Ποιος είναι ο ευσεβής πόθος για το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα; Η εξάντληση του συνταγματικού χρόνου για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών. Κοινώς, εκλογές τον Οκτώβριο του 2018. Ανώτερα στελέχη του Μαξίμου επαναλαμβάνουν στο ίδιο μοτίβο αυτό που «σπινάρει» καιρό στους συνομιλητές του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πως ο χρόνος είναι αρκετός – μέχρι τον Οκτώβριο – για να αφήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση το αποτύπωμά της στην κοινωνική και εξωτερική πολιτική.
Βεβαίως, το παραπάνω σενάριο περνά μέσα από αρκετές παραμέτρους κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα.
Τα σενάρια. Εδώ βάλτε τα ενδιάμεσα ή πρόωρα σενάρια του εκλογικού χρόνου. Σενάριο πρώτον: η εμπλοκή με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολη συγκυρία τον Πρωθυπουργό και οι κάλπες θα έλθουν πιο κοντά. Μιλάμε για το σενάριο του Μαρτίου, αν τα λεγόμενα κουκιά δεν βγαίνουν για την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Το Μαξίμου, κάθιδρο, το τελευταίο διάστημα έχει επιδοθεί σε ασκήσεις χάρτου και εξισώσεις μετά τη μεταγραφή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ – στο πρωθυπουργικό επιτελείο τον προσμετρούσαν στους υπερψηφίσαντες της συμφωνίας. Και βέβαια ένα ακόμη εμπόδιο αρχίζει να εγείρεται με τη διαφαινόμενη στροφή του Ποταμιού για το ίδιο θέμα. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υπερψήφιση της συμφωνίας από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάτι που πονοκεφαλιάζει το Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε αυτή την περίπτωση η νέα πλασματική πλειοψηφία που θα προέκυπτε από το ποιοι θα ψήφιζαν τη συμφωνία μεταβάλλεται και επίσης ανασυνθέτει και όλη τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντι στον δεξιό του εταίρο, που λέγεται ΑΝΕΛ και που εκτός απρόοπτου θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Ετσι και η πρόταση μομφής έρχεται πιο κοντά και οι εν δυνάμει συμμαχίες του Πρωθυπουργού δυναμιτίζονται και σχεδιάζονται εκ νέου και μάλιστα σε εναπομείναν λιγότερο πολιτικό χρόνο. Ακόμη και το δεύτερο σενάριο για πολλαπλές εκλογές τον Μάιο θα είναι δυσμενέστερο και αυτό κάτω από το εξής πρίσμα: με μια ακυρωμένη συμφωνία, μια δυναμιτισμένη πλειοψηφία, θα είναι δυσκολότερο να διαμορφωθούν όροι προοδευτικών πόλων ανά δήμο ή περιφέρεια. Αν και οι υποψηφιότητες για Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως η κυβερνώσα παράταξη θα κινηθεί στενά κομματικά για τουλάχιστον τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σκληρό παιχνίδι. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του γνωρίζοντας πως ο χρόνος μετράει έτσι κι αλλιώς αντίστροφα, θα επιχειρήσουν να δώσουν το στίγμα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, με νομοσχέδια, ενώ η ατζέντα τον Ιανουάριο θα έχει μια επιπλέον σελίδα: το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, με το οποίο ευελπιστούν να τραβήξουν μέρος της αριστερής δεξαμενής. Το σκληρό επίσης παιχνίδι κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθεί, επιχειρώντας να οριοθετηθεί στο πρόσωπό του και στη «στροφή» του κόμματός του με αφορμή το Μακεδονικό. Το παιχνίδι θα το αναλάβει δε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας που θα προκαλεί πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια λογική man to man που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Ο δε Αλέξης Τσίπρας θα εντείνει και τις επαφές του στο εξωτερικό, προσδοκώντας στην καλοσύνη των ξένων, και στο κομμάτι διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και στο κομμάτι των δεσμών του με τον ατλαντικό και ευρωπαϊκό παράγοντα ώστε να εμπεδωθεί η εικόνα του φορέα κανονικότητας της χώρας.