Στα μέσα Νοεμβρίου, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι από τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις καμία δεν είχε εγκαίρως υλοποιηθεί. Δόθηκε τότε πίστωση χρόνου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και το ραντεβού ανανεώθηκε για το τέλος Ιανουαρίου, όταν θα γίνει ο δεύτερος διαγνωστικός έλεγχος από τους δανειστές. Στις 21 Ιανουαρίου οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων, αλλά οι Βρυξέλλες έχουν λάβει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως έως το τέλος Ιανουαρίου οι φάκελοι θα έχουν κλείσει. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Eurogroup του Μαρτίου να μπλοκάρει την εκταμίευση της πρώτης δόσης κερδών ελληνικών ομολόγων προς την Αθήνα ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου.
Οι σημαντικότερες εκκρεμότητες αφορούν τον ρυθμό αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου (2,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο) και τις διαρκείς αναβολές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Χθες έγινε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές πηγαίνει προς το τέλος Ιανουαρίου με αμφίβολα αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα τα νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ήρθαν να αναδείξουν για μία ακόμα φορά τη στάση πληρωμών του ελληνικού Δημοσίου, η οποία τροφοδοτεί υπερπλεονάσματα (7,6 δισ. ευρώ στο εντεκάμηνο) αλλά αφήνει χωρίς καύσιμο επενδύσεων (-1,550 δισ. ευρώ οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) την ελληνική οικονομία, με τις πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού να έχουν μπει επίσης στην πρέσα (1,245 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο).
Προς το παρόν η κυβέρνηση μοιράζει υπερπλεονάσματα. Σύντομα θα αναζητήσει νέες συμβιβαστικές λύσεις με τους δανειστές εάν δεν θέλει να τροφοδοτήσει νέο κύκλο έντασης, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο «μέλιτος».
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (σήμερα αναμένεται κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα) και το καθεστώς ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν το κυρίως βάρος των προσφυγικών ροών, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο προειδοποίησε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ηδη όμως διακινούνται σενάρια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή κοντά στα 50 ευρώ, τυχόν επιβεβαίωση των οποίων είναι άγνωστο πως θα γίνει δεκτή από τους δανειστές. Τον Φεβρουάριο, άλλωστε, αναμένεται να λύσει τη σιωπή του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκπονώντας τη δική του πρώτη (συνοδευτική) έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Μέχρι τώρα, τα χαρτιά των εντυπώσεων μοίραζε μόνο η Κομισιόν.
Ο ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. Στο θέμα του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προανήγγειλε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση της έκπτωσης 30% στους συντελεστές ΦΠΑ σε Χίο, Σάμο, Κω, Λέσβο και Λέρο, αλλά οι δανειστές περιμένουν την κατάργηση της έκπτωσης στις 31 Δεκεμβρίου.
Στο μέτωπο των διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας, η σιωπηρή αποδοχή της ολιγόμηνης παράτασης των ορίων προστασίας του νόμου Κατσέλη δεν σημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα νέα όρια θα είναι ανέφελες. Οι δανειστές φέρονται να ζητούν δραστική συρρίκνωση του ανώτατου ορίου προστασίας από τα 280.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας σήμερα στα 100.000 ευρώ, όταν η κυβέρνηση επεδίωκε προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ. Το πρόγραμμα «Εστία», με την κρατική επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, ενδέχεται να δώσει τη συμβιβαστική λύση.