Ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες, κέρδισε η Ευρώπη. Η Εύα Καϊλή είχε συζητηθεί για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έπειτα από πρόταση της Φώφης Γεννηματά. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ήθελε μια ισχυρή υποψηφιότητα στην περιοχή, που θα κρατούσε την πόλη στην προοδευτική κατεύθυνση που την έβαλε ο Γιάννης Μπουτάρης. Για την Καϊλή, όμως, προτεραιότητα ήταν – και παρέμεινε ώς το τέλος – η Ευρωβουλή. Υστερα από επαφές με στελέχη της Θεσσαλονίκης και εξετάζοντας τους συσχετισμούς, η ευρωβουλευτής της Ελιάς συναντήθηκε με τη Γεννηματά την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι δυο τους συμφώνησαν η Καϊλή να διεκδικήσει εκ νέου μια θέση στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση αυτή κλείνει μια εκκρεμότητα που παρέμενε ανοικτή για το Κίνημα Αλλαγής, καθώς η φημολογία πως η Καϊλή συζητά τη μετακίνησή της στη ΝΔ, παρότι διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές, έφερε αρνητική δημοσιότητα για τον φορέα. Κι αυτό, τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί στρατηγική συσπείρωσης, με το βλέμμα στραμμένο στις εθνικές εκλογές.
ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ. Παράλληλα, με δεδομένο ότι η μάχη της Ευρωβουλής θα γίνει με σταυρό, η κλειδωμένη υποψηφιότητα Καϊλή δημιουργεί ένα καινούργιο πλαίσιο για το ευρωψηφοδέλτιο – για το οποίο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Νίκος Παπανδρέου και ο Γιώργος Καμίνης. Αλλά και απομακρύνει το ενδεχόμενο στην ίδια λίστα υποψηφίων να βρεθεί ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος έχει συζητήσει και στις εθνικές εκλογές.
Από την άλλη, βέβαια, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναγκάζουν τα στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη να ξεκινήσουν εκ νέου το ψάξιμο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο τραπέζι υπάρχει ήδη η (κεντροαριστερής προέλευσης) υποψηφιότητα του Σπύρου Βούγια και του Νίκου Νυφούδη, οι επαφές όμως συνεχίζονται – αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει ο Γιάννης Μπουτάρης, που μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πουθενά στήριξη. Η επιλογή για το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο, πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αυτοδιοικητική του τρύπα. Τα ζητήματα της πόλης δεν περιορίζονται εκεί: ανοιχτό παραμένει και το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς, πριν ακόμα αρνηθεί το χρίσμα για τη δημαρχία της πόλης, η Καϊλή είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα ήθελε να είναι υποψήφια εκεί. Δεν αποκλείεται πλέον στην περιοχή να κατέβει υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, η οποία, ως επικεφαλής, θα βρεθεί στο ψηφοδέλτιο του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών και σε μία ακόμη περιοχή, για την οποία δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. Η παραμονή της Καϊλή σε ευρωπαϊκή τροχιά δημιουργεί εκ νέου ερωτήματα για τα υπόλοιπα στελέχη, των οποίων η θέση στα ψηφοδέλτια εκκρεμεί. Κατ’ αρχάς για τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είχε γίνει κι αυτός αποδέκτης της επιθυμίας της ηγεσίας να δοθεί προτεραιότητα στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος έχει τονίσει πως θέλει να είναι υποψήφιος «σε όποιες εκλογές γίνουν πρώτα», αφήνοντας ανοιχτή την πιθανότητα καθόδου του στο ευρωψηφοδέλτιο, εφόσον οι ευρωεκλογές προηγηθούν των εθνικών. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, πιθανή είναι η κάθοδός του στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας, παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμα καταληκτική συζήτηση. Μπορούν οι εξελίξεις με την Καϊλή να αλλάξουν τα δεδομένα και γι’ αυτόν; Ο Ανδρουλάκης, ωστόσο, δεν αποτελεί τη μοναδική εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, ενώ αναμένεται και η επαφή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εν αναμονή είναι επίσης η ανακοίνωση για τον Γιώργο Παπανδρέου, που επιθυμεί την κάθοδό του στην Αχαΐα. Τελευταία εκκρεμότητα που θα κλείσει θα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά η Φώφη Γεννηματά.