Το Curzon είναι ένας μικρός, ζεστός, όμορφος κινηματογράφος σε μια από τις καλύτερες περιοχές του Mayfair. Ο εμβληματικός αυτός χώρος, εκεί όπου μπορείς να παρακολουθήσεις τις πιο ενδιαφέρουσες νέες ταινίες, βρίσκεται κοντά σε υπερπολυτελείς πρεσβευτικές κατοικίες και σχεδόν δίπλα στο πολυσυζητημένο members club Heartfort 5. Πριν από μερικές βραδιές παρακολούθησα στην αίθουσα από χειροποίητο ξύλο την ταινία «Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει». Το Curzon Cinema ήταν για μία ακόμα φορά άδειο. Μέσα στην αίθουσα υπήρχαμε… εμείς κι εμείς. Μία παρέα δεκαπέντε ατόμων. Οι μισοί από εμάς κάναμε χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Λονδίνο. Οι υπόλοιποι είναι μόνιμοι κάτοικοι της Γηραιάς Αλβιώνος. Παρακολουθήσαμε την ταινία με μία υπέροχη Εμιλι Μπλαντ στον ρόλο της αγαπητής γκουβερνάντας. Εναν ρόλο τον οποίο πριν από πενήντα χρόνια είχε ερμηνεύσει η Τζούλι Αντριους. Η Εμιλι Μπλαντ άνοιξε ξανά την ομπρέλα με το… χερούλι που μιλάει και πέταξε πάνω από τις κατοικίες της οδού Κερασιάς. Στη διάρκεια του διαλείμματος ρώτησα φίλο μου, ο οποίος κατοικεί στη βρετανική πρωτεύουσα, γιατί κάθε φορά που επισκέπτομαι τον συγκεκριμένο κινηματογράφο στο Mayfair είναι πάντα σχεδόν άδειος. Μου εξήγησε ότι θεωρείται περισσότερο «exclusive». O κυριότερος λόγος όμως είναι ότι στο Curzon το εισιτήριο είναι πιο ακριβό από τις υπόλοιπες κινηματογραφικές αίθουσες.

Οι ελληνικές υπογραφές

Λίγο πριν ξεκινήσει το δεύτερο μέρος της «Μαίρης Πόπινς» παρακολουθήσαμε να διαφημίζονται δύο ταινίες με ελληνικές υπογραφές. Πρόκειται για το φιλμ «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου και το «Mandy» του Πάνου Κοσμάτου (είναι ο γιος του γνωστού σκηνοθέτη Τζορτζ Κοσμάτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από 13 χρόνια).

Μια «αποκάλυψη» στον κατηφορικό δρόμο

Μετά το τέλος της «Μαίρης Πόπινς» κατηφορίζουμε προς την πλευρά όπου βρίσκεται το members club Heartfort 5 και το Loulou’s. Κάποια κόκκινα φωτάκια διακρίνονται ανάμεσα στα πανάκριβα ιδιωτικά, πολυτελή κτίρια. Ο «λονδρέζος» φίλος μου με πληροφορεί ότι εδώ, σε μία από τις ακριβότερες περιοχές του Λονδίνου, εξακολουθούν να υπάρχουν (ξέμειναν από το παρελθόν) μικροί οίκοι ανοχής. Αυτά είναι τα σκηνικά των μεγάλων αντιθέσεων. Στην Park Lane οι ισχυροί του χρήματος από ολόκληρο τον πλανήτη αγοράζουν τα τελευταία μοντέλα Aston Martin, Ferrari κ.λπ. Στο Hyde Park εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν υπομονετικά με σκοπό να επισκεφθούν τη φαντασμαγορική Wonderland. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Οι τζιχαντιστές απειλούν με επιθέσεις μέσα στην περίοδο των εορτών. Προσπαθώ να παραμείνω σε αισιόδοξη ατμόσφαιρα. Οι βιτρίνες θυμίζουν άλλωστε κάτι από παραμύθι…