Τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά τι θα πει δικομματισμός – τον έχουν ζήσει για χρόνια από την πλευρά των ισχυρών. Τώρα το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην απέναντι όχθη και η Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζει τα σημάδια μιας προεκλογικής περιόδου μέσα σε μια ατμόσφαιρα ακραίας πόλωσης που συμφέρει τόσο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να πετύχει το Κίνημα Αλλαγής ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, επομένως, πρέπει να μπει σφήνα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Για να το καταφέρει, η Φώφη Γεννηματά θέλει να επικεντρωθεί στο πολιτικό πρόγραμμα, ώστε να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα «στην πρόοδο και τη συντήρηση». Οι αναφορές της το τελευταίο διάστημα για «εμφυλιακό» κλίμα στη Βουλή δεν είναι τυχαίες, αφού παράλληλα φιλοδοξεί να αναδείξει την παράδοση της δημοκρατικής παράταξης ως φωνής πολιτικής λογικής και παράγοντα εθνικής συναίνεσης.
«Ανατρίχιασα ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να ξύνει τις πληγές του Εμφυλίου από το βήμα της Βουλής. Από το ίδιο βήμα που ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Γιώργος Γεννηματάς έκλεισαν με τη φωνή τους αυτές τις πληγές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην Αλίαρτο την Παρασκευή. Στοχεύοντας, υπό μία έννοια, σε ένα ακροατήριο που θέλει αλλαγή της κυβέρνησης, όμως φοβάται τη ρεβάνς της επόμενης μέρας. «Ολο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν ότι αυτοί που κυβερνούν δεν είναι Αριστερά και ότι η επιστροφή της Δεξιάς δεν είναι λύση για τη χώρα και θα οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα» επεσήμανε. Τόσο η Γεννηματά όσο και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής μιλούν για «τεχνητή πόλωση», η οποία συμπληρώνεται με συστηματική επίθεση προς το παρελθόν της Κεντροαριστεράς: «Θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία εις βάρος της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ» σχολιάζουν, τονίζοντας τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και αυτής του Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας.
ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ. Την ίδια στιγμή, επιχειρούν να απεμπλακούν από το ερώτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, ξεκαθαρίζοντας πως η μόνη πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι με μια πολιτική, προγραμματική συμφωνία. Και, σε κάθε περίπτωση, «όχι ως συμπλήρωμα». Σ’ αυτό συνοψίζεται και το μεγαλύτερο κομμάτι της προεκλογικής τους τακτικής – καθιστώντας σαφές πως σκοπός τους είναι να «επιβάλουν μια προοδευτική, μεταρρυθμιστική ατζέντα» και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουν είναι η τρίτη εντολή. «Δεν κάνουμε εκπτώσεις ούτε αποφασίζουμε ερήμην της θέλησης του ελληνικού λαού» ανέφερε η Γεννηματά. Ή, όπως σχολιάζουν συχνά κεντροαριστερά στελέχη, θέλοντας να δώσουν το στίγμα: «Δεν είμαστε πεινασμένοι για εξουσία». Το εκλογικό αποτέλεσμα, πάντως, θα διαμορφώσει και το μέλλον του κεντροαριστερού φορέα. Γι’ αυτό θεωρείται η πιο κρίσιμη μάχη της επόμενης χρονιάς.