Το ψύχος που επικρατεί αυτές τις μέρες, μοιάζει πολιτικά να επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι ο λόγος από την παραμονή των Χριστουγέννων για άλλη μία φορά είναι προφανής και λέγεται Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έριξε εξάλλου νέο λάδι στη φωτιά της εύθραυστης συγκυβέρνησης και μάλιστα σε μια μη ευνοϊκή συγκυρία για τον Αλέξη Τσίπρα, σπάζοντας εκ νέου και την άτυπη συμφωνία με τον Πρωθυπουργό για απεγκλωβισμό της κυβερνητικής συνεργασίας από το Σκοπιανό μέχρι να φτάσει στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή τη φορά ο Καμμένος απασφάλισε από την Κύπρο. Από τη μία με τους υψηλούς τόνους που κράτησε σε σχέση με την γείτονα Τουρκία: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική, εμείς δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, κάνουμε τα πάντα για να έχουμε την ειρήνη, αλλά στέλνουμε και ένα μήνυμα απόλυτα σαφές προς τους πάντες: όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο, θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε. Αυτό δεν είναι απειλή προς κανέναν, δεν είναι λεονταρισμός, είναι η άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, του δικαίου», είπε σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Επισημαίνεται πως η γενική στρατηγική Τσίπρα δεν θέλει λεονταρισμούς με τους Τούρκους, ειδικά σε μια ρευστή γεωπολιτική συγκυρία και σε μια φάση που επαναπροσδιορίζονται οι σχέσεις Ερντογάν και Τραμπ. Δεν είναι όμως μόνον αυτό που επιτείνει την επισφάλεια της κυβερνητικής συγκατοίκησης. Το βαθύτερο ρήγμα προέρχεται από αλλού, κι ενώ οι πληροφορίες μιλούσαν καιρό τώρα πως θα υπήρχε εκεχειρία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου για το θέμα και δεν θα μιλούσε ο δεύτερος για αυτό. Ο λόγος για το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο απολογισμός που έκανε ο Πάνος Καμένος ενώπιον της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο πάλι παραμονή Χριστουγέννων, για πολλούς αντικατόπτριζε το επερχόμενο διαζύγιο.

Κλίμα ανησυχίας. Η υπενθύμιση από τον ίδιο πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία και πως θα αποχωρήσει από το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, όπως και το κόμμα του από τη συγκυβέρνηση, διαμορφώνει κλίμα ανησυχίας στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό. «Εκανα αυτόν τον μικρό απολογισμό, γιατί μπορεί να είναι η τελευταία φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο με την ιδιότητα του υπουργού. Εάν το εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας έρθει στη Βουλή με τη συμφωνία των Πρεσπών, εγώ έχω υποχρέωση να αποχωρήσω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Καμμένος σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά και ξαναμετρά τις ψήφους για την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή. Εχει μεγάλη σημασία πως η μέχρι τώρα βεβαιότητα για την υπερψήφιση, ρευστοποιήθηκε εσχάτως με τη μεταγραφή Χάρη Θεοχάρη στη ΝΔ, αλλά και με τη στροφή του Ποταμιού, που δεν θέλει με τίποτε να βάλει πλάτη στη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία.

Ο εκλογικός χρόνος. Η νέα εξίσωση που προκύπτει και βέβαια η τορπίλη Καμμένου, αναδιατάσσει τον εκλογικό χρόνο και σύμφωνα με μια ανάγνωση, αφαιρεί τα όπλα του Αλέξη Τσίπρα για κάλπες όσο πιο μακριά – τον Οκτώβριο ήταν μέχρι τώρα το σενάριο που προέκριναν αρκετοί σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Μια συμφωνία που θα εκπέσει, μια κυβερνητική πλειοψηφία που θα κρέμεται από μια κλωστή (είναι σχεδόν βέβαιο πως με μη επικυρωμένη συμφωνία η κυβέρνηση χάνει μεγάλο μέρος της πολιτικής της νομιμοποίησης), φτιάχνουν ένα νέο ναρκοπέδιο για τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν αποτρεπτικό για κάλπες στον μακρύ ορίζοντα. Σε περίπτωση δε που δεν θα βρεθούν οι 151, ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναπροσδιορίσει το αφήγημα Αριστεράς – Δεξιάς και θα επιχειρήσει κατά μέτωπο επίθεση στη ΝΔ και όσους «θα παίξουν το παιχνίδι» της.

Υπό αυτή την έννοια το Μέγαρο Μαξίμου θα μπετονάρει με αυτόν τον τρόπο την δική του δεξαμενή, περιγράφοντας με οξύτητα την νέα «δεξιά» σύμπλευση ΝΔ- Καμμένου. Καθόλου τυχαία δεν απαντήθηκαν οι ρουκέτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, από τον Πρωθυπουργό ή το Μαξίμου – ούτε καν με διαρροές κι ενώ και το εσωτερικό του κόμματος βράζει με τη στάση του συγκυβερνήτη. Και παρ’ όλο που ο τελευταίος κάνει τις κάλπες να έρχονται πιο κοντά. Εξάλλου, αν σε κάτι συμφωνούσαν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πως υπήρχε χρόνος για το δικό τους αποτύπωμα στην κοινωνική και εν γένει πολιτική, έστω και μέχρι τον Μάιο – τότε ήταν το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο για εθνικές κάλπες.

Ο αστάθμητος παράγων Καμμένος βάζει σε περιπέτειες την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία επίσης δεν εκταμιεύει μέχρι στιγμής τις παροχές των προηγούμενων ημερών, ενώ σε μείζονες επικράτειες της χώρας δεν έχει καταφέρει – βάσει δημοσκοπήσεων – να αναστρέψει το κλίμα.