Σε μεγάλο φιάσκο φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, με τον ίδιο τον πρόεδρο της εταιρείας να μην κρύβει την ανησυχία του ακόμη και για τη μη υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις παραμονές των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Μανόλη Παναγιωτάκη και συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ όπου και συζητήθηκε το θέμα της αποεπένδυσης από τη λιγνιτική παραγωγή.

Οπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», ο επικεφαλής της εταιρείας σημείωσε στη διάρκεια των συζητήσεων ότι «το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία».

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που, όπως αναφέρουν πηγές, η τελική φάση του διαγωνισμού με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι πολύ πιθανό σιωπηρά να πάει πολύ πιο πέρα από τις 7 Ιανουαρίου. Η καταληκτική προθεσμία φέρεται ότι μετακινείται για τέταρτη φορά και μάλιστα για τις 25 Ιανουαρίου.

Η νέα μετάθεση γίνεται καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές, λέγεται ότι ζήτησαν να ολοκληρωθεί πρώτα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και των μετακινήσεων προσωπικού από τις πωλούμενες μονάδες. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε ύστερα από αιτήματα επενδυτών να τρέξει τα προαναφερόμενα πακέτα αναδιάρθρωσης του προσωπικού σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας των σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ. Οι αιτήσεις για την εθελουσία θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες επενδυτές έχουν ζητήσει τη μείωση του προσωπικού από τα 1.248 στα 600 άτομα προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία.

Οι πωλούμενοι σταθμοί, σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των επενδυτών, μπαίνουν μέσα περί τα 60 με 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Είναι ζημιογόνοι και παράλληλα το αρνητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον εις βάρος του άνθρακα δεν δημιουργεί ευνοϊκές επενδυτικές συνθήκες. Ουσιαστικά η κίνηση της κυβέρνησης να ακυρώσει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε ετοιμαστεί το 2014 έκαψε και τη χρυσή ευκαιρία για την άντληση εσόδων ικανών για τη συνέχιση της υγιούς λειτουργίας της εταιρείας.

Εξάλλου, η ΔΕΗ με χθεσινή της ανακοίνωση για το θέμα της διακοπής ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, λόγω χρεών, κάνει γνωστό ότι διαπίστωσε ασυνήθιστα υψηλές καταναλώσεις ρεύματος παρά τη διακοπή της παραγωγής χάλυβα από το 2015. Η δημόσια εταιρεία σημειώνει ότι έχει προβεί ήδη στις δέουσες νομικές ενέργειες καθώς το τιμολόγιο που έδινε στη βιομηχανία ήταν προνομιακό για την παραγωγή χάλυβα. Αποδίδει δε τις υψηλές καταναλώσεις στην παραγωγή άλλων προϊόντων…