Μεγάλη ανησυχία εκφράζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για τη «στόχευση» αλλά και την κατάληξη της αρπαγής του 51χρονου ιδιοκτήτη εταιρείας τροφοδοσίας πλοίων με διάφορα είδη Νίκου Μ. το πρωί της Πέμπτης έξω από το σπίτι του στην Ακτή Θεμιστοκλέους. Οι «χειριστές» της υπόθεσης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στόχος των δραστών να είναι η απόσπαση χρημάτων από τον επιχειρηματία με βίαιο τρόπο, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις. Επιπλέον κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο και τον χρόνο που μπορεί να ζητήσουν λύτρα για την απελευθέρωσή του ή να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια. Σημειώνεται ότι η εν λόγω απαγωγή έρχεται σε μια περίοδο έξαρσης της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος με τουλάχιστον 15 συμβόλαια θανάτου τα τελευταία χρόνια, αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις από κυκλώματα εκβιαστών…
Ο 51χρονος έπεσε θύμα αρπαγής στις 8.30 το πρωί έξω από το σπίτι του σε πολυκατοικία της Ακτής Θεμιστοκλέους κι ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί σε ένα από τα δύο τζιπ που κατέχει. Οι τρεις τουλάχιστον δράστες τον επιβίβασαν σε αυτοκίνητο μάρκας Volkswagen μαύρου χρώματος κι εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνουν μαρτυρίες για τις κινήσεις και την εμφάνιση των δραστών που φέρεται να φορούσαν σκουρόχρωμα ρούχα, τα οποία παρέπεμπαν σε στολές των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας. Ο 51χρονος που είναι πατέρας τριών παιδιών είχε επιστρέψει από ολιγοήμερες διακοπές σε ξενοδοχείο στον Παρνασσό και φέρεται να κατευθυνόταν στο γραφείο της εταιρείας του στην οδό Ιππολύτου, κοντά στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Δεν φέρεται να λάμβανε κανένα μέτρο ασφαλείας, δεν είχε προσωπική φρουρά, ούτε άδεια οπλοφορίας.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση ερευνούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις τυχόν εκκρεμότητες ή αντιδικίες του 51χρονου. Ο επιχειρηματίας παλαιότερα ασχολούνταν με το εμπόριο τσιγάρων και είχε τέσσερα πλοία για τη μεταφορά τους. Επιπλέον μέχρι προ διετίας εμφανιζόταν ως συνιδιοκτήτης εργοστασίου τσιγάρων στο Ντουμπάι που συνδέθηκε με μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, η οποία αποκαλύφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2016 από πολυήμερη έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., τα τσιγάρα φορτώνονταν σε κοντέινερ που μετέφεραν καρέκλες και εν συνεχεία σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο που ήταν καλά φυλασσόμενη από άντρες και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης. Ακολούθως προωθούνταν με φορτηγά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τότε είχαν συλληφθεί συνολικά 29 άτομα, Ελληνες, ομογενείς από Γεωργία, Αρμενία και αλλοδαποί από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 800.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, με τους διαφυγόντες δασμούς να ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ. Κεντρικό πρόσωπο στο κύκλωμα είχε θεωρηθεί ένας 49χρονος επιχειρηματίας που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε οκτώ χρόνια φυλακή, ενώ η δίκη σε δεύτερο βαθμό στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε προσφάτως. Ο 51χρονος θύμα της αρπαγής στον Πειραιά δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα για τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων. Η δικαστική έρευνα στράφηκε τότε μόνο προς την πλευρά του 49χρονου, του οποίου η μητέρα συμμετείχε στο εταιρικό σχήμα του εργοστασίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο 51χρονος ακόμη το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν συμμέτοχος σε γνωστή αλυσίδα αρτοποιείων που είχε βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών για τυχόν διασύνδεσή της με κύκλωμα σωματεμπορίας. Ομως στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής της έρευνας υπήρξαν προσφάτως απαλλακτικές αποφάσεις. Ωστόσο οι αστυνομικοί συνυπολογίζουν ότι προ μερικών μηνών είχαν υπάρξει επιθέσεις με μικρούς εμπρηστικούς μηχανισμούς στη συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων. Επιπλέον στις 20 Δεκεμβρίου άγνωστοι πυρπόλησαν οχήματα και μοτοσικλέτες σε πιλοτή πολυκατοικίας στα Πατήσια, όπου διέμενε ένας εκ των συνεταίρων, στην ίδια επιχείρηση, του 51χρονου ομήρου, ο οποίος πρόσφατα είχε αθωωθεί για υπόθεση trafficking.
Ευρύς κύκλος γνωριμιών
Το 2012 είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης ένας συγγενής (με το ίδιο όνομα κι επώνυμο) του 51χρονου που ο ίδιος έχει αναφέρει ότι «υπήρξε εκ παραδρομής» χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 51χρονος είχε έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών ακόμη και με άτομα του ποινικού χώρου αλλά και με πρώην και νυν αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να έχει προσδιορισθεί κάτι επιλήψιμο. Οι ερευνητές της υπόθεσης εξετάζουν την εκδοχή πίσω από την αρπαγή του 51χρονου να κρύβονται έλληνες ή αλλοδαποί κακοποιοί που γνώριζαν τις δραστηριότητες και την καλή οικονομική κατάσταση του ομήρου ή προχώρησαν σε εκδικητική ενέργεια για άγνωστους λόγους.