Σήμερα από νωρίς οι πολιτικοί αρχηγοί και οι πολιτειακοί παράγοντες θα ακούσουν τα κάλαντα. Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 10.30 το πρωί και μέχρι τις 12 τους εξής: Το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αλίμου. Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Αλσούπολης. Το 78ο Νηπιαγωγείο Αθηνών και το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο. Ο Τσίπρας θα μείνει εντός Αθήνας αυτές τις ημέρες. Η αρχή με τα κάλαντα βέβαια έγινε το Σάββατο όπου παιδικές χορωδίες είπαν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Εμαθα επίσης πως στη Φώφη Γεννηματά θα τα πουν Ηπειρώτες και Πόντιοι – η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μείνει εντός Αττικής για αυτές τις ημέρες ενώ θα αλλάξει χρόνο στην Καστοριά παρεμπιπτόντως. Μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχα εικόνα ποιοι θα έλεγαν τα κάλαντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έμαθα όμως πως ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάει σε δύο – τρία μέρη μέχρι και τα Φώτα και μέχρι χθες δεν ήξεραν ποια ακριβώς ούτε οι πιο στενοί του συνεργάτες.

Ολοι στη Στοά

Πάντως ο Κυριάκος πήγε στη Στοά των Εμπόρων το Σάββατο και είδε κόσμο. Το γεγονός πως είχε πάει πριν από καιρό και στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης έκανε τον Γιώργο Καμίνη να το βλέπει όλο αυτό ως έμμεση παραδοχή του θετικού του έργου στον Δήμο Αθηναίων. Καλό είναι πάντως να ρωτήσει τους ίδιους τους δημότες θα προσέθετα. Επειδή είπα για τη Στοά των Εμπόρων, στην περιοχή του Συντάγματος, να πω πως χθες το πρωί την επισκέφθηκε και η Εφη Αχτσιόγλου. Μαζί της ήταν ο Νάσος Ηλιόπουλος με την ιδιότητά του ως υφυπουργού Εργασίας, αλλά εγώ πιστεύω πως έκανε και το πρώτο του τεστ ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Μόλις την Παρασκευή, άλλωστε, είχαμε την επίσημη ανακοίνωση, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, σε συνεδρίαση της Ανοιχτής Πόλης. Πάντως επίσημη πανηγυρική εκδήλωση θα έχουμε τον Ιανουάριο. Λέτε στις 17 του μηνός, όπως πριν από πέντε χρόνια όταν ανακοινώθηκε τότε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης;

Ενσημα

Κάτι πρώτα σκάγια, ωστόσο, τα έφαγε ο Ηλιόπουλος, όσον αφορά το τι ένσημα έχει κολλήσει στον εργασιακό του βίο. Δεν θα τη γλιτώναμε τη συζήτηση για τα ένσημα των υποψηφίων, λέω εγώ και δεν το λέω ακριβώς θετικά. Πάντως από τη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του έπεσε το επίσημο συριζαϊκό σύστημα να δώσει στήριξη, ακόμη και ο Νίκος Παππάς – παρεμπιπτόντως βρέθηκαν με τον άσπονδο «φίλο» του Δημήτρη Τζανακόπουλο να στηρίζουν το ίδιο πρόσωπο. Και από εκεί προήλθε και η απάντηση για τα ένσημα, όπως και από τον ίδιο τον Ηλιόπουλο, πως τουλάχιστον εργάστηκε ως ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ και υφυπουργός για να κολλήσουν ένσημα σε άλλους οι εργοδότες – εννοώντας την ανασφάλιστη εργασία.

Go back II

Μέσα σε όλα αυτά ακούω πως έρχεται στα λημέρια μας η Ανγκελα Μέρκελ. Εννοώ ενδέχεται να έλθει, αφού εγώ δεν ξέρω να έχει κλειδώσει οριστικά και αμετάκλητα μια επίσκεψη. Λέτε να είναι η συμφωνία των Πρεσπών που μπορεί να τη φέρει στην Αθήνα; Λέω, και θυμίζω πως την καίει πάντα και το Προσφυγικό. Η αίσθηση χθες ήταν πως γενικά θα έλθει (αν έλθει) για χείρας βοηθείας στον Τσίπρα. Οι χθεσινοί αντίπαλοί, σημερινές λέμβοι βοήθειας. Να θυμίσω ότι είχε έρθει και το 2014 επισήμως στην Αθήνα, κάνοντας πεζή βόλτα στην Ηρώδου Αττικού, μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά…

Κέρασμα

Ποτέ δεν ξέρεις ποιον θα συναντήσεις σε μια ταβέρνα. Το αναφέρω για τον Παύλο Χρηστίδη, τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και τον Γιάννη Κουτσούκο που μετά την ομιλία της Φώφης στην Αλίαρτο, την Παρασκευή πήγαν για φαγητό στο περίφημο Τζάκι στη Θήβα. Ελα όμως που μέσα έτρωγε ο Δημήτρης Κουτσούμπας με συντρόφους του. Ο ευγενής γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ πάντως κέρασε κρασί την παρέα του Κινήματος Αλλαγής. Αν αναρωτιέστε τι ετικέτα: Μα το κρασί που βγήκε για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ!

Πατουλιστάν

Κι αίφνης είχαμε γαλάζια κρίση που προκάλεσε η Μαρίνα Πατούλη. Το στόρι έχει ως εξής. Η σύζυγος του Γιώργου Πατούλη είχε πει πως θα κατέβει υποψήφια στο Μαρούσι – την Πέμπτη. Αυτό επανέφερε χθες και τρέλανε το σύστημα. Το λέω γιατί έδωσε την εντύπωση πως ο Γιώργος Πατούλης που πάει για την Περιφέρεια Αττικής, ταυτόχρονα επιλέγει να κρατήσει τον Δήμο Αμαρουσίου εντός οικογενειακής στέγης. Το ακόμη χειρότερο; Πως η ΝΔ είχε δώσει επίσημο χρίσμα καιρό τώρα στον Θόδωρο Αμπατζόγλου. Ετσι ο Πατούλης έσπευσε χθες το απόγευμα να κάνει δήλωση στήριξης στον Αμπατζόγλου και άρα να μη στηρίζει τη… γυναίκα του. Μύλος. Στοιχηματίζω πάντως ότι η σύζυγος θα κάνει πίσω τελικά.

Μπάλα στα Βαλκάνια

Κάτι τελευταίο: Το Σάββατο οριστικοποιήθηκε ότι Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία θα καταθέσουν κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη της διοργάνωσης του Euro 2028 και του Μουντιάλ 2030.

Αυτά όλα κλείδωσαν στην πρόσφατη Σύνοδο Συνεργασίας, ενώ παρόντες ήταν οι Τσίπρας, Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Μακρύς ορίζοντας.

Ανομία

Την έστειλε την Παρασκευή και σήμερα προφανώς θα βγει στη δημοσιότητα. Μιλώ για την επιστολή που έγραψε ο Παύλος Γερουλάνος προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς και αφορά την ανομία στα Εξάρχεια. Ο Παύλος μαθαίνω κινητοποιήθηκε από την πρόσφατη επιστολή κατοίκων που εξέθεταν το πρόβλημα. Η λογική του είναι πως όταν τρέχει ένα πρόβλημα δεν περιμένεις ως δήμος να σου το πουν, αλλά παρεμβαίνεις αμέσως και επιχειρείς να θέσεις και προ των ευθυνών της την κεντρική εξουσία.