάδα της Ρεάλ και στη συνέχεια δίπλα στον δάσκαλο Κάρλο Αντσελότι. Ο Ιανουάριος του 2016 κρίθηκε η κατάλληλη στιγμή για να δώσει τις εξετάσεις του. Στα επόμενα δυόμισι χρόνια θα κατακτούσε τρία συνεχόμενα Τσάμπιονς Λιγκ όταν από το 1990 και τη Μίλαν καμία ομάδα δεν είχε καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, ενώ το μακρινό 1976 ήταν η τελευταία φορά που η Μπάγερν είχε πετύχει το τρεμπλ.

Το εντυπωσιακό με τον Ζιζού είναι πως πήρε το καπελάκι του και έφυγε όντας στον κολοφώνα της προπονητικής του δόξας, έχοντας κατακτήσει όλους τους τίτλους. Ενα ακόμα αξιοσημείωτο με την περίπτωση Ζιντάν ήταν το γεγονός ότι ουσιαστικά στηρίχθηκε στους παίκτες που ανέλαβε τον χειμώνα του 2016 με μοναδική ουσιαστική προσθήκη αυτή του Αλβαρο Μοράτα. Ακόμα και ο νυν προπονητής της Ρεάλ, Σαντιάγο Σολάρι, αποτελεί δική του επιλογή ως κόουτς της Β’ ομάδας από την οποία προωθήθηκε.

ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ

Υπνώτισε και τους Αγγλους με το «τίκι τάκα»

Μπορεί ο Ντιντιέ Ντεσάν να απέδειξε στα ρωσικά γήπεδα πως μπορεί να κατακτήσει μια ομάδα τρόπαια με βασικό όπλο την κυνικότητα, ωστόσο ο Πεπ Γκουαρντιόλα εξακολουθεί να δείχνει στον κόσμο πως η συνταγή του τίκι τάκα μπορεί να είναι επιτυχημένη αν εφαρμοστεί σωστά.

Ο καταλανός προπονητής δεν κατέκτησε απλώς τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ με τη Μάντσεστερ Σίτι: σάρωσε. Οι Πολίτες έγιναν η πρώτη ομάδα που φτάνει τους 100 πόντους σε μία σεζόν. Ρεκόρ είναι και η διαφορά των 19 πόντων από τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπως οι 32 νίκες σε 38 αγωνιστικές και τα 106 γκολ. Κανείς δεν μπορεί να αναφερθεί σε συγκυρία καθώς ο Γκουαρντιόλα έχει πετύχει ανάλογες επιδόσεις με το ίδιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο τόσο ως προπονητής της Μπαρτσελόνα όσο και της Μπάγερν. Ο Γκουαρντιόλα σάρωσε φυσικά και στα ατομικά βραβεία. Το μόνο που του λείπει τώρα είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ παίζοντας το ίδιο καλά η Σίτι όπως και η Μπαρτσελόνα σ’ εκείνους τους τρομερούς τελικούς του 2009 και του 2011.

ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Αφησε τη Βασίλισσα μόνη…

«Ηταν ωραία που έπαιξα στη Ρεάλ». Ενας πυρομανής Κριστιάνο Ρονάλντο έβαλε φωτιά στο Παλάτι της Βασίλισσας την ημέρα που γιόρταζε την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου Τσάμπιονς Λιγκ και 13ου στην ιστορία της. Ο CR7 άνοιγε την πόρτα του Σαντιάγο Μπερναμπέου ύστερα από εννέα χρόνια στη διάρκεια των οποίων έγραψε ποδοσφαιρικά έπη με τη λευκή φανέλα.

Στο περιθώριο των διακοπών του στα χώματα της Μεσσηνίας διαπραγματεύτηκε και ολοκλήρωσε τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους. Ηταν ο πρώτος σεισμός με επίκεντρο τον Πορτογάλο.

Ακολούθησε μετασεισμός ιδίου μεγέθους με τη συνέντευξη στο «Spiegel» της Τεξανής Κάθριν Μαγιόργκα που επανέφερε στον αφρό της δημοσιότητας μια ιστορία που ο Ρονάλντο πίστευε πως τα 375.000 ευρώ την είχαν σκεπάσει καλά. Πρόκειται για την καταγγελία της Μαγιόργκα περί βιασμού παρά φύσιν από τον Ρονάλντο το καλοκαίρι του 2009 κατά τη διάρκεια των διακοπών του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αμερικανίδα και ο ποδοσφαιριστής είχαν έρθει σε οικονομική συμφωνία ώστε η πρώτη να αποσύρει τις καταγγελίες της. Οι διαρροές από τα Football Leaks και το «Spiegel» αποτέλεσαν για τη Μαγιόργκα νομικό βατήρα για να επαναφέρει το ζήτημα και να στριμώξει τον Ρονάλντο στα σχοινιά.