Από τον αχταρμά των πολλών, και κατά βάση υποκριτικών, δηλώσεων που έγιναν για την επίθεση στον διαιτητή Τζήλο, ξεχώρισαν αυτές του Πέτρου Κωνσταντινέα, που σε μια πρόσφατη συνέντευξή του μιλώντας όχι ως πρώην διαιτητής, αλλά ως πολιτικός, μας χάρισε στιγμές σοφίας.

Καλά

Προσέξτε τι είπε ο Κωνσταντινέας, με τα ιδιότυπα ελληνικά του. «Δεν είναι καλά τα πράγματα (σ.σ.: για το ελληνικό ποδόσφαιρο) και μπορεί άλλοι για τα προσωπικά τους οφέλη και των παραγόντων, να ζητάνε αυτό το πράγμα να διαιωνίζεται, ώστε να έρθει ξανά, ο ξένος παράγοντας και η εποπτεία». Οταν του επισημαίνουν ότι εποπτεία ήδη υπάρχει, ενίσταται. «Υπάρχει όμως, και εκλεγμένη διοίκηση στην ΕΠΟ. Υπάρχει εν μέρει εποπτεία από το εξωτερικό, όχι τόσο πολύ. Αντί να φύγει, να απομακρυνθεί και να λειτουργήσει το ποδόσφαιρο με τους κανόνες που αρμόζει, προσπαθούν να μη γίνεται αυτό. Προσπαθούν να έρθει ακόμη πιο πολύ η FIFA και η UEFA, με αυτά τα γεγονότα που γίνονται. Αντί να πάρουμε (sic) μία κανονικότητα και να λειτουργήσουν τα πράγματα, δεν βοηθάνε οι παράγοντες και με τις δηλώσεις τους και με τον τρόπο που συμπεριφέρονται ενώ υπάρχουν θεσμικά πλαίσια (sic) να προστατέψουν αυτούς τους ανθρώπους και να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Φωνάζανε για ξένους διαιτητές και τελικά την πληρώνουν οι έλληνες διαιτητές. Θέλουν να υπάρχει ένα ανακάτεμα στο ποδόσφαιρο, ώστε να ξαναέρθουν πάλι με αυτά που βλέπουν η FIFA και η UEFA, να έρθουν πλήρως (sic)».

Ακριβώς

Μπορεί πιθανότατα να γελάτε ή να σκέφτεστε ότι ο καλός βουλευτής έκανε τις δηλώσεις αυτές σε κατάσταση ευθυμίας (μέρες που είναι…), αλλά άθελά του ο Κωνσταντινέας εξήγησε κάμποσα πράγματα από αυτά που έγιναν στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Διότι, μπορεί αυτά που λέει ότι «τώρα θέλουν κάποιοι να γίνουν», να μη γίνουν ποτέ, πλην όμως πολλά από όσα έγιναν, έγιναν ακριβώς όπως ο βουλευτής τα περιγράφει.

Πετράν

Τι λέει ο Κωνσταντινέας; Πως αν θες να παρέμβει η FIFA και η UEFA αρκεί να προκαλέσεις ένα μεγάλο «ανακάτεμα» – ο όρος είναι δικός του. Απόδειξη ότι λέει αλήθεια είναι το «ανακάτεμα» που ζήσαμε, πριν έρθουν η FIFA και η UEFA να θέσουν την ομοσπονδία υπό τον έλεγχό τους: συμφωνώ απόλυτα με τον μεγάλο Πετράν. Μόνο που πρέπει να μας πει πώς έγινε εκείνο το προηγούμενο «ανακάτεμα», που στέρησε από το ποδόσφαιρό μας την κανονικότητα.

Ρωτάω

Μήπως έγινε Πέτρο μου με ξυλοδαρμούς διαιτητών, ανατινάξεις καταστημάτων, παρεμβάσεις πολιτικών και καταθέσεις διαφόρων στους εισαγγελείς; Μήπως η μέθοδος του «ανακατέματος», που τώρα καταγγέλλεις, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί πριν από τρία χρόνια; Μήπως, λέω, ξέρεις πολύ καλά κι ο ίδιος από ποιους; Μήπως ήσουν κι ο ίδιος τότε σε επαφή με δαύτους για να έρθει η FIFA και η UEFA, που τώρα λες ότι δεν τις θέλουν; Εγώ δεν ξέρω: απλά ρωτάω. Εσύ Πέτρο μου μάλλον τα ξέρεις καλά αυτά και σου ξεφεύγουν πλέον κιόλας…

Συνάντηση

Στο μεταξύ, κι ενώ το πρωτάθλημα σταμάτησε, «ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Ευάγγελος Γραμμένος (για τους φίλους «ο δικός μας ο Γραμμένος») συνόδευσε στο Βελιγράδι τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη και συμμετείχε στην τετραεθνή συνάντηση Σερβίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με θέμα την κοινή υποψηφιότητα των τεσσάρων βαλκανικών χωρών στη διεκδίκηση της διοργάνωσης της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 ή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2028» μάθαμε από ανακοίνωση της ομοσπονδίας. Προφανώς τιμώντας το έθιμο της χαρτοπαιξίας, για τη διεκδίκηση των διεθνών διοργανώσεων παίζουμε «κούκο διπλό»: ξεκινήσαμε για το Μουντιάλ, αλλά αν δεν μας κάτσει παίρνουμε το Euro – «χαρτί» να υπάρχει και να μοιράζεται.

Εμπειρία

Οι σπουδαίες ειδήσεις όμως ήταν άλλες. Αφού συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της οργάνωσης της διεκδίκησης και μπλα μπλα μπλα, αποφασίστηκε «η δημιουργία 16μελούς επιτροπής, που θα απαρτίζεται από 4 μέλη από κάθε χώρα, δύο εκ των οποίων θα προέρχονται από κυβερνητικούς φορείς και δύο από την κάθε εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία»: ελπίζω όλοι να πληρώνονται καλά γιατί θα ιδρώσουν από την πολλή δουλειά! Θυμίζω, ειδικά στον Βασιλειάδη, να αξιοποιήσει στελέχη της ΕΠΟ με τεράστια πείρα στα ζητήματα των διεκδικήσεων, όπως ο Αλέξης Δέδες π.χ., που κάποτε υπήρξε ενεργό μέλος και της τρομερής εκείνης επιτροπής διεκδίκησης που θα κέρδιζε τη διοργάνωση του Euro για την Ελλάδα και την Τουρκία! Επειδή η επιτυχία εκείνης της προσπάθειας είχε υπάρξει συγκλονιστική (κάποτε θα σας γράψω αναλυτικά και πόσο μας είχε στοιχίσει για να δείτε τι ωραία δουλειά έκαναν οι άνθρωποι…), ελπίζω η εμπειρία όλων να μην πάει χαμένη.

Δρόσος

Επίσης επειδή μου αρέσει να ασκώ εποικοδομητική κριτική – κι επειδή το θέμα είναι εθνικό – νομίζω ότι ο πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης πρέπει να είναι Ελληνας κι έχω δυο κορυφαίες λύσεις να προτείνω: η μία είναι η κυρία Θάνου, που κάνει για τα πάντα και μπορεί να τρέξει την προσπάθεια ώστε να μην πλήττει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κι ο δεύτερος ο καθηγητής κύριος Δρόσος, που επί των ημερών του στην ΕΠΟ έγινε ο ιστορικός τελικός Κυπέλλου Ελλάδος στον Βόλο ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ, ένα διεθνές φεστιβάλ χουλιγκανισμού για το οποίο θυμίζω ουδείς τιμωρήθηκε. Το θέμα του προέδρου θα αποφασιστεί σε σύσκεψη που θα γίνει τον Φεβρουάριο στη Σόφια και τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω οι άνθρωποι να μείνουν στο Μακεδονία Παλλάς και να μην τους φιλοξενήσει ο Ιβάν Σαββίδης σπίτι του…

ΕΡΤ

Είπα Δρόσος και θυμήθηκα την ΕΡΤ. Κάθισα χθες να δω το ματς Βόλος – Κέρκυρα, ντέρμπι, λένε αυτοί που ξέρουν, του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής. Γράφαμε όλο το καλοκαίρι για τα χρήματα που ξόδεψε (πέταξε για την ακρίβεια…) η ΕΡΤ για να δείχνει κάποια ματς ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Μπορεί, όπως έλεγε τις προάλλες κι ένα στέλεχος της κρατικής τηλεόρασης, να μη βγάλει στο τέλος ούτε το 10% των χρημάτων που ξοδεύτηκαν, αλλά εν πάση περιπτώσει κάτι βλέπεις. Πολύ μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι η αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που μεταδίδεται είναι για τον θεατή μαρτύριο. Προσοχή δεν αναφέρομαι στο ποδόσφαιρο που παίζουν (;) οι ομάδες, αλλά στην ίδια την τηλεοπτική του κάλυψη, η οποία είναι κάτι το απερίγραπτο. Χθες έβλεπες μέσα στο ημίφως κάτι παίκτες να τρέχουν, με την κάμερα να δείχνει μόνο όσους περνούσαν από μπροστά της, ενώ ο ήρωας που έκανε περιγραφή έλεγε «συγχωρήστε με αλλά δεν βλέπω τίποτα»!

Αδεια

Κουράστηκα τόσο πολύ με το αντιτηλεοπτικό αυτό θέαμα (που πληρώνω όπως κι εσείς από την τσέπη μου), που ζήτησα άδεια για λίγες μέρες. Θα τα ξαναπούμε μετά τις γιορτές. Οταν συνέλθω…