Τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο, ο καθένας από εμάς, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, δίνουμε μια μάχη (συχνά άνιση) με τη ζυγαριά. Ο δείκτης της, που δεν γνωρίζει από γιορτές, επιβεβαιώνει ότι διασκεδάσαμε με συγγενείς και φίλους, καταναλώσαμε πεντανόστιμα φαγητά και αποδείξαμε ελάχιστη αντίσταση στα γλυκά.

Καθώς όμως, σε λίγες ημέρες θα στρωθούν και άλλα πλούσια τραπέζια ενόψει της νέας χρονιάς, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει σωτηρία. Τον τρόπο τον ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων Μπέρμιγχαμ και Λάφμπορο και ευτυχώς αποφάσισαν να τον μοιραστούν μαζί μας.

Το πρώτο βήμα που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να χωρίσουν 272 εθελοντές σε δύο ομάδες. Επειτα ζήτησαν από τα μέλη της πρώτης ομάδας να ζυγίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, τους έδωσαν σαφείς πληροφορίες σχετικά με την άσκηση στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται ώστε να κάψουν τις θερμίδες των εορταστικών πιάτων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: στο τέλος της εορταστικής κραιπάλης, η ζυγαριά τους έδειξε κατά μισό κιλό πιο αδύνατους, συγκριτικά με τη δεύτερη ομάδα που δεν είχε λάβει σχετικές διατροφικές συμβουλές. Η επικεφαλής συγγραφέας Frances Mason, από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ αντιμετωπίζει ως στοίχημα τη μη «αποθήκευση» έξτρα βάρους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, καθώς θα βοηθούσε στη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

«Οι άνθρωποι βαραίνουν κατά μέσο όρο ένα κιλό ετησίως, και έχει διαπιστωθεί ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση λαμβάνει χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης, φαίνεται ότι το κιλό αυτό δεν χάνεται ποτέ πλήρως, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι οι εθελοντές μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών σε δύο χρονικές φάσεις: το 2016 και το 2017. Επιπλέον, η περίοδος των παρατηρήσεων σχετικά με το σωματικό τους βάρος χωρίστηκε και πάλι σε δύο στάδια, με το πρώτο να αφορά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ακολουθούσε μία δεύτερη εκτίμηση, ώστε να διαπιστωθεί πόσο επιβαρημένους τους βρήκε η νέα χρονιά. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι οι αυστηρές οδηγίες που κλήθηκε να ακολουθήσει η πρώτη ομάδα, σχετικά με την καταγραφή του σωματικού βάρους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, έλαβε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το θερμιδικό φορτίο των εορταστικών εδεσμάτων αλλά και για τον ιδρώτα που πρέπει να χυθεί στον διάδρομο ή στο κωπηλατικό μηχάνημα ώστε να καούν. Τέλος, οι επιστήμονες εστίασαν σε συγκεκριμένες συμβουλές για τη συγκράτηση του σωματικού βάρους.

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Οι χρυσές (όπως διαπιστώνει κανείς εκ του αποτελέσματος) συμβουλές που έλαβαν οι εθελοντές της πρώτης ομάδας είναι οι εξής:

1 Επιμείνετε στη ρουτίνα σας – προσπαθήστε να τρώτε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα.

2Βάλτε στο πιάτο σας όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος – επιλέξτε τρόφιμα με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά (π.χ. γαλακτοκομικά και σος) όπου και όταν μπορείτε.

3Κάψτε τις θερμίδες – μετράτε τα βήματά σας ώστε να κάνετε τουλάχιστον 10.000 κάθε μέρα.

4Επιλέξτε υγιεινά σνακ – καλές λύσεις είναι τα φρέσκα φρούτα ή τα γιαούρτια χαμηλών θερμίδων.

5Μελετήστε τις ετικέτες των τροφίμων – δώστε σημασία στην περιεκτικότητά τους σε λίπος και ζάχαρη.

6Προσοχή στις μερίδες – μη γεμίζετε τα πιάτα σας (εκτός εάν πρόκειται για λαχανικά).

7Σταθείτε στα πόδια σας – στον κύκλο της μίας ώρας τα 10 λεπτά πρέπει να σας βρίσκουν εν κινήσει.

8Προσοχή στα ποτά – επιλέγετε νερό ή φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη. Το αλκοόλ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, συνεπώς οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν ένα ποτήρι την ημέρα και οι άνδρες έως δύο.

9Εστιάστε στο φαγητό σας – μην το καταναλώνετε γρήγορα. Μην τρώτε εν κινήσει ή ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

10Μην αμελείτε τον κανόνα των «πέντε» – καταναλώστε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ποια από τις παραπάνω συμβουλές έκανε τη διαφορά. Διαπίστωσαν όμως – και ίσως εκεί να κρύβεται το μυστικό – ότι η ζυγαριά λειτουργεί ως φόβητρο που πιθανόν να κόβει την όρεξη. Είναι ενδεικτικό ότι το 85% των εθελοντών που κατάφεραν να χάσουν βάρος εν μέσω των εορτών, ανέβαινε στη ζυγαριά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.