Οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γλυκές συνταγές έχουν κατά κανόνα «πρωταγωνιστή» τα καρύδια, έναν από τους πλέον διαδεδομένους ξηρούς καρπούς στη χώρα μας, που δίνουν ξεχωριστή γεύση στα αγαπημένα μας μελομακάρονα, στις δίπλες, στον μπακλαβά και στη βασιλόπιτα. Η νοστιμιά τους όμως δεν κατάφερε να τα απενοχοποιήσει από το «βαρύ» θερμιδικό τους φορτίο, παρότι αποτελούν συνάμα και πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαταστήσει τη φήμη της παρεξηγημένης αυτής τροφής, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο ότι πρόκειται για μια καλή επιλογή. Συγκεκριμένα, ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από 26 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Τι διαπίστωσαν; Οτι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα που συμπεριελάμβανε καρύδια παρουσίασαν:

n μείωση της συνολικής χοληστερόλης (κατά περίπου 7 mg / dL, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 3%)

n χαμηλότερη χοληστερόλη LDL (κατά περίπου 5,5 mg / dL, μείωση μεγαλύτερη του 4%)

n χαμηλότερα τριγλυκερίδια (κατά περίπου 5,7 mg / dL, μείωση κατά 5,5%)

n χαμηλή Apo Β (πρωτεΐνη που συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσο) κατά σχεδόν 4 mg / dL

Και ενώ τα θετικά αποτελέσματα στα λιπίδια του αίματος θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σχετικά μικρά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι βελτιώσεις μεγιστοποιούνται (για παράδειγμα, 12 mg / dL μείωση στην ολική χοληστερόλη) όταν η ομάδα σύγκρισης ακολουθούσε ένα τυπικό αμερικανικό μενού (δηλαδή μια δίαιτα πλούσια σε κόκκινο κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά ή γλυκά).

Επιπλέον, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Harvard Robert Shmerling, παρότι μια δίαιτα πλούσια σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως είναι τα καρύδια αυξάνει πάντα την ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα αύξησης του σωματικού βάρους, διαπιστώθηκε ότι αυτό δεν συνέβη στους εθελοντές και λάτρεις των καρυδιών.

Ο ίδιος δε, επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα που εγείρεται έπειτα από την ανάγνωση της συγκεκριμένης μελέτης, εάν δηλαδή τα καρύδια είναι μια «μοναδική» τροφή, καταλήγει στο ότι πιθανόν οι τύποι των ελαίων που νοστιμίζουν τον συγκεκριμένο καρπό να τον καθιστούν ξεχωριστό για την καρδιαγγειακή υγεία.

«Τα καρύδια αποτελούν πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (Ω3), που ανήκουν στην κατηγορία των “καλών” λιπών. Επιπλέον, το άλφα λινολεϊκό και το λινελεϊκό οξύ, που επίσης συναντά κανείς σε μεγάλες ποσότητες στον συγκεκριμένο καρπό, φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση συμβάλλοντας στην καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων» υπογραμμίζει ο καθηγητής του Harvard.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος προειδοποιεί ότι μια μελέτη αυτού του τύπου δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα καρύδια ήταν ο λόγος που βελτιώθηκε η χοληστερόλη ενός ατόμου. «Είναι πιθανό εκείνοι που προτιμούν τα καρύδια να ακολουθούν γενικότερα μια πιο υγιεινή διατροφή, να ασκούνται περισσότερο, να καπνίζουν λιγότερο ή να έχουν ευνοϊκότερα γονίδια από εκείνους που δεν καταναλώνουν καρύδια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια συμβάλλουν σημαντικά και στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου (μνήμη, συγκέντρωση, ικανότητα μάθησης).

Τα καρύδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, γνωστής για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση που καταπολεμά αποτελεσματικά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών. Τα οφέλη όμως από την κατανάλωση καρυδιών δεν σταματούν εδώ: παρέχουν στον οργανισμό σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επιπρόσθετα, η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικό ύπνο.

Προσοχή ωστόσο συνιστούν οι διατροφολόγοι στις ποσότητες: μια μικρή χούφτα αρκεί για να λάβει κανείς όλα τα θρεπτικά στοιχεία των καρυδιών, χωρίς να επιβαρύνει τον οργανισμό του με πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, μια χούφτα καρύδια (περίπου 30 γρ.) δίνει 196 θερμίδες.