Ο προβληματισμός έχει δώσει τη θέση του στην αισιοδοξία. Η μιζέρια έχει σχεδόν εξαφανιστεί και η φιλοδοξία έχει βγει στην επιφάνεια. Ο Παναθηναϊκός του τέλους του 2017 δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τον Παναθηναϊκό του τέλους του 2018. Λέμε «σχεδόν καμία» γιατί ακόμα υπάρχουν οικονομικά προβλήματα. Ακόμα υπάρχει η «μάχη» για την οικονομική εξυγίανση, ακόμα υπάρχουν χρέη, διακανονισμοί, δικαστήρια. Αγωνιστικά όμως το φετινό… θαύμα του Γιώργου Δώνη δεν έχει καμία σχέση με την περσινή «μαυρίλα» που υπήρχε τέτοιες μέρες. Το 2017 αποχαιρετούσε τον Παναθηναϊκό με ερωτηματικά που προκαλούσαν τρόμο. Ακόμα και για το αν θα καταφέρει να σώσει την κατηγορία. Τα χρέη έσφιγγαν τη θηλιά στον σύλλογο, οι αφαιρέσεις βαθμών τον απειλούσαν και στο γήπεδο η ομάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Πλέον όλα, κυρίως στο χορτάρι, μοιάζουν διαφορετικά. Και οι στόχοι που θέτει ο Παναθηναϊκός ενόψει του 2019 δεν έχουν σχέση με εκείνους που είχε έναν χρόνο πριν. Δεν φτάνουν, φυσικά, τους πραγματικούς στόχους που θα έπρεπε να είχε ο σύλλογος, όμως είναι ένα βήμα μπροστά. Και μάλιστα με την αισιοδοξία και τη φιλοδοξία ότι μπορεί να τους πετύχει.

Σβήσιμο του -6

Ο μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού μέσα στο 2019 δεν είναι άλλος από την κατάληψη μιας θέσης στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Μπορεί να μην είχε ειπωθεί από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά αυτό βρισκόταν στο μυαλό του Δώνη και του Νταμπίζα. Να σβηστεί το -6 μονομιάς και στη συνέχεια οι Πράσινοι να μπουν σε τροχιά… Ευρώπης. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει μια θέση στην πρώτη πεντάδα της Λίγκας, αυτόματα θα σβήσει την τιμωρία από την UEFA του αποκλεισμού από τις διοργανώσεις λόγω χρεών. Και θα μπορεί τη σεζόν 2019-2020 να διεκδικήσει την επιστροφή του στα… σαλόνια, όπως αρμόζει στην ιστορία του. Η αυγή του 2019 θα βρει τον Παναθηναϊκό εντός στόχου, στην 5η θέση, με 22 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον έκτο Παναιτωλικό, με τον οποίο θα αγωνιζόταν το περασμένο Σάββατο στο κλείσιμο του πρώτου γύρου, αν δεν είχε προκύψει η αποχή των διαιτητών. Ο Παναθηναϊκός φυσικά δεν θα είχε κανένα… άγχος αν δεν ξεκινούσε με αφαίρεση έξι βαθμών, μιας και αγωνιστικά έχει μαζέψει 28 βαθμούς, που αν τους είχε θα βρισκόταν τούτη την ώρα στην τρίτη θέση μαζί με τον Ατρόμητο. Ο προηγούμενος Παναθηναϊκός του «μνημονίου», με τον Νταμπίζα και πάλι τεχνικό διευθυντή και με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του, είχε καταφέρει το 2014 να κατακτήσει αυτό που στις αρχές εκείνης της σεζόν έμοιαζε με… θαύμα. Τον δεύτερο τη τάξει τίτλο της Ελλάδας, το Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό του ΟΑΚΑ του ΠΑΟΚ με το εκκωφαντικό 4-1. Ο φετινός Παναθηναϊκός μπορεί να μην έχει στο ρόστερ του τόσο πολλές προσωπικότητες όπως τότε (Μπεργκ, Ζέκα, Πράνιτς, Σίλντεφελντ, Καρέλης), όμως έχει πολλές ομοιότητες. Αρκετά νέα παιδιά όπως και τότε και αγωνιστική εικόνα που σε πείθει ότι σε παιχνίδια νοκάουτ μπορεί να προκριθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο. Η κλήρωση της περασμένης Παρασκευής έστειλε αντίπαλο του Παναθηναϊκού για τους 16 του θεσμού τη Λαμία, προσθέτοντας επιπλέον κίνητρο στους Πράσινους. Αυτό πηγάζει από τον περσινό αποκλεισμό από την ίδια ομάδα και μάλιστα με μια ήττα-ντροπή εκτός έδρας, όπου οι Πράσινοι είχαν δεχθεί τέσσερα γκολ στο χιονισμένο τοπίο της Λαμίας. Ο Παναθηναϊκός θα μπει ως φαβορί στα ματς με τη Λαμία και αν προκριθεί θα βρεθεί στους 8. Κι από κει και πέρα κανένας δεν μπορεί να τον θεωρεί ξεγραμμένο. Ο στόχος της διεκδίκησης του τροπαίου είναι ρεαλιστικός και στον Παναθηναϊκό αισιοδοξούν πως μπορούν να φτάσουν ψηλά.

Οικονομική εξυγίανση

Ο Γιάννης Αλαφούζος τηρεί την υπόσχεσή του προς τους Νταμπίζα και Δώνη. Αυτή ήταν πως ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο δίχως οικονομικά προβλήματα που θα φέρνουν σύννεφα πάνω από τα αποδυτήρια. Τα περσινά φαινόμενα με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, που έφεραν ακόμα και αποχή των παικτών από τις προπονήσεις, έχουν εξαλειφθεί και η ομάδα δουλεύει ανεπηρέαστη. Παραμένουν αρκετά από τα χρέη, παραμένουν πολλοί οι πιστωτές όπου η ΠΑΕ οφείλει χρήματα, όμως σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με έναν χρόνο πίσω, τότε που ο Αλαφούζος είχε σταματήσει κάθε χρηματοδότηση ακόμα και για τα… βασικά. Ο στόχος εντός 2019 είναι να πέσει ακόμα περισσότερο το χρέος, να εξυγιανθεί ακόμα περισσότερο η ΠΑΕ και φυσικά να γίνει ελκυστική για οποιονδήποτε επενδυτή θελήσει να εμπλακεί και να τη φέρει σε ένα άλλο επίπεδο. Με την περίπτωση του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ να παραμένει… μυστηριώδης, πάντως, τούτη την ώρα στον ορίζοντα εμφανίζεται μονάχα μία προοπτική. Να πάνε καλά οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την κοινοπραξία Athens Alive και στο τραπέζι να πέσει φυσικά και ο Παναθηναϊκός.