Ενα θολό τοπίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από τους συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου τα οποία δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.
Σε οκτώ ημέρες από σήμερα λήγει το ευνοϊκό καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που εφαρμόζονται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο και μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύει για τα νησιά αυτά μετά την Πρωτοχρονιά.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, αν και προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής την παράταση του ευνοϊκού καθεστώτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις και κυρίως να αναφέρει για πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του φόρου στα πέντε νησιά. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «θα έρθει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πριν από το τέλος του χρόνου, ο τρόπος, που θα παραταθεί στα πέντε νησιά ο χαμηλός ΦΠΑ. Δεν μπορώ να την πω, γιατί είμαστε σε μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή». Με την τελευταία εξάμηνη παράταση της διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ να λήγει τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, η Αθήνα βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα του ΦΠΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η κουβέντα δεν έχει να κάνει μόνο με την παράταση της εφαρμογής του ευνοϊκού καθεστώτος, αλλά με ένα νέο πλαίσιο, που θα συνδέεται με τις μεταναστευτικές ροές.
Πάντως, τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και όσο είμαι εγώ Πρωθυπουργός – και απ’ ό,τι φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ – δεν θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ στα νησιά». Βέβαια, το τελευταίο διάστημα αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κάλυμνο έχει αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα του ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά.
ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ. Το θέμα πάντως καίει τους κατοίκους των νησιών, αφού σε περίπτωση που δεν υπάρξει παράταση, από την Πρωτοχρονιά θα εκδηλωθεί κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, ενώ οι επαγγελματίες θα πρέπει να τρέχουν την τελευταία στιγμή για να προσαρμόσουν τις ταμειακές μηχανές και τα μηχανογραφικά συστήματα.
Σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, αγαθά και υπηρεσίες επιβαρύνονται με τους εξής συντελεστές:
– Συντελεστής ΦΠΑ 5% για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
– Συντελεστής ΦΠΑ 9% για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
– Συντελεστής ΦΠΑ 17% σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξίδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, αποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κ.λπ.), τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.