Επιμένει σε προκλητικούς τόνους η Τουρκία, αφού ακόμη και ανήμερα τα Χριστούγεννα – και έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα τεσσάρων ημερών – συνέχισε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο με τέσσερα μαχητικά F-16 να πραγματοποιούν υπερπτήσεις σε Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρω. Αλλά και χθες σημειώθηκαν 36 παραβιάσεις στο Αιγαίο από 3 ζεύγη τουρκικών F-16 και 2 κατασκοπευτικά CN-235.

Οι προχθεσινές υπερπτήσεις μπορεί να έγιναν σε πολύ μεγάλο ύψος, στα 27.000 πόδια στο Καστελλόριζο και τη Στρογγύλη στις 15.04 και τρία λεπτά αργότερα στα 28.000 πόδια στη Ρω, εντούτοις είναι ενδεικτικές της τακτικής που ακολουθεί η Αγκυρα.

Και αυτή τη φορά η Τουρκία επιλέγει να απαντήσει άμεσα με παραβιάσεις και υπερπτήσεις έπειτα από εμπρηστικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά. Είχαν προηγηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων οι νέοι λεονταρισμοί του Πάνου Καμμένου κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο και την ΕΛΔΥΚ. Απείλησε και πάλι την Τουρκία πως «όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, την εδαφική μας ακεραιότητα και το διεθνές δίκαιο θα τον τσακίσουμε, θα τον συντρίψουμε». Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας δείχνει πάντως ότι η Αγκυρα επιχειρεί να παγιώσει το «γκριζάρισμα» του Καστελλόριζου, αφού οι 8 από τις 17 υπερπτήσεις στις οποίες προχώρησαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μέσα σε μία εβδομάδα έγιναν στο Καστελλόριζο ή σε νησιά του συμπλέγματός του (σε Ρω και Στρογγύλη).

Με τις χριστουγεννιάτικες υπερπτήσεις η Τουρκία ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως αγνοεί προκλητικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχει συνυπογράψει με την Ελλάδα – με τη συμφωνία Γιλμάζ – Παπούλια του 1988 και τη δέσμευση για αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των κυριότερων θρησκευτικών και εθνικών εορτών των δύο χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και το περασμένο Πάσχα τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει δύο φορές πάνω από τη νησίδα Παναγιά Οινουσσών.

Χτύπησαν και τούρκοι χάκερ

Στο παιχνίδι των προκλήσεων μπήκαν χθες και τούρκοι χάκερ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι παραβίασαν το ηλεκτρονικό σύστημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και έριξαν την ιστοσελίδα του.

Από το ΥΠΕΞ διέψευδαν τους ισχυρισμούς, που προβλήθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ, αναφέροντας ότι παραβιάστηκε μόνο το προσωπικό email στελέχους του υπουργείου και προωθήθηκαν μέσω αυτού ορισμένα μηνύματα, χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στο ηλεκτρονικό δίκτυο του ΥΠΕΞ.

Και άλλο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

Η Τουρκία, εξάλλου, ετοιμάζεται να στείλει στη Μεσόγειο και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε, όπως προανήγγειλε επίσης χριστουγεννιάτικα με δηλώσεις του ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως ανέφερε, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το δεύτερο γεωτρύπανο να χρησιμοποιηθεί για εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μαύρη θάλασσα, αλλά τελικά θα σταλεί και αυτό στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις προκειμένου «να μη δημιουργηθεί χάος και σύγχυση στη συγκεκριμένη περιοχή».

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία έχει μείνει πίσω στις ενεργειακές δραστηριότητες και επιχειρεί με κάθε τρόπο – ακόμη και με προκλήσεις – να δηλώσει παρούσα ανατρέποντας τον αρχικό προγραμματισμό της. Το δεύτερο γεωτρύπανο, είπε ο Τσαβούσογλου, «θα βρίσκεται στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο».

Ο προγραμματισμός της Τουρκίας είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσαβούσογλου, να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε περιοχές της δικής της ΑΟΖ, τις οποίες έχει καταχωρίσει στα Ηνωμένα Εθνη. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει προκληθεί και από τους Τουρκοκυπρίους για να κάνει γεωτρήσεις στα βόρεια και ανατολικά της Κύπρου, σε περιοχή που συναντάει την ΑΟΖ της Τουρκίας.

Φαίνεται πάντως ότι η Αγκυρα αποφεύγει να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και την αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε μεν πως ένα μέρος της τουρκικής ΑΟΖ συμπίπτει με τα οικόπεδα τα οποία «έχει καθορίσει ως δικά της η Νότια Κύπρος», αλλά πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 10, όπου γίνεται η γεώτρηση, δεν υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα».