«Πρέπει να δώσουμε το 101% των δυνατοτήτων μας και να παίξουμε το τέλειο ματς» έλεγε ο Λούκα Μπάνκι, αλλά προς θλίψιν του – και προς τέρψιν του Γιώργου Βόβορα – αυτό το έδωσαν οι αντίπαλοί του: και μάλιστα δεν περιορίσθηκαν στο 101%, αλλά έδωσαν το… 111%! Μετά τις δυο απανωτές ήττες στην Ευρωλίγκα, την υποχώρηση στην 11η θέση, το αντίο του Τσάβι Πασκουάλ, την εσωστρέφεια και μέσα στον σαματά που προκαλεί η υπόθεση του Ρικ Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός παρουσιάσθηκε μεταμορφωμένος επί τα βελτίω, κοπάνησε την ομόσταβλή του ΑΕΚ με διαφορά 32 πόντων (111-79), ξεμπούκωσε και έκανε επίδειξη δύναμης και παράλληλα ένα.. statement, όπως λένε σε τέτοιες περιπτώσεις οι Αμερικανοί: τουτέστιν μια δήλωση για το πώς μπορεί να παίξει, αν και προφανώς είναι άλλο πράγμα ένα ματς με τη νικήτρια του Champions League και άλλο η επικείμενη αναμέτρηση με τη μόνιμη θαμώνα των φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την οποία υποδέχεται την Παρασκευή… Προεξαρχόντων του Αντετοκούνμπο, του Καλάθη και του Μήτογλου, οι Πράσινοι εισέβαλαν στο γήπεδο με τη λογική των ταύρων εν υαλοπωλείω και τερμάτισαν βιαίως το αήττητο σερί 10-0 που έτρεχε η ΑΕΚ (από τις 27 Οκτωβρίου, όταν είχε ηττηθεί από τον Προμηθέα Πατρών) στριμώχνοντάς την από την αρχή στα σχοινιά και βγάζοντας – και μάλιστα σε υπερβολικές δόσεις – τα στοιχεία που αποτελούν τις εκ των ων ουκ άνευ συνθήκες για τη μεταμόρφωση μιας ομάδας: ενέργεια, ταχύτητα, αντίδραση, συσπείρωση, πάθος και έντονη επιθυμία να δείξουν τον καλό εαυτό τους και να δώσουν κιόλας τις απαραίτητες συστάσεις στον καινούργιο προπονητή τους. «Πέρα από τη νίκη, έχει σημασία το γεγονός ότι διατηρήσαμε την ίδια ενέργεια και τα καλά στοιχεία μας επί σαράντα λεπτά. Στην πρώτη περίοδο βάλαμε 36 πόντους και κάναμε μόλις ένα λάθος. Χρειαζόμασταν μια τέτοια εμφάνιση για να καταπολεμήσουμε την πίεση και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, ενόψει του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ» σχολίασε ο Γιώργος Βόβορας.

Αγνωστοι!

Στον αντίποδα ο Λούκα Μπάνκι δεν… αναγνώριζε την ομάδα του! «Ξέραμε ότι ο Παναθηναϊκός θα αντιδρούσε έπειτα απ’ όλα όσα του συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και θα έπαιζε με μεγάλη ένταση. Είμαι λίγο απογοητευμένος από την εικόνα μας, διότι πιστεύω ότι είμαστε καλύτεροι από αυτό που δείξαμε» τόνισε ο ιταλός προπονητής, ο οποίος ένιωσε μια κάποια ανακούφιση διαπιστώνοντας ότι ο Βινς Χάντερ που αποχώρησε τραυματίας στη μέση και υποβασταζόμενος δεν αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Ενώ, λοιπόν, η ΑΕΚ εμφανίσθηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων και πήρε κακό βαθμό στην ανταπόκρισή της σε ένα ντέρμπι υψηλών απαιτήσεων, ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε την κρίση του σε ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά, τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο. Μάλιστα δυο από τους καλύτερους παίκτες του υπήρξαν αυτοί που έχουν δεχθεί την πιο αρνητική κριτική για την έως τώρα απόδοσή τους και τη δυνατότητά τους να στηρίξουν την ομάδα: ο αναγεννημένος Στεφάν Λάσμε με την πληθωρική παρουσία του και στις δυο άκρες του γηπέδου και ο Λούκας Λεκαβίτσιους ο οποίος δεν επέτρεψε να φανεί το κενό του Νικ Καλάθη όταν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού καθόταν στον πάγκο για να ξαποστάσει.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τόμας 12 (2/3 δ., 1/1 τρ., 5/7 β., 2 ρ., 3 ασ.), Παπαγιάννης 6, Λάσμε 16 (6/7 δ., 1/4 τρ., 1/2 β., 6 ρ., 2 τ.), Παππάς 7, Γκιστ 8, Βουγιούκας 7, Καλαϊτζάκης 2, Λεκαβίτσιους 14 (4/7 δ., 1/3 τρ., 3/3 β., 4 ρ., 2 ασ.), Λοτζέσκι 8, Καλάθης 3 (11 ασ.), Αντετοκούνμπο 14 (6/6 δ., 0/1 τρ., 2/3 β.), Μήτογλου 14 (5/5 δ., 1/1 τρ., 1/4 β.).

ΑΕΚ: Σάκοτα 9, Τσαλμπούρης 4, Ματσιούλις 11 (4/6 δ., 0/3 τρ., 3/4 β.), Ρατάν-Μέις 12 (1/9 δ., 3/5 τρ., 1/2 β.), Λαρεντζάκης 3, Μωραΐτης, Γκρίφιν 3, Σαντ-Ρος 4, Ρογκαβόπουλος 6, Ρόμπερσον 8 (9 ρ.), Γιαννόπουλος 7, Χάντερ 12 (3/6 δ., 6/7 β., 5 ρ., 4 ασ., 2 κλ.).