Με κρίση που δεν θα έχει προηγούμενο απειλεί, όπως όλα δείχνουν, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο θυελλώδης πρόεδρος των ΗΠΑ που συχνά εκπλήσσει με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες του, τώρα φαίνεται ότι έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και την ανεξαρτησία της μεγαλύτερης στον κόσμο κεντρικής τράπεζας.

Πληροφορίες του Reuters και του Bloomberg ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο να εξετάζει τρόπους για να εκδιώξει από τη θέση του τον Πάουελ, επειδή δεν συμφωνεί με την πολιτική αύξησης των επιτοκίων που ακολουθεί ο τελευταίος. Χρειάστηκε να παρέμβει χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν σε μια προσπάθεια να μην υπάρξει σοβαρή ανησυχία στις αγορές, όπου ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σημαντικές αναταραχές. Ο Μνουτσίν χρησιμοποίησε το Twitter, το δημοφιλές μέσο επικοινωνίας του Τραμπ, για να αναφέρει ουσιαστικά ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να διώξει τον Πάουελ, τον οποίο μάλιστα ο ίδιος πρότεινε για τη θέση αυτή.

Εάν ο Τραμπ προσπαθήσει να απομακρύνει από τη θέση του τον Πάουελ, θα πρόκειται για κίνηση που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία των ΗΠΑ και θα  πλήξει καίρια την ανεξαρτησία της Fed. Σε μια τέτοια περίπτωση τα νομικά εμπόδια θα είναι πολλά και ο νέος γύρος ανησυχιών που θα δημιουργηθεί πιθανότατα θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τις αγορές.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ. Ολο το Σαββατοκύριακο κορυφαίοι σύμβουλοι του Τραμπ, γερουσιαστές και παράγοντες της αγοράς φερόταν να προσπαθούν να πείσουν τον αμερικανό πρόεδρο να μην προσπαθήσει να διώξει τον Πάουελ. Ο κανονισμός λειτουργίας της Fed προβλέπει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο της Fed εάν συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι, αλλά η αύξηση των επιτοκίων μάλλον δεν μπορεί να αποτελέσει νομικά τέτοιο σοβαρό λόγο. Ο νομική αυτή πρόβλεψη δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ έως σήμερα. Την κατάσταση περιπλέκει επίσης το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed αποτελεί και μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας και εάν γίνει προσπάθεια να απομακρυνθεί, η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να αφορά και τις δύο θέσεις.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή του με την πολιτική του Πάουελ, αλλά φαίνεται ότι η ενόχλησή του αυξήθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου που αποφάσισε η Fed την περασμένη Τετάρτη. Στενοί σύμβουλοι του προέδρου φέρεται να πιστεύουν ότι νομικά δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθεί ο Πάουελ από τη θέση του και εξέφραζαν ανεπίσημα την ελπίδα ότι ο θυμός του Τραμπ θα μειωθεί μέσα στην εορταστική περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τραμπ αντιδρά επειδή οι αυξήσεις επιτοκίων μειώνουν τη ρευστότητα στην αμερικανική οικονομία και προκαλούν πιέσεις στα χρηματιστήρια.