Την προσδοκία του για την υπερψήφιση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τα 2/3 του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ διακηρύσσει με ενθουσιασμό ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας προκειμένου να ανανεώσει το θετικό κλίμα που επικράτησε στην πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Παράλληλα, επιδιώκει να μειώσει τη λαϊκή διστακτικότητα απέναντί της και την ελαχιστοποίηση της εθνικιστικής επιρροής του ακραίου VMRO που εξακολουθεί να προβάλλει αντιστάσεις.
Μέσα σε ηθελημένη «μέθη» ο κ. Ζάεφ, έχοντας προχωρήσει με επιτυχία στην υπερψήφιση των τροποποιήσεων του Συντάγματος της χώρας του – που ακούγεται πως απομακρύνουν τις ελληνικές επιφυλάξεις – επαναφέρει, για δεύτερη φορά, θέμα μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας παραβλέποντας μέσα στον ενθουσιασμό του τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η κεκτημένη ταχύτητα τον οδηγεί στην παρουσίαση της προοπτικής ένταξης της χώρας του στις ευρωατλαντικές δομές ως δεδομένη και σχεδόν επικείμενη. Αλήθεια είναι πως μια οριακά απόλυτη πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας στη Βουλή των Ελλήνων είναι ορατή.
Αλήθεια είναι ότι δηλώθηκε πως αν οι τροποποιήσεις που συζητήθηκαν στα Σκόπια αντικατοπτρισθούν καθαρά στη νέα μορφή του καταστατικού χάρτη της ΠΓΔΜ, το όριο τον 151 ψήφων μάλλον θα επιτευχθεί. Ομως, επίσης αλήθεια είναι ότι ο βεβιασμένος ενθουσιασμός του κ. Ζάεφ και οι επιλογές του για το εσωτερικό ακροατήριό του ενδέχεται να δράσουν αρνητικά στην ελληνική πλευρά και το οριακό αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί. Ετσι, τώρα που οι διαδικασίες στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ φτάνουν στο τέλος και, κατά τα φαινόμενα, οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα είναι σε λίγες μέρες πραγματικότητα, όλοι – Βαλκάνιοι και Δυτικοί – θα στρέψουν το βλέμμα στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας βέβαια ότι στο εσωτερικό της χώρας η κινητικότητα για το θέμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στο σεβαστό τμήμα της κοινωνίας που δυσφορεί παρά τις δικλίδες που περιλαμβάνει η συμφωνία και πάρα τις διαβεβαιώσεις εκείνων που την αποδέχονται, αλλά και σε εκείνους που, για δικούς τους λόγους, βρίσκουν την ευκαιρία να την απορρίψουν προσδοκώντας ίδια οφέλη.
Η «Συμφωνία των Πρεσπών» συζητείται επί μήνες στις δύο χώρες. Αλλο τόσο συζητείται στις δυτικές πρωτεύουσες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Και όλοι αυτοί θεωρούν ήδη το θέμα λήξαν και το δηλώνουν ο καθένας με το δικό του τρόπο. Και αυτό ενθαρρύνει μεν τον κ. Ζάεφ, αλλά τον παρασύρει σε ενθουσιασμούς και ατυχείς δηλώσεις που, αν τις συνεχίσει χωρίς να συνεκτιμά τον αντίκτυπο που προκαλούν στην Ελλάδα, μπορεί να βρεθεί προ εκπλήξεων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τα Σκόπια όσο και για άλλους.
Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή