Κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να πει με σιγουριά εάν η έκρηξη είχε προγραμματιστεί για τις 7.10 το πρωί (όπως έγινε), δηλαδή λίγα λεπτά προτού οι πρώτοι πιστοί αρχίσουν να περνούν το κατώφλι της εκκλησίας για τη θεία λειτουργία. Ούτε μπορεί κανείς να συμπεράνει με βεβαιότητα πόση ώρα παρέμενε το χαρτόκουτο – ωρολογιακός μηχανισμός πίσω από την κολόνα, σχεδόν μπροστά στην είσοδο του ναού του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι.

Το μόνο σίγουρο για τις αρμόδιες Αρχές είναι ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση σχετικά με την τοποθέτηση και ενεργοποίηση του (μικρής ισχύος) ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού, ώστε ο χώρος να εκκενωθεί έγκαιρα, άρα επρόκειτο για τυφλή επίθεση. Ως αποτέλεσμα εξάλλου τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφριά, ο νεωκόρος που αντιλήφθηκε την ύπαρξη του εκρηκτικού μηχανισμού και μάλιστα τον μετακίνησε προς την πλαϊνή είσοδο του ναού όπου και εξερράγη, και ο αστυνομικός του ΑΤ Εξαρχείων ο οποίος έσπευσε πρώτος στο σημείο.

Το χτύπημα στην εκκλησία επί της οδού Σκουφά – σε κεντρικό και καλά φυλασσόμενο σημείο της πρωτεύουσας – προκαλεί προβληματισμό σε αξιωματούχους της Αστυνομίας, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ζητήματα βίας και τρομοκρατίας, αλλά και ανησυχεί τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας που έκαναν λόγο για «επικίνδυνους δράστες οι οποίοι ήθελαν αίμα».

ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας «βλέπουν» ομάδα αντιεξουσιαστών οι οποίοι ενισχύουν σημαντικά τους εμπρηστικούς μηχανισμούς τους (μετατρέποντάς τους σε ωρολογιακούς) προκειμένου να εξελιχθούν σε νέα γένια τρομοκρατών με ισχυρά χτυπήματα. Ουσιαστικά ο χθεσινός «εξελιγμένος» εμπρηστικός μηχανισμός δεν αποκλείεται να ήταν μια πρόβα νέων τεχνικών από ομάδα η οποία αναβαθμίζει έντονα τη δράση της. Εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης για το χτύπημα, οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις για τις κινήσεις των δραστών ερευνώντας τις κάμερες ασφαλείας των γειτονικών καταστημάτων αλλά και τα υπολείμματα του μηχανισμού με συνδεσμολογία που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε χάρτινο κουτί παπουτσιών και αποτελούνταν από δύο πλαστικά μπουκάλια του μισού λίτρου γεμάτα κίτρινο υγρό (ενδεχομένως βενζίνη), τυλιγμένα με μικρή ποσότητα πυρίτιδας, καλώδια και ρολόι.

Ενα από τα αναπάντητα ερωτήματα αφορά το εάν η έκρηξη σημειώθηκε επειδή το κουτί μετακινήθηκε από τον νεωκόρο, πριν φθάσουν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις. Ειδικότερα ο μηχανισμός έσκασε τη στιγμή που βρισκόταν μπροστά του ο αστυνομικός ο οποίος ευτυχώς φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ωστόσο τραυματίστηκε (σε πρόσωπο, χέρια κ.λπ.) και διακομίστηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ο νεωκόρος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με επιπόλαια τραύματα.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Σοκαρισμένοι οι δύο εκ των τριών εφημερίων του ναού, μιλώντας στα «ΝΕΑ», εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για την επίθεση, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ενότητας στην κοινωνία. «Από τις 7.20 το πρωί συνηθίζουν να έρχονται στην εκκλησία οι πιστοί. Φανταστείτε να έσκαγε ο μηχανισμός εκείνη τη στιγμή. Τι θα γινόταν; Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα! Οτι συνέβη αυτές τις άγιες μέρες της αγάπης είναι οδυνηρό… Να ηρεμήσει η κοινωνία γιατί βρισκόμαστε σε άσχημους καιρούς, σε κοινωνική σύγχυση και ισοπέδωση των πάντων» λέει ο πατήρ Γεώργιος Τσελαλίδης και προσθέτει:

«Ως άνθρωποι λυπούμαστε και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για αυτή τη θλιβερή κατάσταση. Η εκκλησία την περίοδο της κρίσης στήριξε την κοινωνία. Και εμείς δεν βάζουμε κανέναν απέναντί μας. Ο νεωκόρος προσπάθησε για το καλύτερο, να σώσει τον κόσμο απομακρύνοντας το κουτί με κίνδυνο της δικής του ζωής. Ευτυχώς ο αστυνομικός φορούσε το αλεξίσφαιρο γιλέκο και δεν χτυπήθηκε στο στήθος και ο νεωκόρος έπαθε εγκαύματα στα χέρια αλλά τελικά επέστρεψε στο σπίτι του».

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος του ναού Παναγιώτης Καχρίλας τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση προέχουν οι ανθρωπινές ζωές». Οπως λέει, «δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυς, πήγα στον ναό αργότερα το πρωί γιατί θα έκανα τη λειτουργία για την εορτή του Αγίου Στεφάνου στις 7.30 το πρωί. Με ειδοποίησε ο νεωκόρος, λέγοντας “ελάτε γιατί έχουν τοποθετήσει βόμβα”. Δοξάζω τον Αγιο Διονύσιο που φύλαξε τον κόσμο και εμάς. Τουλάχιστον σώθηκαν άνθρωποι. Μας ενδιαφέρει πάντα η σωματική ακεραιότητα, κυρίως βέβαια του αστυνομικού που τραυματίστηκε».

Στην υποχρέωση της κυβέρνησης «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους θυλάκους πολιτικής βίας, που εξακολουθούν να αμαυρώνουν την εικόνα της πρωτεύουσας και να πλήττουν το θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.