Τον ασκό του Αιόλου που φέρνει ένα νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη άνοιξαν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που έλαβαν οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων. Οι δικαιούχοι κάνουν λόγο για κοροϊδία αφού τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή ήταν πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν και περίμεναν ότι θα εισπράξουν. Πολλοί μάλιστα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβαν διαφορετικά ποσά. Σε πολλές περιπτώσεις οι δικαιούχοι εισέπραξαν αναδρομικά της τάξης των 20, 50 και 100 ευρώ ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν είδαν στον λογαριασμό τους ούτε ένα ευρώ. «Αναδρομικά περιμέναμε, ψίχουλα είδαμε. Μοιάζει μάλλον με κορυφαία κοροϊδία» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «καθηγητής έλαβε μόνο 44 ευρώ ενώ άλλος με τις ίδιες προϋποθέσεις εισέπραξε 1.700 ευρώ». Συνταξιούχος πρώην διευθυντής του ΕΣΥ με 37 χρόνια υπηρεσίας έλαβε αναδρομικά 1.458 ευρώ όταν άλλοι συνάδελφοί του με τον ίδιο βαθμό και τα ίδια χρόνια υπηρεσίας εισέπραξαν 3.500 και 4.800 ευρώ. Αντιπτέραρχος με 38 χρόνια υπηρεσίας έλαβε αναδρομικά ύψους 1.800 ευρώ ενώ υποπτέραρχος με λιγότερα χρόνια είδε στον λογαριασμό του 3.800 ευρώ.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς βγήκαν αυτές οι διαφορές. Υπάρχει αγανάκτηση και θυμός» δηλώνει ο Βασίλης Ροζής, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού. Οπως λέει ο ίδιος θα έπρεπε να λάβει 13.000 ευρώ και πήρε 2.738 ευρώ προσθέτοντας ότι συνάδελφός του με τον ίδιο βαθμό και τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας πήρε 751 ευρώ, ενώ «υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τους έβαλαν ούτε ένα ευρώ».

Οι απόστρατοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και για να διαπιστώσουν τις κρατήσεις που έγιναν στα αναδρομικά τους θα πρέπει να περιμένουν να αναρτηθούν τα ενημερωτικά σημειώματα, κάτι το οποίο δεν έγινε την ημέρα καταβολής των συντάξεων, αλλά αναμένεται να γίνει μετά τα μέσα Ιανουαρίου. Και αυτό αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει όσους μιλούν για αλαλούμ.

Προσφυγή. Οι θεσμικές ενώσεις των αποστράτων με ανακοίνωσή τους προαναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη και καλούν την κυβέρνηση να προβεί στην πλήρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, ο οικονομολόγος – σύμβουλος των Ενώσεων Αποστράτων Γιάννης Αντωνιάδης, δημοσιοποίησε αίτηση την οποία μπορούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσοι θεωρούν ότι το ποσό των αναδρομικών που έλαβαν είναι μικρό ή έχει γίνει λάθος υπολογισμός. Με την αίτηση μπορούν να ζητήσουν επανυπολογισμό των αναδρομικών.

Οι διαφορές. Οι μεγάλες διαφορές στα τελικά ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων των ειδικών μισθολογίων αποδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου στις υψηλές κρατήσεις. Στα ποσά έγιναν όλες οι μειώσεις τεσσάρων νόμων που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου ενώ κρατήθηκε 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον 20% παρακράτηση φόρου. Τα καθαρά ποσά για τους αποστράτους, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα συνταξιούχων, είναι χαμηλά για όσους έχουν κάτω από 33 έτη υπηρεσίας και μικρούς βαθμούς αποστρατείας (έως και ταγματάρχη) και κινήθηκαν στην περιοχή των 700 ευρώ. Πολλοί είδαν ποσά αναδρομικών κάτω και από 100 ευρώ για όλη την περίοδο των 47 μηνών (Αύγουστος 2012 έως Ιούνιος 2016), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που είχαν μηδενικές επιστροφές γιατί με την αναπροσαρμογή σύνταξης άλλαξαν και πήγαν σε μεγαλύτερη κλίμακα κρατήσεων. Ετσι, με την παρακράτηση φόρου 20%, που έγινε μετά τις κρατήσεις, οι επιστροφές μηδενίστηκαν.

Αναδρομικά έλαβαν 115.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί κ.ά.). Συγκεκριμένα τα ποσά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως και 47 μήνες, κατ’ αντιστοιχία με το χρονικό διάστημα που ορίστηκε και για τους εν ενεργεία συναδέλφους τους. Το ποσό ανήλθε σε 233,1 εκατ. ευρώ (425 εκατ. ευρώ μεικτά) και επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό. Εκτός από τις κρατήσεις των τεσσάρων νόμων, επιβλήθηκε εισφορά για υγειονομική περίθαλψη και παρακρατείται φόρος 20% στην πηγή, με τον οποίο εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των συνταξιούχων για τα ποσά των αναδρομικών. Σημειώνεται ότι η καταβολή αυτού του εφάπαξ ποσού δεν επηρεάζει το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης. Και ενώ οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων πήραν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, οι εν ενεργεία γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι πανεπιστημιακοί περιμένουν ακόμα στην ουρά για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους.