Η Λίβερπουλ ανοίγει ακριβά χριστουγεννιάτικα δώρα ενώπιον των Πολιτών, που ζουν έναν εφιάλτη τον Δεκέμβριο.

Οι Κόκκινοι συνέτριψαν με 4-0 τη Νιούκαστλ και αύξησαν στους έξι βαθμούς τη διαφορά από τη δεύτερη πλέον Τότεναμ (5-0 την Μπόρνμουθ) και στους 7 από την κάτοχο του τίτλου Μάντσεστερ Σίτι, η οποία υποχρεώθηκε σε δεύτερη συνεχόμενη ήττα, αυτήν τη φορά από τη Λέστερ με 2-1 και υποχώρησε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

«Δεν είχαμε ιδέα για το αποτέλεσμα της Μάντσεστερ Σίτι παρά μόνο μετά το τέλος του αγώνα. Παίζουμε με τη Σίτι σύντομα. Αν ήμουν στη θέση τους θα σκεφτόμουν πως είναι τέσσερις οι βαθμοί γιατί θα τους αντιμετωπίσουμε».

Ο Γιούργκεν Κλοπ, που έφτασε χθες τις 100 νίκες στον πάγκο της Λίβερπουλ (έφτασε πιο γρήγορα από τους θρύλους Μπιλ Σάνκλι και Μπομπ Πέισλι), γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία με το γλίστρημα του Στίβεν Τζέραρντ στην 36η αγωνιστική της σεζόν 2013-2014, ενώ οι δημοσιογράφοι του θυμίζουν συνέχεια πως μόνο η Λίβερπουλ την τελευταία δεκαετία ήταν πρωταθλήτρια χειμώνα αλλά δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο.

Πριν από τα χθεσινά παιχνίδια ο Γερμανός, σε αυστηρό τόνο, πρότεινε στους οπαδούς της ομάδας του που ζητούν εγγυήσεις για την κατάκτηση του τίτλου να ασχοληθούν με άλλο άθλημα. Στους υπόλοιπους πρότεινε να απολαύσουν το συναρπαστικό ταξίδι.

Πρώτος γύρος χωρίς ήττα

Το +6 από τη δεύτερη Τότεναμ λέει πολλά, αλλά συνάμα λίγα. Το Σάββατο η Λίβερπουλ υποδέχεται την Αρσεναλ και στις 3 Ιανουαρίου πηγαίνει στο Μάντσεστερ για την τιτανομαχία με τη Σίτι.

«Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μας είναι η απόδοση και να διατηρηθούμε σ’ αυτό το επίπεδο. Η Τότεναμ πετάει – είχε δύσκολο καλοκαίρι αλλά τώρα πηγαίνει εξαιρετικά. Οσον αφορά εμάς, έχουμε δημιουργήσει μια βάση για το υπόλοιπο της σεζόν και αυτή η βάση μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν είναι προφανώς καλή», είπε μεταξύ άλλων ο Κλοπ.

Η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο αήττητη, έχοντας συγκεντρώσει 51 βαθμούς. Μόνο δύο ομάδες στο παρελθόν είχαν καταφέρει να σπάσουν αυτό το φράγμα έπειτα από 19 παιχνίδια. Η Τσέλσι τη σεζόν 2005-2006 και η Μάντσεστερ Σίτι πέρυσι. Και στις δύο περιπτώσεις οι ομάδες κατέκτησαν τον τίτλο.

Είναι επίσης μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία των Κόκκινων που παραμένουν αήττητοι στα 19 πρώτα παιχνίδια. Συνέβη ξανά τη σεζόν 1949-1950 και τερμάτισαν 8οι και τη σεζόν 1987-1988 όταν κατέκτησαν τον 17ο τίτλο τους.

Λόβρεν, Σαλάχ, Σακίρι και Φαμπίνιο ήταν οι σκόρερ της Λίβερπουλ στο Ανφιλντ, στο οποίο φυσικά στήθηκε πάρτι μετά την ήττα της Σίτι.

Η τελευταία γνώρισε για δεύτερη φορά, επί ημερών Γκουαρντιόλα, δύο σερί ήττες. Ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται μαύρος για τους Πολίτες καθώς υπέστησαν και τις τρεις ήττες από Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας και (χθες) τη Λέστερ. Για την τελευταία, να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη αγωνιστική νίκησε στο Στάμφορντ Μπριτζ την Τσέλσι.

Σύμφωνα με τον Γκουαρντιόλα οι παίκτες του δεν έχουν καλή ψυχολογία, ενώ παραδέχθηκε πως η Λίβερπουλ και η Τότεναμ είναι καλύτερες προς το παρόν.

Στο παιχνίδι της μετατόπισης του βάρους του φαβορί ο Ποτσετίνο το επιστρέφει στον Γκουαρντιόλα, αλλά και στον Κλοπ, δηλώνοντας πως Λίβερπουλ και Σίτι είναι οι βασικές διεκδικήτριες του τίτλου. Κι ας είναι η ομάδα του δεύτερη αυτή τη στιγμή.

Απόθεωση για Σόλσκιερ

«Το ποδόσφαιρο είναι απλό παιχνίδι» ήταν η ατάκα του Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Και το απέδειξε πολύ γρήγορα. Η Γιουνάιτεντ πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη, αυτή τη φορά επί της Χάντερσφιλντ με 3-1. Η είδηση όμως είναι πως ο παροπλισμένος από τον Μουρίνιο Πολ Πογκμπά πέτυχε τα δύο γκολ, ενώ στην προηγούμενη νίκη επί της Κάρντιφ με 5-1 είχε μοιράσει δύο ασίστ. Δικαίως ο Σόλσκιερ αποθεώθηκε από το κοινό του Ολντ Τράφορντ.

Τα χθεσινά αποτελέσματα: Φούλαμ – Γουλβς 1-1, Μπέρνλι – Εβερτον 1-5, Κρίσταλ Πάλας – Κάρντιφ 0-0, Λέστερ – Μάντσεστερ Σίτι 2-1, Λίβερπουλ – Νιούκαστλ 4-0, Μάντσεστερ Γ. – Χάντερσφιλντ 3-1, Τότεναμ – Μπόρνμουθ 5-0, Μπράιτον – Αρσεναλ 1-1.

Η βαθμολογία: Λίβερπουλ 51, Τότεναμ 45, Μάντσεστερ Σίτι 44.