Ηταν ιδιαίτερα και διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα για τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν μόνον το εορταστικό κλίμα που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου την παραμονή. Ούτε απλώς και μόνον τα παιδάκια που πέρασαν τις πόρτες του για να πουν τα κάλαντα και να κάτσουν για λίγο στις καρέκλες του πρωθυπουργικού γραφείου. Ηταν και αυτό το μικρό συμβάν που σημειώθηκε εν μέσω του εορταστικού mood και που οδήγησε τους πάντες στους λογικούς πολιτικούς συνειρμούς.

Τελικά, και για να μπω στο ψητό, ο (και διεθνής) όρος kolotoumba τον Τσίπρα κυνηγάει παντού.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, δεν πέρασαν μόνον παιδάκια με τρίγωνα τις πόρτες του Μαξίμου. Τις πέρασε κι ένας μάγος. Κι αυτός ήταν η πέτρα του «σκανδάλου». Ο ίδιος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να υποδυθεί για λίγο τον βοηθό του, προς τέρψη των μικρών παιδιών. Για την ακρίβεια, ο μάγος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να πει μαζί του τις απαραίτητες μαγικές λέξεις προκειμένου το μπλε πανί που έβαλε στην απόχη του να μετατραπεί σε τραπουλόχαρτο. «Αμπρα κατάμπρα, λούμπα τουλούμπα, κάνε μια τούμπα και μια κωλοτούμπα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας τα μαγικά λόγια – και το μαγικό πέτυχε. Οπως καταλαβαίνετε, το μυαλό όλων πήγε αλλού με την απαραίτητη δόση αμηχανίας. Μιλώ για το καλοκαίρι του 2015 που και ο Πρωθυπουργός έκανε τα δικά του μαγικά και από σκίσιμο των Μνημονίων υπέγραψε με πανηγυρισμούς ένα τρίτο Μνημόνιο. Πάντως τον μάγο μπορεί να τον ξαναχρειαστεί ο Πρωθυπουργός για τις ψήφους που θα επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, μου λένε με σχετική ανησυχία και κυβερνητικοί παράγοντες.

Απεξάρτηση

«Ελα να μάθεις στην Πλατεία Βάθης / Ελα να μάθεις, τι ζωή περνώ» έλεγε ο στίχος του Μιχάλη Μπουρμπούλη στο τραγούδι που είπε η Σωτηρία Μπέλλου. Δεν ξέρω αν τον ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως ο ίδιος επέλεξε την ταλαιπωρημένη πλατεία για να περάσει το βράδυ των Χριστουγέννων. Και είχε λόγο αφού το πέρασε με άτομα που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Βασικά τα είπε μαζί τους για ώρα σε ένα καφενείο της περιοχής του κέντρου των Αθηνών, ενώ είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον πως ορισμένοι εξ αυτών διηγήθηκαν όλη τους την περιπέτεια με τις ουσίες και την παραβατικότητα. Προφανώς η συζήτηση πήγε και στην πρόληψη, στον τρόπο και στις δυσκολίες επανένταξης των χρηστών στην αγορά εργασίας. Ο Κυριάκος δεσμεύτηκε για υποστήριξη των δομών απεξάρτησης – αν και όποτε κυβερνήσει. Αν αναρωτιέστε πάντως αν βγήκε είδηση, έχω να πω πως ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε θετικά για τη λειτουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης.

Τάσεις

Εν τω μεταξύ, δημοσκοπήσεις δεν γίνονται μόνον κεντρικά, αλλά έχουν ξεκινήσει και για περιφέρειες ή γεωγραφικές ενότητες της χώρας. Μια τέτοια έπεσε στα χέρια μου για το Μεσολόγγι και είναι της Rass – θα δει σήμερα τα φώτα της δημοσιότητας στην Αιτωλοακαρνανία. Τα ερωτήματα εδώ είναι τοπικού χαρακτήρα, λογικό, αλλά ο προσεκτικός παρατηρητής μπορεί να βγάλει πολλά συμπεράσματα από την ελληνική περιφέρεια. Μη σας κρατώ πάντως σε αγωνία. Κατ’ αρχάς, στην πρόθεση ψήφου των βουλευτικών εκλογών, στην περιοχή προηγείται η ΝΔ και ακολουθεί – 17 ποσοστιαίες μονάδες πίσω – ο ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτη τη Χρυσή Αυγή. Κατά δεύτερον, το 40,2% πιστεύει πως ο Νίκος Καραπάνος είναι το φαβορί για μια νέα θητεία στο τιμόνι του δήμου.

Κινήσεις

Κάτι ψήνεται στις πασοκογενείς απολήξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφοριοδότης μου με ενημέρωσε πως κορυφαίος υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, προφανώς πασοκογενής, ετοιμάζει λίστες με ονόματα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια πασοκογενή πολιτική κίνηση, που θα ρίξει γέφυρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το κάνει με τις ευλογίες άλλου κορυφαίου υπουργού (όχι πασοκογενούς, αλλά πούρου συριζαίου) και επίσης με βοήθειες γενικότερες στη χαρτογράφηση των πρόθυμων προσώπων και διαθέσεων. Το ερώτημα είναι πότε θα εμφανιστεί η εν λόγω κίνηση. Εγώ πάντως προβλέπω προεκλογικά. Γενικά οι ζυμώσεις καλά κρατούν.

Κόμμα Φτωχών

Κάνε ένα κόμμα, μπορείς. Δεν ξέρω αν οι καιροί το ευνοούν, πάντως οι τολμηροί παίρνουν πρωτοβουλίες. Οπως ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης που ίδρυσε το Κίνημα Φτωχών Ελλάδας και ναι, όχι, δεν τρολάρει. Να θυμίσω πως ο Παύλος είχε εκλεγεί βουλευτής με τους ΑΝΕΛ στις πρώτες εκλογές του 2012 αλλά όχι στις επαναληπτικές. Πάντως για να μη σας μένουν ερωτήματα, δεν πολυσυμπαθεί πια το πρώην κόμμα του.

Ρεύμα

Ξέρετε πως έχω μανία με τις λεπτομέρειες. Εκεί κρύβεται ο διάβολος, λένε. Είδα λοιπόν μια θερμή δήλωση της Αγλαΐας Κυρίτση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Θυμίζω πως η περιφερειακή σύμβουλος στο Βόρειο Αιγαίο, το καλοκαίρι του 2015, αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κράτησε ανοικτούς διαύλους με τη Λαϊκή Ενότητα αλλά και με την Πλεύση Ελευθερίας. Η επωδός της στη δήλωση πάντως δεν αφήνει χώρο για παρερμηνείες. «Σ’ αυτόν λοιπόν τον αγώνα δηλώνω – και πρέπει όλοι να δηλώσουμε – δυναμικό “παρών”». Προσθέστε εδώ πως και ο πρώην υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Μηλιός, και σήμερα πρόεδρος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έχει προσεγγίσει εσχάτως το ΚΚΕ. Αλλά και οι Θάνος Μικρούτσικος και Γιώργος Κιμούλης. Λέτε να έχουμε ρεύμα προς τον Περισσό;

Τραπέζια

Κλασικά το μπαρ Low Profile στη Στοά Μπολάνη αποτελεί στέκι του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και πολλών άλλων κυβερνητικών – κυρίως των 53. Παραμονή Χριστουγέννων, δε, εθιμοτυπικά το μπαρ κάνει λαϊκό γλέντι από το μεσημέρι. Οπως και φέτος. Εδώ εθεάθησαν ο υπουργός Οικονομικών αλλά και η Αννέτα Καββαδία με μεγάλη παρέα. Ο Νίκος Ξυδάκης ήταν σε άλλο τραπέζι. Δεν ξέρω αν κουβέντιασαν τις εκδοχές για τον εκλογικό χρόνο – εννοώ το πότε θα στηθούν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές. Το κλίμα πάντως ήταν χαλαρό, όπως μου μετέφεραν οι πράκτορές μου, έστω κι αν τα φίδια ζώνουν τους κυβερνητικούς με τη στάση του Καμμένου.