Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών άφησε χθες ο αντιστασιακός Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης, ένας από τους πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής απόδρασης των 27 κομμουνιστών από τις φυλακές των Βούρλων το καλοκαίρι του 1955. Ο Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης υπήρξε δικηγόρος και συγγραφέας, ενώ κατά τη διάρκεια της ζωής του ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα μαζί με τον υπόλοιπο λαό τόσο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου όσο και την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών.
Γεννημένος το 1921 στην Κρήτη, διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών και συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και στελέχωση της ΕΔΑ. Από νεαρή ηλικία έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Για τις ιδέες του, στις οποίες έμεινε πιστός μέχρι τέλους, και για τη δράση του διώχθηκε σκληρά: έζησε δέκα χρόνια στη φυλακή, δύο χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.
Ο εκλιπών πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για την ίδρυση Μουσείων Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα με σκοπό την προάσπιση της ιστορικής μνήμης, ενώ διατέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων.
ΣΗΡΑΓΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΛΙ 13. Είχε συγγράψει αρκετά βιβλία και άρθρα με θέμα την Εθνική Αντίσταση και την πολιτική ιστορία του τόπου. Ενα από τα πιο πολυδιαβασμένα είναι το «Πώς αποδράσαμε από τα Βούρλα», στο οποίο περιγράφει τις άγνωστες λεπτομέρειες της μυθιστορηματικής απόδρασης του 1955 που αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Ηταν πέντε χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου, όμως οι διώξεις ενάντια σε κομμουνιστές και σε ευρύτερα προοδευτικές δυνάμεις του τόπου συνεχίζονταν αμείωτες. Δύο χρόνια μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη, δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ, όλοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συλλαμβάνονται και κατηγορούνται συλλήβδην για «κατασκοπεία υπέρ των σοσιαλιστικών χωρών». Η δίκη τους δεν θα γίνει ποτέ, θα ματαιωθεί από τη δραπέτευση των Βούρλων: στις 27 Ιουλίου, 27 στελέχη του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και ο 33χρονος τότε Βαρδής Β. Βαρδινογιάννης, φοιτητής Νομικής, διαφεύγουν μέσα από σήραγγα που άνοιξαν σε τέσσερις μήνες η οποία ξεκινούσε κάτω από το κρεβάτι κρατουμένου στο κελί 13, το οποίο βρισκόταν πιο κοντά στον εξωτερικό τοίχο των φυλακών. Οι πολιτικοί κρατούμενοι έπρεπε να τρυπήσουν το τσιμεντένιο δάπεδο, να σχηματίσουν «πηγάδι» βάθους τριών μέτρων, από όπου θα ξεκινούσε η σήραγγα με διάμετρο 80 εκατοστά και μήκος 18-19 μέτρα. Η υπόγεια σήραγγα περνούσε κάτω από τα θεμέλια του τοίχου της φυλακής και του εξωτερικού μαντρότοιχου, διέσχιζε την οδό Δογάνη, περνούσε τον εξωτερικό τοίχο του απέναντι εργοστασίου Ντεστρέ και κατέληγε στους λουτήρες του εργοστασίου. Με τις συνθήκες που επικρατούσαν την εποχή και τα πενιχρά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους επρόκειτο για μια ασύλληπτη επιχείρηση, η οποία όμως πέτυχε αφήνοντας Ιστορία.
Η κηδεία του Βαρδή Β. Βαρδινογιάννη είχε οριστεί για σήμερα στις 11 το πρωί στην εκκλησία της Παναγίτσας στο Νεκροταφείο Ραφήνας με επιθυμία της οικογένειάς του να προσφερθούν αντί στεφάνων χρήματα για τις ανάγκες του ιδρύματος Ελπίδα.