Η Αμερική ξύπνησε σήμερα στην τρίτη ημέρα του τρίτου «shutdown» της κυβέρνησης μέσα σε έναν χρόνο, το οποίο σημαίνει αναστολή της λειτουργίας αρκετών δημόσιων υπηρεσιών. Εκατοντάδες χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν εάν θα πάρουν τους μισθούς τους χριστουγεννιάτικα, τα εθνικά πάρκα έχουν κλείσει και ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται πεισματικά να αναλάβει την ευθύνη για κάτι που μέχρι πρόσφατα έλεγε ότι θα ήταν «περήφανος» να προκαλέσει. Το βράδυ της Παρασκευής έληξε η προθεσμία χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στο Κογκρέσο και στον Τραμπ για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019.

Ολα δείχνουν ότι η αντιπαράθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο. Το επιβεβαίωσε χθες και ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό Μικ Μαλβάνεϊ που αναμένεται να αναλάβει και τη θέση του επιτελάρχη. «Είναι πολύ πιθανό το shutdown να παραμείνει μέχρι να συγκληθεί για πρώτη φορά το νέο Κογκρέσο στις 3 Ιανουαρίου» δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και την ερχόμενη Πέμπτη.

Το αδιέξοδο προέκυψε όταν ο Τραμπ απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, στο οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, επειδή αυτό δεν περιελάμβανε τη χρηματοδότηση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, για την οποία έχει δεσμευτεί προεκλογικά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία έως ότου αναλάβουν οι Δημοκρατικοί στις 3 Ιανουαρίου, πέρασε στη συνέχεια νομοσχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν τα 5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του τείχους, αλλά αυτό δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη στη Γερουσία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αναστολή της λειτουργίας περίπου του 1/4 των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ιδιαίτερα στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της γεωργίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες θα πρέπει να εργαστούν χωρίς να πληρωθούν έως ότου επιλυθεί η διαφωνία, ενώ άλλοι 380.000 τίθενται άμεσα σε προσωρινή άδεια.

Ολα αυτά έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσφορία ακόμα και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, κατακεραύνωσε τον πρόεδρο. «Πρόκειται για μια φτιαχτή μάχη ούτως ώστε ο πρόεδρος να φανεί ότι παλεύει για κάτι» σχολίασε σε τηλεοπτική εκπομπή, προσθέτοντας ότι το παρελθόν έχει αποδείξει ότι οι Δημοκρατικοί συνήθως στηρίζουν κονδύλια για την ασφάλεια των συνόρων ζητώντας ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις π.χ. για τα νεαρά παιδιά των μεταναστών – απλώς όχι για τείχη.

Με την κυβέρνηση να έχει κατεβάσει ρολά, χάλασαν και οι διακοπές του Τραμπ, ο οποίος θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον ακυρώνοντας τις διακοπές του στη Φλόριντα. Πάντως συνέχισε να χρησιμοποιεί το Twitter για να επιτίθεται στους Δημοκρατικούς. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναταραχή από τις συνεχείς παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησής του, με πιο πρόσφατο τον υπουργό Aμυνας Τζιμ Μάτις, τον οποίο θα αντικαταστήσει ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Πάτρικ Σάναχαν. Οπως έγινε γνωστό, και άλλο ένα στέλεχος, ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ από το 2015 για τη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παραιτήθηκε με αφορμή την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία. Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά τον πρόεδρο, εκείνος απάντησε με απαξίωση: «Ποιος είναι αυτός; Δεν τον γνωρίζω».