«Επιβλητική παρουσία στην οπισθοφυλακή του Ολυμπιακού. Συνδυάζει ρυθμό και μεγάλη αντίληψη». Εντεκα λέξεις, μια περιγραφή, ένα scout report από εκείνα που όταν πέφτουν στην αντίληψή σου, τα κάνεις… κάδρο στο σαλόνι του σπιτιού σου. Πολλώ δε μάλλον αν:

1) η φετινή είναι μόλις η πρώτη σεζόν σου στα Κύπελλα Ευρώπης,

2) είσαι μόλις 23 ετών,

3) όλα τα παραπάνω δεν τα λέει κάποιος ΜΜΕ ή έστω σκάουτερ κάποιου football club, αλλά η ίδια η UEFA.

Ενα «παράσημο» για τον Παπ Αμπού Σισέ, που ο Σενεγαλέζος αποκλείεται να ξεχάσει όπου και να τον βγάλει το ταξίδι του με όχημα μια μπάλα.

Η διεθνής συνομοσπονδία με το φινάλε της φάσης των ομίλων σχημάτισε την καλύτερη ενδεκάδα «νέων» του Europa League και ο θεόρατος στόπερ του Ολυμπιακού βρέθηκε ανάμεσα στις επιλογές της. Τεράστια τιμή για τον ίδιο, για τον σύλλογο, για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα γκρουπ συμμετείχαν 48 ομάδες, άρα και περισσότεροι από χίλιοι ποδοσφαιριστές. Το να ξεχωρίσεις λοιπόν από μια τέτοια γκάμα επιλογών είναι από μόνο του σπουδαίο.

Ολα αυτά, λίγο μετά τη νύχτα που οι Ερυθρόλευκοι απέκλεισαν την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν δημιουργώντας αίσθηση διεθνώς. Το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, που ο Σισέ συνάντησε τον – πολύ – Γκονζάλο Ιγκουαΐν στα αποδυτήρια του Γεώργιος Καραϊσκάκης – μετά το ματς – και σε ένδειξη καλής θέλησης του επέστρεψε το διαβατήριο αλλά και το πορτοφόλι του. Γιατί το «γελαστό παιδί» της άμυνας του Μαρτίνς τον έκανε τον αργεντινό σουπερστάρ μια χαψιά στο Φάληρο. Οχι μόνο δεν του επέτρεψε να μπει στην «εξίσωση», αλλά τον έπιασε και κορόιδο στο απέναντι «κουτί» στη φάση του 1-0. Ο Ιγκουαΐν είναι εκείνος που βρέθηκε πάνω στη γραμμή με την υποχρέωση να διώξει μετά την πρώτη κεφαλιά του Βούκοβιτς, ο Σισέ τού πήρε τα μέτρα και έκανε την απόκρουση… ασίστ για να ανοίξει το σκορ. Οχι μόνο δεν του έβαλε γκολ ο Πιπίτα, αλλά τον έστειλε και στη σέντρα.

Συνωστισμός «κατασκόπων»

Συγκλονιστικός ο διεθνής κεντρικός αμυντικός. Σπουδαίος όμως συνολικά σε αυτό το ταξίδι του Ολυμπιακού στο Europa dream. Μπήκε στην ενδεκάδα από τη δεύτερη αγωνιστική, εκείνη τη βραδιά στο Μιλάνο (4/10) και δεν ξαναβγήκε ποτέ. Το άλλο μισό του Γιάγκος Βούκοβιτς. Με τον Σέρβο να βάζει το μυαλό και το εξαιρετικό αριστερό πόδι και τον Σισέ να κάνει τα υπόλοιπα στο maximum. Τόσο καλός, που η UEFA δεν του αρνήθηκε μια διάκριση, η οποία, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τον βάζει με ακόμη μεγαλύτερη «θέρμη» στη συζήτηση του διεθνούς ποδοσφαίρου. Oχι πως είχε ανάγκη ο Σισέ από… θαυμαστές. Κάθε άλλο. Στασίδι πιάνουν στο Καραϊσκάκης από πέρυσι μια σειρά από σκάουτερ για χάρη του. Είναι όμως αυτή η ανακήρυξή του ως μέλους της καλύτερης «νέας ενδεκάδας» κάτι που βαραίνει ακόμη περισσότερο το βιογραφικό του. Και μεγαλώνει τη σκιά του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Συμπαίκτες του σε αυτή την ιδιαίτερη all star ομάδα (με ηλικιακό όριο τα 24 έτη): ο Λο Σέλσο και ο Φίρπο Χούνιορ της – συγκατοίκου στο γκρουπ F – Μπέτις με χρηματιστηριακή αξία 30 και 25 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. O Γιόβιτς και ο Γκατσίνοβιτς της Αϊντραχτ με αξία 40 και 9 εκατ. ευρώ. To παιδί – θαύμα της Λεβερκούζεν, ο Κάι Χάβερτζ, που κοστολογείται με 65 εκατ. ευρώ και η Γερμανία τον περιμένει ως τον επόμενο ποδοσφαιρικό μεσσία της. O Ισμαϊλά Σαρ της Ρεν (25 εκατ. ευρώ), o Πάμπλο Φορνάλς της Βιγιαρεάλ (30 εκατ. ευρώ). Ιλιγγος και μόνο αν σκεφτεί κάποιος να κάνει τη σχετική πρόσθεση.

Τον Σισέ ο Ολυμπιακός φρόντισε να τον «ανανεώσει» πριν από μερικές εβδομάδες. Επέκτεινε το συμβόλαιό του ώς το καλοκαίρι του 2021 με καλύτερες αποδοχές. Το περασμένο καλοκαίρι οι Ερυθρόλευκοι αρνήθηκαν κάθε μεταγραφική συζήτηση για εκείνον, απορρίπτοντας τις επίσημες προτάσεις που έφτασαν για χάρη του στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Δεν κλείνουν τον δρόμο σε κανέναν, όπως έχουν αποδείξει κατ’ επανάληψη.

Αντίθετα, καμαρώνουν για την πρόοδο των παιδιών τους. Για τον Μανωλά, τον Μήτρογλου, τον Ρέτσο, τον Μιλιβόγεβιτς και τόσους άλλους που κίνησαν από το λιμάνι του Πειραιά για… μεγαλεία που δεν είχαν φανταστεί. Ο Σισέ είναι με κυβικά «αντίστοιχα». Δεν είναι όμως και ο μοναδικός στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Ο Ντανιέλ Ποντένσε (23 χρ.), ο Μαντί Καμαρά (21 χρ.), ο Λεονάρντο Κούτρης (23 χρ.), ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας (22 χρ.) αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της… γενιάς Σισέ που οι Ερυθρόλευκοι έχουν επενδύσει και τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν πανηγυρικά. Ολοι τους πρωταγωνιστές στην περίφημη φετινή ευρωπαϊκή πορεία. Ολα παιδιά που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υποψήφια για την ενδεκάδα που λέγαμε.

Ο Σενεγαλέζος δεν είναι εξαίρεση, αλλά κανόνας στο σχέδιο του Ολυμπιακού. Μιας ομάδας που δεν σκέφτεται ως ελληνικό κλαμπ, αλλά που κέρδισε το δικαίωμα να λειτουργεί και να ονειρεύεται από πολύ ψηλότερα ράφια. Ενα αληθινό παράδειγμα προς μίμηση…

ΕΙΠΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Ο Γιώργος Μασούρας στον δρόμο για τον Ρέντη

Μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα από το ράφι πριν από την προπόνηση. Συμμετείχε όμως σε αυτή κανονικά. Οχι από υποχρέωση, αλλά γιατί το ένιωθε πως έπρεπε να αποχαιρετήσει στο χορτάρι. Ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα εκγύμνασης λοιπόν και όταν αυτό τελείωσε ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μαζευτούν στο κέντρο του γηπέδου. Για να τους πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Για να τους ευχηθεί για τη συνέχεια της χρονιάς. Ολα αυτά σε μια κατάσταση λιγάκι άβολη και σίγουρα αρκετά συναισθηματική. Να είναι καλά όμως εκείνοι που έβγαλαν τον Γιώργο Μασούρα από τη δύσκολη θέση. Γιατί ο «αποχαιρετισμός» που είχαν εκείνοι κατά νου ήταν… διαφορετικός, και σαφώς πιο εύθυμος. Οι παίκτες του Πανιώνιου λοιπόν έβαλαν στη μέση τον 25χρονο winger και με ένα «φατούρο» σαν εκείνα των παιδιών στο σχολείο, τον έβγαλαν από τη… δύσκολη θέση. Μασούρας για τον Πανιώνιο τέλος λοιπόν. Πλέον ο Γιώργος Μασούρας είναι του Ολυμπιακού, και αναμένεται στις 29 Δεκεμβρίου – το απόγευμα – όταν οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στις προπονήσεις (μετά την εξαήμερη άδεια που τρέχει από σήμερα) να είναι και εκείνος κανονικά στον Ρέντη. Ετοιμος για να εναρμονιστεί στο νέο ποδοσφαιρικό του περιβάλλον. Δύο μέρες αργότερα, Πρωτοχρονιά, ο Μασούρας έχει τα γενέθλιά του. Το καλύτερο δώρο το πήρε προ πολλού. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Οσο για το 2018; Θα του μείνει σίγουρα αξέχαστο. Σε 35 ματς μέσα στο ημερολογιακό έτος, 11 γκολ. Ενα τεράστιο άλμα προς τα επάνω, που έφερε τους Ερυθρολεύκους σε σημείο να ασχοληθούν με την περίπτωσή του και βέβαια να τον κάνουν την πρώτη του 2019 μεταγραφή τους (ή την προτελευταία για το 2018, μιας και ακολούθησε έστω για το καλοκαίρι η απόκτηση του Ουσεϊνού Μπα). Μέσα στο έτος έγινε και διεθνής με την εθνική ομάδα. Τι άλλο να ζητήσει ο Γιώργος που ξεκίνησε από την Αμφιλοχία και μέσω Ζωγράφου (Ηλυσιακός) και… Πλατείας (Πανιώνιος) έφτασε στην κορυφή.

n Σύμφωνα με ραδιοφωνικό σταθμό του Σάντα Φε της Αργεντινής, ο Ολυμπιακός ασχολείται με την περίπτωση του 24χρονου επιθετικού της Ουνιόν, Φράνκο Σολδάνο. Εννοείται πως οι Ερυθρόλευκοι κατά την πάγια θέση τους δεν αναφέρουν το παραμικρό για τα μεταγραφικά τους. Οχι τώρα. Πάντα…

Μάχη με Ξάνθη στο Κύπελλο

Με την Ξάνθη κληρώθηκε ο Ολυμπιακός στη φάση των 16 του Κυπέλλου Ελλάδας. Το πρώτο ματς θα γίνει στην ακριτική πόλη και θα είναι το πρώτο επίσημο για το 2019.

Στις 29 Δεκεμβρίου η επιστροφή

Ο Γιώργος Μασούρας ντύνεται στα ερυθρόλευκα και αναμένεται στις 29 Δεκεμβρίου το απόγευμα, όταν οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στις προπονήσεις – μετά την εξαήμερη άδεια που τρέχει από σήμερα -, να είναι και εκείνος κανονικά στον Ρέντη.