Με άλμα σχεδόν 5% έκλεισε χθες ο δείκτης Ντάου Τζόουνς στη Γουόλ Στριτ μετά από θυελλώδη συνεδρίαση. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά που έχει καταγραφεί ποτέ τα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων και μετά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), ο Ντάου Τζόουνς έχασε πάνω από 650 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,9%. Χθες πάντως κέρδισε 1.000 μονάδες.

Οι πολύ έντονες διακυμάνσεις στις αγορές αποδίδονται στις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο και την πορεία της οικονομίας καθώς επίσης και στις παρεμβάσεις του Τραμπ στη Fed.

Διεθνή δημοσιεύματα ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο να αναζητεί τρόπους για να απομακρύνει από τη θέση του τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ επειδή ο τελευταίος έχει προχωρήσει σε σειρά αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ. Τα δημοσιεύματα αυτά σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα νευρικότητα στην αγορά οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στην απόφαση να καλέσει τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να δείξει ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία. Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος, τους κάλεσε για να επιβεβαιώσει ότι έχουν άφθονα κεφάλαια για τη χορήγηση πιστώσεων σε αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ασυνήθιστη αυτή κίνηση όμως προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τη νευρικότητα. Ο Μνούτσιν είχε παρέμβει επίσης για να πει ότι ο Τραμπ ποτέ δεν υπονόησε ότι θα διώξει τον Πάουελ και πως δεν θεωρεί ότι έχει τη νομική εξουσία για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο Τραμπ στη συνέχεια έκανε νέα παρέμβαση στηρίζοντας απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών του. Δεν παρέλειψε όμως να εξαπολύσει νέα κριτική στη Fed κατηγορώντας την ότι δεν καταλαβαίνει τα προβλήματα της αγοράς. «Το μόνο πρόβλημα που έχει η οικονομίας μας είναι η Fed» έγραψε ο Τραμπ στο αγαπημένο του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Twitter.

Ο Ντάου Τζόουνς πλέον υποχωρεί κατά 15% περίπου από τα υψηλά που είχε καταγράψει στις αρχές του Οκτωβρίου και κατά 10% από τις αρχές του 2018. Η πτώση αυτή έχει συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές. Ειδικά στην Ευρώπη η νευρικότητα στις ΗΠΑ επιβαρύνει μια ήδη δύσκολη κατάσταση λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία των αγορών, καθώς θα δείξουν το πόσο βαθιά είναι η ανησυχία μεγάλων και μικρών παικτών για τις εξελίξεις αλλά και κατά πόσο οι κινήσεις του Τραμπ θα έχουν συνέχεια.