«Η επιστροφή ενός ήρωα» είναι ο τίτλος που έχει δώσει η ίδια η Ευρωλίγκα στο αποψινό (19.15, Novasports 1) παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Τουρκία με την Νταρουσάφακα και φυσικά αναφέρεται στον Ντέιβιντ Μπλατ. Μια ομάδα την οποία ουσιαστικά τοποθέτησε στον ευρωπαϊκό χάρτη ο νυν τεχνικός των Ερυθρολεύκων στα δύο χρόνια παραμονής του στο τιμόνι της.

Τότε που την οδήγησε αρχικά στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας (με μεγάλες νίκες στον όμιλο επί ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ, Παναθηναϊκό και Μακάμπι μεταξύ άλλων, αλλά και με διπλή νίκη μέσα – έξω επί της μετέπειτα πρωταθλήτριας Ευρώπης Φενέρμπαχτσε) την πρώτη σεζόν, όπου αποκλείστηκε τελικά από τη Ρεάλ παρά το γεγονός ότι είχε κάνει μπρέικ στη Μαδρίτη.

Πέρυσι στο Eurocup έκανε μόλις τρεις ήττες σε όλη τη σεζόν και την οδήγησε στην κατάκτηση του τίτλου, που την έφερε και πάλι στην Ευρωλίγκα, ενώ ανέδειξε και πολλούς παίκτες γηγενείς και μη.

«Είναι ωραίο που επιστρέφω στο παλιό μου σπίτι, αλλά είμαι χαρούμενος στο νέο μου σπίτι, στον Ολυμπιακό. Τα δύο χρόνια που ήμουν στην Κωνσταντινούπολη με την Νταρουσάφακα ήταν πολύ ξεχωριστά. Είχαμε κάνει σπουδαία χρονιά στην Ευρωλίγκα, στην πρώτη μου χρονιά μπήκαμε στα πλέι οφ για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας και την επόμενη κερδίσαμε το Eurocup. Είναι υπέροχες αναμνήσεις, όχι μόνο για εμένα, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια. Πάμε να δώσουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και αυτό είναι το σημαντικό, όμως θα χαρώ που θα δω πολλούς φίλους μου» τόνισε χαρακτηριστικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού, που δύο πράγματα έχει επισημάνει (πάνω από μία φορά το τελευταίο τριήμερο) στους παίκτες του.

«Μην κοιτάτε πίσω»

«Να μη δώσουν την παραμικρή σημασία στη μόλις μία νίκη που έχει η αποψινή αντίπαλός μας και να μην κοιτάνε πίσω, γιατί αν κοιτάξεις πίσω θα χάσεις κάτι που βρίσκεται μπροστά σου» είπε ο Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος κατά τη θητεία του στην πρώην ομάδα του εκτόξευσε τη μετοχή του Μπραντ Ουοναμέικερ (την εξαργύρωσε ο παίκτης με μεγάλο συμβόλαιο στη Φενέρ), ανακάλυψε τον Ουίλ Κλάιμπερν από τα βάθη του Ισραήλ και τον απογείωσε επίσης (με μεγάλο συμβόλαιο στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας), έφτιαξε τα… οικονομικά και του Αντριέν Μοερμάν που συνέχισε μετά σε Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές, όπως και με τους περισσότερους παίκτες που είχε.

Είναι δεδομένο ότι θα αποθεωθεί απόψε, αλλά αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μην προστεθεί η νέα του ομάδα στη μικρή λίστα των «θυμάτων» της τουρκικής ομάδας. Στην οποία για την ακρίβεια υπάρχει μόνο η Μπούντουτσνοστ ώς τώρα, αν και είχε βγάλει το… λάδι σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας (75-79 εκτός έδρας), Εφές (88-93 εντός), πρόσφατα στη Χίμκι (84-85 στο φινάλε εκτός), Αρμάνι (92-98 εντός), Μακάμπι (71-73 εντός) και Ζαλγκίρις (71-75 στο τέλος, εντός).