Μια μελέτη που έβαλε στο μικροσκόπιο χιλιάδες άνδρες συνδέει τον διαβήτη τύπου ΙΙ με τη στυτική δυσλειτουργία. Υπό τα δεδομένα αυτά, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ειδικότερα, επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και  Εξετερ που συνεργάστηκαν, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 220.000 άνδρες, από τους οποίους οι 6.000 είχαν στυτική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιώντας γενετική ανάλυση αιχμής, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν τα απαραίτητα «κλειδιά» ώστε να ξεκλειδώσουν τις συσχετίσεις μεταξύ διαβήτη και παραγόντων όπως το σωματικό βάρος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Human Genetics», η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης για τον διαβήτη τύπου ΙΙ συνδέεται με τη στυτική δυσλειτουργία, παρέχοντας στοιχεία ότι ο διαβήτης μπορεί να αποτελεί αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην ερωτική τους ζωή.

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολύ λίγες κλινικές μελέτες για τον διαβήτη έχουν αναφέρει στυτική δυσλειτουργία ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου ελέγχου της γλυκόζης. Αυτό περιορίζει τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν, σχετικά με το κατά πόσον η θεραπεία του διαβήτη είναι πιθανό να επηρεάζει τη στυτική ικανότητα.

«Η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει τουλάχιστον έναν στους πέντε άνδρες άνω των 60 ετών, αλλά μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την αιτία της. Η εργασία μας επαναλαμβάνει τα πρόσφατα ευρήματα ότι η αιτία μπορεί να είναι γενετική και προχωρά περαιτέρω» δηλώνει η δρ Anna Murray, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Εξετερ, μία εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έρχονται να προστεθούν σε πρόσφατα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η στυτική δυσλειτουργία έχει γενετική αιτία, αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής να μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου.