Οταν τον περασμένο Αύγουστο ανέλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Ολγα Γεροβασίλη υποστήριζε ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι «λαϊκό δικαίωμα». Οταν, στις 17 Δεκεμβρίου, έσκασε η μπόμπα στον Σκάι, είχε δηλώσει ότι «η έκρηξη τραυματίζει τη δημοκρατία». Πρόσθεσε όμως ότι η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και δεν απειλείται, που σημαίνει ότι ναι μεν η δημοκρατία τραυματίστηκε αλλά είναι γερό σκαρί. Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι βέβαιη πως «θα φτάσουμε στην εξιχνίαση της υπόθεσης». Για την ώρα φτάσαμε στο τέλος του χρόνου, και η δημοκρατία συνεχίζει να τραυματίζεται. Μαζί της, χθες, τραυματίστηκαν ακόμα ένας αστυνομικός και ένας πολίτης.

Δεν ξέρω αν είναι λαϊκό ή όχι το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια – ξέρω πάντως ότι στα σοβαρά κράτη δικαίου, οι υπηρεσίες εργάζονται προκειμένου να εξαλείψουν όσο είναι δυνατόν την ανασφάλεια. Ξέρω επίσης ότι η τρομοκρατία δεν εξαλείφεται με αποφασιστικές υπουργικές δηλώσεις. Χρειάζονται συντονισμός, συνέργειες πολλών υπηρεσιών συχνά και από άλλες χώρες, αλλά και κρατική βούληση επιβολής του νόμου. Η κυβέρνηση πολύ συχνά δείχνει χαλαρή να κατανοήσει διάφορα φαινόμενα. Και καταρχήν, είναι ανεκτική στην εξτρεμιστική βία. Οι περίοικοι πανεπιστημιακών σχολών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν ζήσει με οδύνη τη μετάφραση αυτής της ανοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι του ριζοσπαστικού πάρκου των Εξαρχείων, επίσης.

Η Ολγα Γεροβασίλη μοιάζει να κατανοεί, μετά και τη χθεσινή «τυφλή» έκρηξη στα σκαλιά του Αγίου Διονυσίου, στη Σκουφά, λίγο πριν από τη λειτουργία, ότι η τρομοκρατία στη χώρα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Εύχομαι να μην το κατανοεί αργά. Χρειάζεται, πάντως, να θυμηθεί ότι την έχουν προειδοποιήσει διάφοροι. Ομως επέμενε ότι για την εξάλειψη της τρομοκρατίας πρέπει «να εξαλείψεις προληπτικά τις αιτίες που τη γεννούν, να χτυπήσεις τη διαφθορά, την απαξίωση της πολιτικής, τον αποκλεισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις και ανισότητες» («ΕφΣυν», 1/9/2018). Και περιφρονούσε κατάμουτρα και την αντιπολίτευση και τους πολίτες όταν ισχυριζόταν ότι «η εμμονή της ΝΔ με τον Ρουβίκωνα δείχνει την ιδεολογική της απομόνωση». Εμμονή η ασφάλεια των πολιτών και η επιβολή του νόμου;

Χθες, στα σκαλιά του Αγίου Διονυσίου, τα μαθήματα κοινωνιολογίας έλαβαν τέλος. Για την κυβέρνηση τελείωσαν οι καθυστερήσεις: καλείται να δράσει. Αλλιώς, θα αφήσει ανοιχτή ακόμα μια εκκρεμότητα: η τρομοκρατία είναι εδώ, και δρα ανεξέλεγκτη στα σκοτεινά. Και η χώρα κινδυνεύει να πληρώσει ακόμα έναν τσουχτερό λογαριασμό.