«Αν φύγει ο κ. Καμμένος από την κυβέρνηση δεν βλέπω πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά, έχοντας χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη. Γι’ αυτό βλέπω ως απώτατο όριο των εκλογών τον Μάιο». Η εκτίμηση διατυπώθηκε μεταξύ ψαρόσουπας και μπαρμπουνιών στο γεύμα που παρέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους συντάκτες που καλύπτουν το νεοδημοκρατικό ρεπορτάζ την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο γαλάζιος πρόεδρος δεν έδωσε, βέβαια, κανένα – κατά το δημοσιογραφικό κλισέ – λαβράκι στους καλεσμένους του. Κι αυτό γιατί στην Πειραιώς έχουν πειστεί εδώ και καιρό πως ο Μάιος είναι το deadline για να στηθούν οι εθνικές κάλπες. Απόδειξη; Οχι μόνο το λένε δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, αλλά και ο κομματικός τους μηχανισμός είναι πλέον έτοιμος για να αντεπεξέλθει σε μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο.
Η επιλογή, πάντως, της ατάκας «απώτατο χρονικό όριο» από τον Μητσοτάκη μόνο τυχαία δεν ήταν. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ναι μεν δεν μπορούν να προβλέψουν με σιγουριά πότε θα γίνουν οι εκλογές – κυρίως επειδή πιστεύουν πως οι πολιτικοί τους αντίπαλοι δεν κινούνται ορθολογικά -, από την άλλη, όμως, φρονούν ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει πολιτικά μέχρι τον Οκτώβριο, μετά την λαϊκή ετυμηγορία σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές – η οποία προεξοφλούν ότι θα είναι καταδικαστική για τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
Παράλληλα, είναι ευρέως διαδεδομένη στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης μια ανάλυση, σύμφωνα με την οποία το Μαξίμου θα επιθυμούσε να στήσει τετραπλές κάλπες τον Μάιο, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες που περιγράφονται με το μαοϊκό τσιτάτο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση». Ελπίζοντας έτσι να αυξήσει τα συριζαϊκά ποσοστά – ή έστω να αποδυναμώσει τη ΝΔ.
Η συμφωνία των Πρεσπών. Στην επίσημη γαλάζια ανάγνωση, ωστόσο, ο χρόνος των εκλογών είναι συνδεδεμένος με τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως λένε, ακόμη και να βρεθούν τα «ναι» που χρειάζεται το Μαξίμου για να την κυρώσει, στην περίπτωση που ο Ανεξάρτητος Ελληνας πραγματοποιήσει την απειλή του περί αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση λόγω Μακεδονικού, οι συγκεκριμένες 151 ψήφοι δεν θα μπορούν να εκληφθούν ως ψήφοι εμπιστοσύνης στην κυβερνώσα Αριστερά.
Ορισμένοι, βέβαια, από εκείνους που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές νεοδημοκρατικές πόρτες πιστεύουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει κανέναν λόγο να επιθυμεί εκλογές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί οι συνεχείς – για να το πούμε κομψά – παλινδρομήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου λόγω Μακεδονικού, που προβλέπουν ότι θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά από εδώ και πέρα, δημιουργούν μια εικόνα για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μόνο καλό μπορεί να κάνει στη ΝΔ. Οχι μόνο γιατί όσοι ψηφοφόροι έχουν απομείνει στο καμμενικό κόμμα ίσως λόγω αυτών στραφούν προς την αξιωματική αντιπολίτευση, που έχει εκφράσει σαφή θέση για το Σκοπιανό. Αλλά κι επειδή όσο περισσότερο μένει στην εξουσία η πρώτη φορά Αριστερά τόσο θα αυξάνεται η φθορά που ήδη υφίσταται.
Σε ετοιμότητα. Με βάση όλα αυτά ο γαλάζιος αρχηγός έχει θέσει τη ΝΔ σε προεκλογική ετοιμότητα μήνες τώρα. Από τη νέα χρόνια, όμως, αυτή η ετοιμότητα θα γίνει εμφανής και στο εκλογικό σώμα, μιας και αρκετοί γραμματείς αναμένεται να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Οπως σημείωσε δε ο Μητσοτάκης στο γεύμα της Παρασκευής, «θα γίνουν κι άλλες αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό ενόψει προεκλογικής μάχης».