Ο Αλέξης Τσίπρας είναι θεατρόφιλος και χθες το βράδυ με τη σύντροφό του Περιστέρα Μπαζιάνα παρακολούθησε από τις πρώτες θέσεις την εμβληματική πολιτική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, «Ξύπνα Βασίλη», που έχει ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη. Δεν ξέρω εάν παρακίνησε τον Πρωθυπουργό η πολιτική σύγκρουση των «δύο κόσμων» που διαδραματίζεται στον εκδοτικό οίκο Φαρλάκου ή τον μαγνήτισε ο ποιητής Φανφάρας. Γι΄αυτό θα δεχθώ ότι επέλεξε απλώς να δει μια πραγματικά sold out παράσταση…

«Αφρικανός» Τέρενς

«Καλώς τον Τέρενς τον Αφρικανό». Η ατάκα ακούστηκε στον 7ο όροφο της οδού Ακαδημίας, στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, με θέα την Ακρόπολη και υπό το βλέμμα και τα τεντωμένα αφτιά πολλών δημοσιογράφων – όχι μόνο διαπιστευμένων διπλωματικών συντακτών. Να πω πως η καθιερωμένη δεξίωση έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι, είχε πηγαδάκια, ατάκες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που θυμήθηκαν πως μόνο μία φορά δεν έγινε – επί ημερών Νίκου Κοτζιά. Για την ατάκα όμως: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε καλή διάθεση, προσφώνησε έτσι τον υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που κατέφτασε στην αίθουσα ολίγον κρυωμένος και γελαστός – ήπιε μόνο πορτοκαλάδα εξάλλου. Η ατάκα καθόλου τυχαία, αφού ο «σύντροφος» Κουίκ έχει «αλώσει» την Αφρική επισκεπτόμενος τον Απόδημο Ελληνισμό στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Μαύρης Ηπείρου. Πάντως να ξέρετε πως έχει στόχο όλο αυτό – εννοώ τα εξωτικά ταξίδια – αφού η χώρα μας διεκδικεί τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο 2025 – 2026.

Ανεπίδεκτος

Ανεπίδεκτος μαθήσεως ο Πάνος Καμμένος καθώς συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας. Χθες κατά την περιοδεία του στον Εβρο άφησε αιχμές για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Είπε δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε «κάποιους οι οποίοι χρησιμοποιώντας περίεργα κονδύλια, από περίεργες προελεύσεις, να κάνουν πολιτικές προσπαθώντας να περάσουν τις λογικές του φονταμενταλισμού και του μίσους σε μια περιοχή που ζούμε ειρηνικά οι Ελληνες, οι έλληνες Πομάκοι, οι έλληνες μουσουλμάνοι, η θρησκευτική μειονότητα των μουσουλμάνων…».

Βέβαια σχεδόν τα ίδια είχε πει και πέρυσι, ότι δηλαδή δεν πρέπει να δεχθούμε τη συνέχιση μιας τακτικής από την πλευρά της Τουρκίας, «η οποία επιβάλλεται από το τουρκικό προξενείο και θέλει να υποδαυλίζει στη Θράκη την εθνική συνοχή». Κατά τα άλλα μετά τις χριστουγεννιάτικες υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά, χθες είχαμε άλλες τέσσερις παραβιάσεις…

Νέο αίμα

Το ΚΚΕ τώρα ανακοίνωσε και επίσημα τους υποψήφιους περιφερειάρχες που στηρίζει – ως γνωστόν ο Περισσός είναι υπέρ της λογικής του χρίσματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αφού θεωρεί τη μάχη αυτή ενιαία πολιτική με τις υπόλοιπες. Στέκομαι στον νεότερο υποψήφιο που κατεβαίνει στη μάχη και είναι ο Θανάσης Χαστάς, ετών 32 – στέλεχος του Κόμματος, ενώ είχε κατέβει και για βουλευτής το 2015. Τώρα κατεβαίνει για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς κατάγεται από τον Πόρο Γρεβενών και διαμένει στην Κοζάνη. Από το 2014 δε είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών.

Ανησυχίες

Μέρες ελληνοτουρκικής έντασης και ο Βασίλης Λεβέντης ανήκει σε αυτούς που με συνέπεια παρακολουθούν τα εθνικά θέματα, ενώ μαθαίνω πως αυτές τις ημέρες εκφράζει την ανησυχία του στους συνομιλητές του για τη στάση του Ερντογάν. Μάλιστα κάνει μια ενδιαφέρουσα εκτίμηση για τους υψηλούς τόνους που κρατά ο Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος λέει πως απλώς το πράττει επειδή οι ΑΝΕΛ βρίσκονται σε πολιτική κρίση και άρα ψάχνουν αφήγημα.

Βέλη στην αριστερή όχθη

Δεν έγινε από όλους δεκτή με ενθουσιασμό η μετακίνηση της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα στο MέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Βολές εκτοξεύθηκαν από το μετερίζι της Λαϊκής Ενότητας. Λογικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος – βασική συνιστώσα της ΛΑΕ – δεν θέλουν ούτε να ακούν πολιτικά το όνομα του πρώην υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα τον κατηγορούν για «τουριστική μη διαπραγμάτευση» το εξάμηνο του 2015. Τώρα όμως με άρθρο στον ιστότοπο Iskra, που απηχεί θέσεις της ΛΑΕ, τα βέλη στράφηκαν κατά της Σακοράφα. «”Συμμαχεί”, είπε η Σακοράφα, με τον Βαρουφάκη για να αλλάξουν την Ευρώπη. Η ευρωζώνη του ευρωμάρκου όμως και η Γερμανογαλλική ΕΕ δεν αλλάζουν παρά μόνο αν ανατραπούν εκ βάθρων, στη βάση ριζοσπαστικών προοδευτικών προγραμμάτων. Γι’ αυτήν την ανατροπή όμως δεν ελέχθη τίποτα», σημειώνεται στο άρθρο. Γενικά μην περιμένετε, λέω εγώ, καμία ενότητα της Αριστεράς ενόψει εκλογών.

Προθέσεις

Επειδή μπαίνουμε σε εποχή όπου θα αρχίσουμε να μετρούμε ψήφους για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών, που οσονούπω έρχεται στη Βουλή, περνώ κι εγώ εξονυχιστικά τις δηλώσεις βουλευτών. Οπως αυτά που είπε ο Γιώργος Μαυρωτάς («24/7»), εκφράζοντας την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού πρώτα  «τσεκάρει» και τα κείμενα των τροπολογιών που θα περάσουν από τη Βουλή των Σκοπίων. Το σημειώνω επειδή Το Ποτάμι τείνει να γίνει ο άγνωστος παίκτης της ψηφοφορίας, παρότι εξαρχής ήταν θετικό για τη συμφωνία, χωρίς να τη συνδέει με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Για το τελευταίο πάντως ο Μαυρωτάς δεν μάσησε τα λόγια του και είπε πως Το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής αν έλθει από τη ΝΔ. Διαχώρισε έτσι εκ νέου τις Πρέσπες από την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.