Από τότε που καβάλησε το κύμα του λαϊκισμού για να κατακτήσει την εξουσία έως σήμερα που πλησιάζει στο τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει σταματήσει να καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες. Το ίδιο έπραξε και στο θέμα των αναδρομικών: ανέβασε πολύ τον πήχη για να δουν ακόμη μια φορά οι πολίτες να διαψεύδονται οι προσδοκίες που τους είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Οι λόγοι αυτής της τακτικής είναι προφανείς: η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας ελπίζοντας πως έτσι θα αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Είναι δε τέτοια η εμμονή της σε αυτή την τακτική, ώστε παραβλέπει το γεγονός πως η καλλιέργεια προσδοκιών χωρίς περιεχόμενο γυρίζει τελικά μπούμερανγκ: η διάψευση των προσδοκιών δεν προκαλεί μόνο απογοήτευση στους πολίτες, τους δίνει επιπλέον την αίσθηση πως εμπαίζονται από τους κυβερνώντες.

Μετά το σοκ του τρίτου Μνημονίου που η ίδια προκάλεσε και υπέγραψε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βιάζεται να επιστρέψει σε μια δήθεν κανονικότητα με την ίδια στον ρόλο του καλού που μοιράζει χρήμα και διορισμούς αφειδώς. Πολιτικά η επιλογή είναι ατελέσφορη, ενώ οικονομικά μπορεί να αποδειχθεί ολέθρια: όπως διαπιστώνεται, όσο διευρύνεται το πακέτο των παροχών τόσο διευρύνεται και η διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Οσο ανεβαίνει τεχνητά ο πήχης των προσδοκιών, τόσο πιθανότερο είναι να γυρίσει η χώρα σε ένα σημείο απ’ όπου δεν θα υπάρχει ξανά επιστροφή.