Οταν ένας άνθρωπος που έχει φάει με το κουτάλι τους πάγκους τού (κολεγιακού και όχι μόνο) μπάσκετ για πάνω από 40 χρόνια λέει με τέτοιον τρόπο στις δηλώσεις του ότι έχει κίνητρο να μάθει νέα πράγματα στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, αυτό είναι από μόνο του το μεγάλο του όπλο.

Ο θρύλος του κολεγιακού μπάσκετ (ο μόνος με τρεις παρουσίες – με διαφορετικό μάλιστα κολέγιο – σε φάιναλ φορ, εκ των οποίων έχει κατακτήσει τα δύο με Κεντάκι και Λούιβιλ), ο Ρικ Πιτίνο, όχι μόνο είναι από χθες στην Αθήνα αλλά έκανε ήδη και την πρώτη του προπόνηση!

Αλλωστε, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν περίμενε να πει κάτι παραπάνω από κοντά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο πριν υπογράψει και όπως τόνισε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο: «Εχω ήδη υπογράψει το συμβόλαιό μου και με περιμένει η πρώτη προπόνηση στις 17.00».

Πρόκληση

Στα μάτια του 66χρονου τεχνικού είναι φανερή η ανυπομονησία για αυτή τη νέα πρόκληση στην καριέρα του, την οποία σαφώς θέλει να συνεχίσει – μελλοντικά – στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και η πορεία που θα κάνει με τον Παναθηναϊκό είναι ένα κορυφαίο στοίχημα. Τόσο μεγάλο και γι’ αυτόν, που δεν δίστασε για πρώτη φορά στην πολύχρονη και πλούσια καριέρα του να αναλάβει ομάδα μεσούσης της σεζόν!

«Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι εδώ. Είναι η πρώτη χρονιά στα 41 χρόνια της προπονητής μου καριέρας, είτε ως επαγγελματίας, είτε σε κολεγιακό επίπεδο, που αναλαμβάνω μια ομάδα στα μέσα της σεζόν», είπε μεταξύ άλλων ο Ρικ Πιτίνο, που αφίχθη λίγο μετά τις 13.00 στην ελληνική πρωτεύουσα (μέσω Ζυρίχης) και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου φορώντας ένα πελώριο κασκόλ της νέας του ομάδας.

«Το κίνητρό μου είναι πως όταν προπονείς σε κάθε επίπεδο μαθαίνεις πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά. Είναι καλό ότι έχω να μάθω πολλά καινούργια πράγματα παρότι προπονώ 41 χρόνια. Είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα. Εχουμε ένα αρνητικό ρεκόρ και αυτό θα προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε», είπε με νόημα ο αμερικανός τεχνικός, που πέρα από συστήματα, τεχνικές, ομιλίες και όλα αυτά που συνηθίζουν οι προπονητές, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που μπορεί – τελικά – να μετρήσει περισσότερο από όλα τα προηγούμενα.

Αλλαγή ψυχολογίας

Εχει την ικανότητα να εμπνέει τους παίκτες του και αυτή τη στιγμή η ομάδα του Παναθηναϊκού εκτός από διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ, περισσότερο χρειάζεται αλλαγή ψυχολογίας προς το καλύτερο.

Ο Ρικ Πιτίνο το έχει αυτό και εκεί ποντάρει και ο ισχυρός άνδρας των Πρασίνων, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για να αλλάξει την κατάσταση και να ξαναβάλει την ομάδα σε ρότα πρόκρισης αρχικά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και μετά – γιατί όχι – και στο φάιναλ φορ.

Το βέβαιο είναι πως με την προηγούμενη κατάσταση και με δύο παιχνίδια-βουνό να ακολουθούν, με ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός αύριο το βράδυ και με Ολυμπιακό στο ΣΕΦ την ερχόμενη Παρασκευή, το Πράσινο τρένο ήταν πολύ κοντά στον ολικό εκτροχιασμό από την οκτάδα.

Ο Ρικ Πιτίνο, όπως είπε, έχει δει ήδη κάποια παιχνίδια της νέας του ομάδας, αλλά θέλει πρώτα να γνωρίσει και από κοντά τους παίκτες του για να βγάλει πιο ασφαλή συμπεράσματα.

«Είδα τέσσερα παιχνίδια. Διέκρινα ότι στο σουτ έχουμε μια αδυναμία. Ελπίζω να βάλουμε κάποια διαφορετικά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να βελτιωθούν και σε αυτόν τον τομέα» τόνισε για τη νέα του ομάδα, ενώ είναι έτοιμος να ζήσει για πρώτη φορά τη μεγάλη διαφορά την οποία και αποκάλυψε: «Ημουν προπονητής στην Εθνική του Πουέρτο Ρίκο, στους Νιου Γιορκ Νικς και τους Σέλτικ στο ΝΒΑ και φυσικά χρόνια στο κολεγιακό. Η μεγάλη διαφορά είναι πως στην Ευρωλίγκα επιτρέπεται περισσότερο η επαφή. Στο NBA αλλάζουν όλους τους κανόνες, σε κάθε επαφή σφυρίζουν, ενώ στην Ευρώπη όχι. Υπάρχουν αρκετές ταλαντούχες ομάδες όπως η Ρεάλ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας».

Πίεση σε όλο το γήπεδο

Η μεγάλη αγάπη του είναι η πίεση σε όλο το γήπεδο με σύνθετες άμυνες, και όταν ρωτήθηκε εάν θα δούμε άμεσα κάτι τέτοιο ήταν εξίσου ειλικρινής: «Θα βάλουμε αυτό το στοιχείο στο παιχνίδι μας, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Να δουλέψω λίγο σήμερα, λίγο αύριο και θα δούμε τι θα γίνει, χρειάζομαι κάποιο χρόνο. Το πιο σημαντικό είναι να φτάσουμε την ομάδα σε ένα επίπεδο που να μπορεί να κερδίσει. Αυτό όμως δεν γίνεται μέσα σε μια νύχτα. Χρειάζεται να γνωρίσω τους παίκτες μου, τις αδυναμίες τους, αλλά και τις δυνατότητές τους. Στην επίθεση δεν μπορώ να αλλάξω πολλά άμεσα, αλλά θα βάλουμε περισσότερα πράγματα στο αμυντικό μας παιχνίδι».

Αλλωστε, πριν κάνει καλά καλά μια-δυο προπονήσεις, έρχεται ο αυριανός αγώνας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

«Πρώτα πρέπει να οριοθετήσουμε τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Εχουμε άλλωστε παιχνίδι σε 48 ώρες και δεν μπορείς να βάλεις πολλά επιπλέον πράγματα στην επίθεση σε σχέση με ό,τι έχει τώρα η ομάδα, όπως άλλωστε και στην άμυνα».